Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat –palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen rakennetun ympäristön valvontayksikön rakennusjuristin viran täyttäminen

HEL 2025-009351
§ 7

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat –palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen rakennetun ympäristön valvontayksikön rakennusjuristin viran täyttäminen

Byggnadstillsynschef

Päätös

Yksikön päällikkö valitsi rakennetun ympäristön valvontayksikön rakennusjuristin virkaan (017660) oikeustieteen maisteri ********** 29.10.2025 alkaen 4 876,60 euron tehtäväkohtaisella kuukausipalkalla.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 vuorokauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Virassa on kuuden kuukauden (6 kk) koeaika.

Päätöksen perustelut

Hakuprosessin ja viran kuvaus

Rakennusjuristin virka tuli avoimeksi edellisen viranhaltijan irtisanouduttua 1.3.2025 lukien.

Valintapäätös perustuu kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtajan päätökseen 19.12.2024 § 58, jolla on siirretty hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaista toimivaltaa ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijoita ja työntekijöitä.

Virka oli julkisesti haettavana 17.4.-9.5.2025. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa, Työmarkkinatorilla, Duunitorilla, Joblyssa ja LinkedInissä.

Rakennusjuristin tehtäviin kuuluu muun muassa rakennusvalvontaan liittyvä juridinen neuvonta ja ohjaus, oikaisuvaatimusten ja velvoiteasioiden valmistelu ympäristö- ja lupajaoston päätettäväksi sekä rakennusrasitepäätösten ja kiinteistöjen yhteisjärjestelypäätösten tekeminen.

Viran kelpoisuusehtona on oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto. Kielitaitovaatimuksena on hyvä suomen kielen kirjallinen ja suullinen taito sekä tyydyttävä ruotsin kielen suullinen taito.

Hakijalta odotetaan hyviä vuorovaikutustaitoja, yhteistyökykyä ja oma-aloitteista työotetta.

Eduksi luetaan työkokemus rakennusvalvonta- tai ympäristövalvontatehtävistä kunnalla tai valtiolla.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Määräaikaan mennessä virkaan haki 30 henkilöä, joista 26 täytti kelpoisuusehdot. Hakijaluettelo ja hakijayhteenveto ovat olleet päätöksentekijän käytettävissä päätöstä tehdessä.

Henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin neljä kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa, joilla arvioitiin olevan täytettävän viran kannalta sopivin kokemus ja osaaminen sekä hakemuksen kautta esiintuotuja muita edellytyksiä rakennusjuristin tehtävään. Haastatteluun kutsutuilla on kokemusta rakennus- tai ympäristövalvontatehtävistä kunnalla tai valtiolla taikka runsaasti muuta kokemusta rakentamisen lainsäädännön soveltamisesta aiemmissa työtehtävissään. ********** haastattelivat 27.5.-5.6.2025 yksikön päällikkö ********** ja rakennusvalvontapäällikkö **********

********** on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1999. Hän on toiminut ********** Hakemuksen ja haastattelun perusteella ********** on kokemusta rakentamiseen liittyvän lainsäädännön säädösvalmistelusta sekä yhteistyöstä rakennuttamisprosessin eri osapuolten kesken.

********** on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2021. Hän on toiminut ********** Hakemuksen ja haastattelun perusteella ********** on hyvä hallintoprosessin tuntemus ja monipuolista osaamista ympäristöjuridiikasta.

********** on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2025. Hän on toiminut ********** Hakemuksen ja haastattelun perusteella ********** on rakennusvalvonnan tehtäväkentästä hyvä tuntemus ja kokemusta uuden rakentamislain soveltamisesta.

********** on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2018. Hän on toiminut ********** Hakemuksen ja haastattelun perusteella ********** on erittäin monipuolista osaamista ympäristöjuridiikasta.

Arviointi

Rakennusjuristin tehtävänä on rakennusvalvontaan liittyvä juridinen neuvonta ja ohjaus, oikaisuvaatimusten ja velvoiteasioiden valmistelu ympäristö- ja lupajaoston päätettäväksi sekä rakennusrasitepäätösten ja kiinteistöjen yhteisjärjestelypäätösten tekeminen. Tehtävässä korostuvat rakennusvalvontaan liittyvä juridinen osaaminen ja vuorovaikutustaidot.

Rekrytointiprosessissa katsottiin eduksi kokemus rakennusvalvonta- tai ympäristövalvontatehtävistä kunnalla tai valtiolla. ********** on hyvää kokemusta maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta ja rakentamiseen liittyvän lainsäädännön monipuolisesta soveltamisesta, mutta muissa kuin valvontatehtävissä. ********** on kokemusta ympäristövalvonnasta ********** ja siihen liittyen myös yhteistyöstä rakennusvalvonnan kanssa. ********** on kokemusta vastaavien rakennusjuristin tehtävien hoitamisesta ********** on kokemusta ympäristö- ja rakennusasioiden valitusprosessista.

Haastattelussa kiinnitettiin juridisen osaamisen lisäksi huomiota hakijoiden vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoihin sekä yhteistyökykyyn, sillä rakennusjuristin tehtävään kuuluu asiantuntijoille ja kuntalaisille annettava juridinen neuvonta ja ohjaus sekä vaativia valvontatehtäviä, joissa tulee pystyä toimimaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa. ********** on hakemusasiakirjojen ja haastattelun perusteella kokemusta vaativista asiakaspalvelutehtävistä valvonta- ja muissa viranomaisasioissa. Haastattelujen perusteella arvioitiin myös vuorovaikutustaitoja sekä työyhteisössä että vaativissa asiakastilanteissa. Tässä arvioinnissa korostuivat ********** erinomaiset vuorovaikutustaidot.

Rakennusvalvontapäällikkö katsoo hakuasiakirjoihin ja haastatteluihin perustuvan kokonaisarvioinnin perusteella, että ********** on parhaat edellytykset hoitaa edellä kuvattuja rakennusjuristin virkaan kuuluvia tehtäviä. Hänen valintaa puoltavat työkokemus ********** joka vastaa sisällöltään haettavan rakennusjuristin tehtävää. Hän täydentää hyvin rakennusjuristien substanssiosaamista ja yksikköä. Lisäksi haastattelussa tuli esille hänen erinomaiset vuorovaikutustaitonsa.

Detta beslut publicerades 17.06.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Mer information fås av

Ulpu Juvalainen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 26467

ulpu.juvalainen@hel.fi

Beslutsfattare

Leena Immonen
rakennusvalvontapäällikkö