Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus Wok Wok Suomi ruoka Oy:n elintarvikehuoneiston olennaisen muutoksen hyväksymisestä

HEL 2025-009128
§ 25

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus Wok Wok Suomi ruoka Oy:n elintarvikehuoneiston olennaisen muutoksen hyväksymisestä

Enhetschef

Päätös

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Wok Wok Suomi ruoka Oy:n kala-alan laitoksen olennaisen muutoksen koskien uusia tiloja. Laitoksen hyväksymisnumero F09176 säilyy ennallaan.

Laitoksen toiminnot ovat jalostettujen kalavalmisteiden valmistus ja pakkaaminen. Valmistettavat tuotteet ovat sushi sekä kypsennettyä kalaa ja riisiä sisältävät onigiri-välipalat.

Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.

Uudet tilat tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisvalvontanäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.

Asian vireilletulo

Elintarvikelain (297/2021) 11 §:n mukainen hakemus on vastaanotettu 26.5.2025. Hakemusta tai sen liitteitä on täydennetty 27.6.2025 ja 27.7.2025

Hakija

Wok Wok Suomi ruoka Oy, Vanha talvitie 8, 00580 Helsinki, y-tunnus 3144230-3.

Toimipaikan nimi ja osoite

Wok Wok Suomi ruoka Oy / tuotantolaitos, Vanha talvitie 8 K 2, 00580 Helsinki

Hakemuksen sisältö ja perustietoja toiminnasta

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus toiminnan olennaisen muutoksen hyväksymisestä on vastaanotettu ympäristöpalveluissa 26.5.2025. Hakemuksen liitteisiin ja omavalvonnan kuvauksiin pyydettiin täydennystä 12.6.2025, 23.6.2025 ja 2.7.2025. Täydennetty hakemus (liite 1) ja omavalvontasuunnitelma on vastaanotettu 27.6.2025. Pohjapiirustuksen (liite 2) uusin päivitys on vastaanotettu 27.7.2025 pohjapiirustukseen merkityt kulkureitit on päivitetty 24.7.2025 tarkastuksen yhteydessä.

Wok Wok Suomi ruoka Oy on Ruokaviraston hyväksyttyjen kala-alan laitosten listalla ja sen hyväksymisnumero F09176. Laitos siirtyy uusiin tuotantotiloihin osoitteessa Vanha talvitie 8 K 2, 00580 Helsinki ja hyväksymisnumero säilyy ennallaan. Muutoksen ajankohta on 1.8.2025.

Hakemuksen yhteydessä on esitetty laitoksen pohjapiirustus sekä selvitys raaka-aineiden, valmiiden tuotteiden, henkilökunnan, jätteiden ja pakkaustarvikkeiden kulku- ja kuljetusreiteistä. Pohjapiirustukseen on merkitty laitoksen vesipisteet ja kylmätilat. Hakemuksen liitteenä on esitetty lisäksi HACCP-perusteinen omavalvontasuunnitelma.

Laitoksen tilat on tarkastettu 24.7.2025 sekä 28.7.2025. Tarkastusten yhteydessä todettiin, että tilat täyttävät toimintaedellytykset.

Laitoksen toiminnot ovat jalostettujen kalavalmisteiden valmistus ja pakkaaminen. Valmistettavat tuotteet ovat sushi sekä kypsennettyä kalaa ja riisiä sisältävät onigiri-välipalat. Toimija on hakemuksessaan arvioinut vuosittaiseksi tuotantomääräksi 72 000 kg ja henkilökunnan määräksi kahdeksan henkilöä.

Laitoksen kokonaispinta-ala on 344 m². Laitoksen tilat koostuvat pohjapiirustuksen mukaan tuotanto- ja aputiloista 150,7 m², kylmävarastoista 28 m², muista varastotiloista 48,1 m² sekä sosiaali- ja toimistotiloista yhteensä 114 m². Laitoksen tuotantotilojen, pakkaamon ja kuivavaraston lattiat ovat epoksia ja katto maalattu. Tuotantotilojen seinäpinnat on pinnoitettu kaakelilla, maalilla tai ruostumattomalla teräksellä. Kylmävarastojen lattiat ovat liukuestevaneria ja seinät ja katto muovipinnoitteiset. Työtasot ovat kaikissa elintarvikkeiden tuotanto- ja käsittelytiloissa ruostumatonta terästä.

Onigirien valmistus (kalan kypsennys ja onigirien koostaminen) tehdään omassa valmistustilassaan, joka on rakenteellisesti erotettu raakaa kalaa sisältävän sushin valmistustilasta.

Varsinaisten tuotantotilojen lisäksi laitoksen käytössä on tarvittavat tauko- ja pukeutumistilat, siivousvälinevarastot sekä pakkaustarvikevarastoja.

Tuotantotiloissa on tarvittavat laitteet ja välineet tilojen ja välineiden huoltoa ja puhdistusta varten sekä riittävä määrä ei-käsikäyttöisin hanoin varusteltuja käsienpesupisteitä. Lisäksi laitoksessa on riittävästi vesipisteitä välineiden puhdistusta varten.

Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen. Tiloissa on asianmukaiset jäähdytetyt varastotilat ja jäähdytettyjen tilojen lämpötiloja seurataan omavalvonnassa.

Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet ja laitteet sekä muu kalusto ovat helposti puhtaana pidettäviä ja niiden puhdistamista varten on varattu pesupaikka.

Laitoksella on käytössään neljä omaa kylmäkuljetusajoneuvoa.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Asian käsittelyä koskeva maksu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti määrätä asian käsittelystä 970 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen
hallintopalvelusta.

Kuuleminen

Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.

Päätöksen perustelut

Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.

Sovelletut oikeusohjeet

Elintarvikelaki (297/2021) 6, 7, 11, 15, 22, 27, 40, 72, 73 ja 75 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta
(315/2021) 3 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta
(318/2021) 5, 36-39 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.3.2024 alkaen (32 §, 15.2.2024) liite 1 kohta 12.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL 2025-009128.

Toimivaltaperuste

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.

Muutoksenhaku

Muutoksenhakuohje on liitteenä.

Tiedoksiantotapa

Pöytäkirjanote postitse Wok Wok Suomi ruoka Oy:lle.

Tiedoksi toimijalle

Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen

Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus elintarviketurvallisuusyksikköön.

Säilytettävät asiakirjat

Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa, jossa niiden on oltava laitosta valvovan viranomaisen saatavilla.

Detta beslut publicerades 29.07.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Mer information fås av

Karoliina Kettunen, hygieenikkoeläinlääkäri, puhelin: 09 310 31584

karoliina.kettunen@hel.fi

Beslutsfattare

Riikka Åberg
yksikön päällikkö

Bilagor

2. Päivitetty pohjapiirustus 27.7.2025
Bilagan publiceras inte på internet.
3. Kulkureitit 24.7.2025
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.