Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Mr Delicious:lle
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Mr Delicious:lle
Päätös
Toimija
Mr Delicious, Louhijantie 2 A 18, 01610 VANTAA
y-tunnus 3281351-6
Elintarvikehuoneisto
Mr Delicious -ruokarekka YLS-202
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Ruokarekassa on oltava omavalvontasuunnitelma.
2. Elintarvikkeiden säilytyslämpötilaa on seurattava ja kirjattava ylös.
3. Elintarvikkeiden käsittelytilojen vesipisteet täytyy olla toiminnassa (juoksevaa lämmintä vettä) ja asianmukaisesti varusteltu.
4. Ruokarekassa voi kypsentää valmiiksi leikattua raakaa naudanlihaa, jos kasvikset ovat valmiiksi pestyjä ja pilkottuja.
5. Ruokarekassa käytettävän siipikarjan lihan on oltava esikypsennettyä.
6. Lihan alkuperämaa on oltava kirjallisesti esillä.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 3.7.2025 mennessä.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Mr Delicious ruokarekkaan (YLS-202) on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 9.5.2025 sekä 13.5.2025. Tällöin on havaittu ruokarekassa valmistettavan raa’oista naudanlihapihveistä tai raa’asta kanasta, kastikkeista, kasviksista ja leivistä ruoka-annoksia ilman mahdollisuutta käsienpesuun. Toimija oli myös valmistanut ruokarekassa avokadotahnaa tehosekoittimella.
Tarkastuksella 9.5.2025 klo 22:30 todettiin, ettei toimintaa voi jatkaa ilman vettä. Tällöin työntekijä päätti sulkea ruokarekan. Toimijalle ilmoitettiin puutteista ja että toimintaa voi jatkaa, kun vettä on käytössä.
Ruokarekka tarkastettiin uudelleen 13.5.2025 klo 13:00. Tällöin havaittiin, ettei käsienpesupisteessä edelleenkään ollut vettä. Toimija keskeytti toiminnan ja lähti hakemaan vettä sekä vedenkeittimen, jolla lämmittää vettä käsienpesupisteeseen.
Toimijalla ei ollut esittää omavalvontasuunnitelmaa tai omavalvontasuunnitelman mukaisia kirjauksia kylmälaiteiden lämpötiloista tai valmistuslämpötiloista eikä lihan alkuperämaata ollut kirjallisesti esillä (Liite 1 Tarkastuskertomus).
Ruokarekka tarkastettiin uudelleen 26.6.2025. Toimijalla oli vain omavalvontasuunnitelman mallipohja. Lämpötilakirjauksia ei ollut tehty. Vesipisteeseen oli hankittu boileri, mutta tarkastushetkellä vesipisteessä ei ollut lämmintä vettä saatavilla. Lihan alkuperämaa ei ollut esillä (Liite 2 Tarkastuskertomus).
Ruokarekka tarkastettiin 3.7.2025, kun toimija ilmoitti tehneensä korjaukset. Vesipiste ei ollut toiminnassa. Vain osa lämpötilakirjauksista oli tehty. Ruokarekassa säilytettiin kokonaista lihaa. Lihan alkuperämaa ei ollut esillä. Toimija lähetti tarkastuksen jälkeen videon korjatusta vesipisteestä. (Liite 3 Tarkastuskertomus)
Mr Delicious ruokarekkaan on tehty edellinen tarkastus 17.7.2024 Pori Jazz Festivaaleilla. Tällöin toimijalla ei ollut myöskään käsienpesupisteessä vettä (Liite 4 Tarkastuskertomus).
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 11.6.2025 päivätyllä kirjeellä. (Liite 5)
Toimija on antanut vastineen määräaikaan mennessä. Vastineessa toimija ilmoittaa, että puutteet on korjattu ja toivoo tarkastusta mahdollisimman pian (Liite 6).
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Mr Delicious ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Mr Delicious ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. Toimijalla ei ollut esittää järjestelmää eikä omavalvonnan tuloksia.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 852/2004, liitteen II luvun III kohta 2 b:n mukaan myyntiautossa on oltava tarkoituksenmukaiset tilat riittävän henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseksi (näihin kuuluvat muun muassa käsien hygieeniseen pesuun ja kuivaamiseen tarvittavat tilat, hygieeniset saniteettitilat ja pukusuojat) sekä kohta e:n mukaan kuumaa ja/tai kylmää juomavettä on oltava riittävästi saatavilla. Ruokarekassa ei ollut käsienpesupiste toiminnassa eikä saippuaa ollut käytettävissä.
Elintarvikelain (297/2021) 6 §:n mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. Edellä 1 momentissa säädetyn lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset. Mr Delicious toiminta on laajentunut alkuperäisessä elintarvikehuoneistoilmoituksessa ilmoitetusta kuvauksesta, eikä nykyisessä muodossaan täytä elintarvikesäännösten mukaisia vaatimuksia. Ruokarekka on varustelultaan ja tiloiltaan riittämätön harjoitettavaan toimintaan (raa’an broilerin kypsennys ja annosten koostaminen). Toimintojen hygieeninen erottaminen ja ristikontaminaation estäminen raa’an lihan ja kasvisten välillä ei ole mahdollista.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 852/2004, liitteen II luvun III kohta 2 d:n mukaan, jos elintarvikkeita puhdistetaan osana elintarvikealan yrityksen toimintaa, on huolehdittava asianmukaisesti siitä, että tämä tapahtuu hygieenisesti. Myyntiautossa säilytettiin kokonaisia paprikoita ja avokadoja, joista oli tehty sosetta tehosekoittimella. Ruokarekassa ei ollut vettä kasvisten pesua varten.
Tarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti. Asiasta säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 154/2019, joka astui voimaan 1.5.2019. Asetuksen voimassaoloa on jatkettu 30.4.2029 asti (MMMa 41/2025). Naudan- tai kananlihan alkuperämaat eivät olleet kirjallisesti esillä.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 15, 55, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta 154/2019
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021)
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Jos epäkohtia ei ole korjattu päätöksessä asetettuun määräaikaan mennessä, voidaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle esitellä päätösehdotus, jossa määräystä tultaisi tehostamaan uhkasakolla. Mahdollinen uhkasakko voisi olla 10 000 euroa.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Mr Delicious:lle
Detta beslut publicerades 09.07.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Tarja Pusa, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 522 73