Suomenkielisen perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmien määrä ja kohdentaminen lukuvuonna 2025–2026
Suomenkielisen perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmien määrä ja kohdentaminen lukuvuonna 2025–2026
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmien kohdentamisesta lukuvuodelle 2025–2026 seuraavasti:
Aleksis Kiven peruskoulu, 2 ryhmää
Crusellin peruskoulu 1.8. alkaen (aik. Ruoholahden ala-asteen koulu), 1 ryhmä
Haagan peruskoulu, 2 ryhmää
Hertsikan ala-asteen koulu, 1 ryhmä
Herttoniemenrannan ala-asteen koulu,1 ryhmä
Itäkeskuksen peruskoulu, 2 ryhmää
Kallion ala-asteen koulu, 2 ryhmää
Kannelmäen peruskoulu, 3 ryhmää
Kontulan ala-asteen koulu, 3 ryhmää
Laakavuoren ala-aste, 1 ryhmä
Maatullin peruskoulu, 1 ryhmä
Malminkartanon ala-asteen koulu, 1 ryhmä
Meilahden yläasteen koulu, 1 ryhmä
Mellunmäen ala-asteen koulu, 1 ryhmä
Merilahden peruskoulu, 2 ryhmää
Metsolan ala-asteen koulu, 1 ryhmä
Myllypuron peruskoulu, 2 ryhmää
Pihlajiston ala-asteen koulu, 2 ryhmää
Pikku Huopalahden ala-asteen koulu, 2 ryhmää
Pitäjänmäen peruskoulu, 1 ryhmä
Porolahden peruskoulu, 1 ryhmä
Puistopolun peruskoulu, 1 ryhmä
Pukinmäenkaaren peruskoulu, 1 ryhmä
Ressun peruskoulu, 2 ryhmää
Sakarinmäen peruskoulu, 1 ryhmä
Snellmanin ala-asteen koulu, 1 ryhmä
Stadin ammattiopisto, 3 ryhmää (aik. Stadin ammatti- ja aikuisopisto)
Suutarilan peruskoulu 1.8. alkaen (aik. Suutarinkylän peruskoulu ja Suutarilan ala-asteen koulu), 3 ryhmää
Tahvonlahden ala-asteen koulu, 1 ryhmä
Tapanilan ala-asteen koulu, 1 ryhmä
Vesalan peruskoulu, 2 ryhmää
Vuoniityn peruskoulu, 2 ryhmää
Yhteensä 51 ryhmää
Päätöksen perustelut
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 10.5.2022 (§22) perusopetukseen valmistavan ryhmämuotoisen opetuksen järjestämispaikoista. Lisäksi jaosto päätti, että perusopetusjohtaja saa toimivallan päättää valmistavan opetuksen järjestämisestä 1–5 muussa koulussa, mikäli valmistavan opetuksen lisäryhmien perustamiselle ilmenee tarvetta. Perusopetusjohtaja on tämän jälkeen ottanut käyttöön kolme uutta järjestämispaikkaa. Toimialajohtaja päättää ryhmien määrän vuosittain, koska päätös koskee kahta palvelukokonaisuutta, perusopetuspalveluja sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuutta. Mahdollisesti myöhemmin lukuvuoden aikana perustettavista ryhmistä tekee päätöksen kyseisen palvelukokonaisuuden johtaja. Opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston 21.6.2016 (§62) hyväksymä perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma ohjaa muodostamaan opetusryhmiä oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti.
Valmistavan opetuksen opetusryhmät muodostetaan oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti siten, että ryhmäjako edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä sekä varmistaa opetussuunnitelman mukaisten ja oppilaiden omissa opinto-ohjelmissa asetettujen tavoitteiden saavuttamisen. Valmistavan opetuksen ryhmät on sijoitettu eri puolille kaupunkia. Oppilaat ohjataan keskitetysti ikäänsä vastaaviin ryhmiin kohtuullisen matkan päähän kotiosoitteesta. Oppilassijoittelussa huomioidaan myös ryhmien oppilasmäärä ja kokonaistilanne. Perusopetukseen valmistava opetus kestää yhden kalenterivuoden ajan. Oppilas voi kuitenkin jatkaa valmistavaa opetusta lukukauden loppuun asti, mikäli valmistavan opetuksen kesto tulee täyteen 1–2 kuukautta ennen lukukauden loppumista ja opettajat arvioivat, että oppilas ei ole saavuttanut valmistavan opetuksen tavoitteita.
Lukuvuoden 2025–2026 alussa perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmiä käynnistetään 51. Perusopetuksen kouluissa ryhmistä 27 on vuosiluokkien 3–6 oppilaille, 18 vuosiluokkien 7–9 oppilaille ja kolmeen ryhmään voidaan ottaa sekä ala- että yläkouluikäisiä oppilaita tiettyjen luokka-asteiden puitteissa. Lisäksi Stadin ammattiopistossa toimii kolme ryhmää, johon ohjataan oppivelvollisuuden viimeisenä ikävuonna maahan muuttavia nuoria.
Keväällä 2022 valmistavan opetuksen oppilaiden määrä kaksinkertaistui ja on pysynyt korkeana sen jälkeen. Lukuvuoden 2024–2025 aikana perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilasmäärä on ollut hieman edellisiä vuosia alempi ja vaihteleva. Enimmillään oppilaita on ollut lokakuussa 825, toukokuussa heitä on noin 730. Perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmämuotoisessa opetuksessa opiskelee 550 oppilasta ja inklusiivisessa valmistavassa opetuksessa opiskelee 180 oppilasta. Valmistavassa opetuksessa opiskelevista oppilaiden yleisimmät äidinkielet ovat somali, singali ja englanti, noin kolmanneksella oppilaista on äidinkielenä joku näistä.
Helsinkiin muuttaa jatkuvasti kouluikäisiä lapsia muun muassa perheen yhdistämisten, kriisialueilta pakenemisen ja työperäisen maahanmuuton seurauksena. On varauduttava, että oppilasmäärä valmistavassa opetuksessa kasvaa touko-syyskuun 2025 aikana suunnilleen aiempien vuosien verran eli yli sadalla oppilaalla. Tällä hetkellä valmistavan opetuksen ryhmissä opiskelevista noin 350 oppilasta jatkaa valmistavaa opetusta syksyllä 2025 .Tämän päätöksen mukaisella ryhmämäärällä (51 kpl) pystymme lukuvuonna 2025–2026 järjestämään ryhmämuotoista valmistavaa opetusta 610 oppilaalle. Uusia ryhmiä perustetaan tarvittaessa. Suunnitelma ryhmämuotoisesti järjestettävän perusopetukseen valmistavanopetuksen kohdentamisesta on valmisteltu yhdessä rehtoreiden ja aluepäälliköiden kanssa.
Detta beslut publicerades 05.06.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Leeni Siikaniemi, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 86212
Kristina Stenberg, koulutuskoordinaattori, puhelin: +358406302409