Forskningstillstånd för ”Hållbar kompetensutveckling genompeer learning"
Forskningstillstånd för ”Hållbar kompetensutveckling genompeer learning"
Beslut
Sektorchefen beviljade forskningstillstånd till ********** forskning ”Hållbar kompetensutveckling genom peer learning ” (utvecklingsprojekt). Kontaktpersoner är avdelningsskötare ********** och servicechef **********
Forskningstillståndet är i kraft till 31.8.2027.
På forskningstillståndet tillämpas följande villkor:
Forskningen följer allmänna forskningsetiska principer. De som deltagit i forskningen får ej igenkännas i forskningsrapporten.
Forskningen orsakar inga kostnader för social-, hälsovårds- och räddningssektorn.
Forskarna förbinder sig att följa EU:s allmänna dataskyddsförordning, dataskyddslag (1050/2018) och annan ikraftvarande lagstiftning som ställer krav för forskare.
Vid förfrågan presenterar forskarna avgiftsfritt forskningsresultatet inom social-, hälsovårds- och räddningssektorn.
Den elektroniska forskningsrapporten eller dess adress skickas för social-, hälsovårds- och räddningssektorns bruk till adressen: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi
Beslutsmotivering
Utvecklingsprojektets syfte är att utveckla och implementera peer learning (par- och modulpraktik) som metod för handledning och utförande av klinisk praktik inom utbildning för vård, hälsa och välfärd. Målsättningen är att skapa en manual där allmän information om praktikmodellen för både studerande och handledare samlas. Manualen kan vara till hjälp även för lärare.
Social-, hälsovårds- och räddningssektorn kan genom projektet få mer stöd för handledningsmodeller och enhetliga handledningsprocesser. Implementering av en ny handledningsmodell kan ge ett ökat antal studerande på praktik, utan att öka antalet handledare, vilket i förlängningen ger en möjlighet att få utbildad personal till sektorn.
Materialet samlas in genom en fokusgruppintervju med personal från Kvarnbäckens hälsostation och Stengårds seniorcenter som har varit handledare för studeranden som gjort sin praktik som peer learning. En motsvarande undersökning görs bland studerande som har utfört praktik genom peer learning.
Projektet är delvis finansierat av Svenska Folkskolans vänner samt
Konstsamfundet. Övriga utgifter tillkommer Yrkeshögskolan Arcada.
En artikel om utvecklingsarbetet publiceras i Arcadas pedagogiska
publikation hösten 2025. Materialet kan även bidra till andra artiklar och pedagogiskt material.
Forskarna förbinder sig att följa goda forskningsprinciper och etiska instruktioner. Respondenterna informeras om studien, deltagarens rättigheter, sekretess och hantering av personuppgifter. Deltagandet är frivilligt och informanterna ger sitt samtycke. Resultatet rapporteras så att deltagarna inte kan igenkännas. Forskningsmaterialet förvaras datasäkert enligt integritetspolicyn och förstörs i helhet fem år efter avslutat
projekt.
Forskningstillståndet understöds av direktören för sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänster (6.6.2025) och direktören för hälso- och missbrukartjänster (6.6.2025).
I enlighet med beslutet av sektorchefen för social-, hälso- och räddningstjänsterna 30.11.2023 § 249 fattar sektorchefen beslut avseende forskningstillstånd som berör två eller flera servicehelheter.
Detta beslut publicerades 13.06.2025
ANVISNINGAR FÖR ATT SKRIVA OMPRÖVNINGSBEGÄRAN
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Mer information fås av
Anne-Maria Kuvaja, specialplanerare, telefon: 09 310 43444