Kunnossapitoyksikön päällikön päätös kunnossapitomaksusta 2850287892 tehtyyn reklamaatioon

HEL 2025-008774
§ 18

Kunnossapitoyksikön päällikön päätös kunnossapitomaksusta 2850287892 tehtyyn reklamaatioon

Enhetschef

Päätös

Kunnossapitoyksikön päällikkö päätti hylätä kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 14 b §:n 1. momentin mukaisesta kunnossapitomaksulaskusta 2850287892 tehdyn muistutuksen.

Päätöksen perustelut

Katujen kunnossapitomaksulla perittävät kustannukset määräytyvät tontinomistajien kunnossapito- ja puhtaanapitovelvollisuuteen kuuluvien alueiden ja tehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten perusteella. Kiinteistöille kuuluvat kustannukset ositetaan kiinteistökohtaisiksi kunnossapitomaksuiksi.

Helsingin kaupungissa käytössä oleva taksa määräytyy kokonaisvastuuhoidon piirissä olevien alueiden kiinteistöjen tonttien pinta-alan ja käytetyn kerrosalan perusteella. Nämä maksuperusteet sekä kokonaisvastuuhoitoalueiden kunnossa-pitomaksutaksa on vahvistettu Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa 12.12.2024.

Kaupungin ottaessa kiinteistönomistajan velvollisuuksia hoitaakseen jää kiinteistönomistajalle edelleen vastuu tontille johtavan kulkutien kunnossa- pidosta ja tonttiliittymän avaamisesta sekä sen estäminen, ettei totin sulamisvedet virtaa ja jääty jalkakäytävälle.

Muistutuksessa ei ole perusteita maksun mitätöimiseksi tai maksuperusteiden muuttamiseksi eikä kaupungin kunnossapitovastuun laajentamiseksi.

Muistutusta koskeva kunnossapitomaksu

Muistutuksen tekijälle, Asunto Oy Humikkalantie 73, on määrätty 12.05.2025 kunnossapitomaksu (liite 1, laskun numero 2850287892) kadun kunnossa- ja puhtaanapitotöistä. Kyse on kunnossapitolain 14b §:n 1 momentin perusteella määrätystä maksusta. Kunnossapitomaksulasku on toimitettu OmaPosti-järjestelmällä 13.5. ja ollut luettavissa kyseisenä päivänä.

Muutoksenhakukelpoisuus

Maksuvelvollinen on tehnyt maksusta muistutuksen, joka on saapunut Helsingin kaupunkiympäristön toimialalle 21.5.2025. Ennen muutoksen hakemista maksun määräämiseen, maksuvelvollisen on lain 18 §:n 3 momentin mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa maksulipun saapumisesta muistutus, maksun perimisestä päättävälle kunnan viranomaiselle. Muistutus voidaan näin ollen todeta tehdyksi 14 päivän määräajan puitteissa ja olevan muutoksenhakukelpoinen.

Muistutuksessa esitetyt vaatimukset

Muistutuksen tekijä vetoaa muutoksenhaussaan siihen, että taloyhtiön kunnossapitomaksu on kohtuuttoman suuri sekä varsinkin sen perustuminen pinta-aloihin on kohtuutonta.

Mustuttajan mielestä kaupungin pitäisi avata kiinteistölle johtava ajotie, koska se kaupungin toimesta tukitaan lumivallilla.

Perustelut muistutuspäätökseen

Kunnossapitolain 1§:n mukaan velvollisuus pitää kunnossa ja puhtaana asemakaava-alueella olevat kadut, torit, katuaukiot, puistot, istutukset ja muut näihin verrattavat yleiset alueet kuuluu osaksi kunnalle, osaksi tontin tai muun alueen omistajalle sen mukaan kuin tässä laissa säädetään.

Maankäyttö- ja rakennuslain 86 §:n mukaan kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetussa laissa tarkoitetut velvollisuudet alkavat, kun katu tai kadun osa tyydyttää asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen ja sitä koskeva kunnan päätös (kadunpitopäätös) on tehty. Humikkalantielle on tehty kadunpitopäätös 1.9.1992.

Kunnossapitolain 8 §:n 1 momentin mukaan kunta voi päätöksellään ottaa kokonaan tai osittain huolehtiakseen tontinomistajalle lain mukaan kuuluvista kunnossapitotehtävistä yhden tai useamman tontin osalta, kaikilla asemakaava-alueilla tai asemakaavan määrätyllä osalla. Edelleen lain 13 §:n 1 momentin mukaisesti kunta voi päättää ottaa huolehtiakseen tontinomistajan puhtaanapitotehtävistä määrättyjen katujen tai tehtävien osalta.

Mellunkylän kaupunginosa on otettu kokonaisvastuuhoitoon 1.10.2003, yleisten töiden lautakunnan päätöksellä, HKR 2002-1143, 27.2.2003 § 95.

Kunnan ottaessa huolehtiakseen tontinomistajalle lain mukaan kuuluvista kunnossa- ja puhtaanapitotehtävistä vastuu niistä siirtyy kunnalle. Kunnossa-pitolain 14 b §:n 1 momentin mukaan kunta voi periä huolehtiakseen ottamistaan tehtävistä aiheutuneet kustannukset kyseisten alueiden yleiseen käyttöön luovutettujen katujen varsilla olevien tonttien omistajilta.

Kunta voi vuosittain periä kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa ja puhtaanapidosta annetun lain 14 b:n 1. momentin mukaan samaisen lain 8 §:n 1 ja 2 momentissa sekä 13 §:n 1 momentissa tarkoitetuista, huolehtiakseen ottamistaan, kunnossapito- ja puhtaanapitotehtävistä aiheutuneet kustannukset kyseisten alueiden yleiseen käyttöön luovutettujen katujen varsilla olevien tonttien omistajilta tai haltijoilta.

Vastaukset muistutuksessa esille otettuihin asioihin

Katujen kunnossapitomaksulla perittävät kustannukset määräytyvät tontinomistajien kunnossapito- ja puhtaanapitovelvollisuuteen kuuluvien alueiden ja tehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten perusteella.

Kiinteistöille kuuluvat kustannukset ositetaan kiinteistökohtaisiksi kunnossa-pitomaksuiksi. Helsingin kaupungissa käytössä oleva taksa määräytyy kokonaisvastuuhoidonpiirissä olevien alueiden kiinteistöjen tonttien pinta-alan ja käytetyn kerrosalan perusteella. Laskutuksen kiinteistöjen pinta-ala- ja haltijatiedot perustuvat kuntarekisterin tietoihin, jotka tallennetaan laskutuksessa käytettävään laskutustietokantaan. Tontinomistajilta laskutettavat kokonaiskustannukset jaetaan kiinteistöjen kesken puoliksi tontin pinta-alan ja puoliksi käytetyn kerrosalan perusteella.

Yksittäiseltä tontinomistajalta perittävä kadun kunnossapitomaksu ei koske kyseisen tontin kohdalla olevan katualueen tai yksittäisen kadun töiden kustannuksia, vaan kiinteistön käytetyn rakennusoikeuden ja tontin pinta-alan perusteella laskettua osuutta alueellisen kokonaisuuden vuosittaisista kustannuksista.

Yllä kuvattu Helsingin kaupungissa vuodesta 1996 alkaen käytössä ollut taksamalli ottaa huomioon erilaisten kiinteistöjen aiheuttaman katujen kunnossapitotarpeen. Taksan määräytymisperusteet ja kokonaisvastuuhoito-aluekohtaiset taksat on vahvistettu Kaupunkiympäristölautakunnan rakennus-ten ja yleisten alueiden jaostossa 12.12.2024 148 §.

Esikaupungin kokonaisvastuuhoitoalueen taksa ja siihen perustuva katujen kunnossapitomaksu: Kiinteistökohtainen kunnossapitomaksu (euroa/vuosi) = 0,124 käytetty kerrosala (m²) + 0,061 tontin pinta-ala (m²). Vuosimaksuun lisätään voimassa oleva arvonlisävero, on tällä hetkellä 25,5 %.

Kiinteistönomistajan vastuut

Kaupungin ottaessa kiinteistönomistajan velvollisuuksia hoitaakseen kunnossa-pitolain 8 §:n 1 momentin perusteella, jää kiinteistönomistajalle edelleen saman lain 4§:n mukaiset velvollisuudet tontille johtavan kulkutien kunnossa-pidosta ja tonttiliittymän avaamisesta sekä sen estäminen, ettei totin sulamis-vedet virtaa ja jääty jalkakäytävälle.

Muistutuksessa ei ole edellä mainittujen syiden vuoksi esitetty sellaisia seikkoja, jotka oikeuttaisivat kunnossapitomaksun hyvittäminen kokonaan tai edes osittain.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 7 § 1 momentin 7 kohdan nojalla tehdyn teknisen johtajan päätöksen 30.12.2020 § 319 mukaan kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun 14 b §:n 1 momentissa tarkoitettujen maksujen perimisestä ja niihin liittyvien muistutusten käsittelemisestä päättää kaupunkiympäristön toimialan yleiset alueet palvelun kunnossapitoyksikön päällikkö.

Sovelletut oikeusohjeet

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 4 §:n 2 ja 3 mom., 5 §, 8 §:n 1 ja 2 mom., 13 §:n 1 mom., 14 b §:n 1 mom.,18 §:n 3 mom.

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 86 §

Hallintolaki (434/2003) 59 §

Detta beslut publicerades 02.07.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Mer information fås av

Antti Soljanto, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22065

antti.soljanto@hel.fi

Beslutsfattare

Janne Pesola
yksikön päällikkö

Bilagor

1. Kunnossapitolasku
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.