Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Tiyouba Oy:lle
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Tiyouba Oy:lle
Päätös
Toimija
Tiyouba Oy, Harustie 3 B 19, 00980 Helsinki, y-tunnus 1541430-2
Elintarvikehuoneisto
Tiyouba Oy Varasto, Kraputie 6, 00890 Helsinki
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1.Salmonellaerityistakuutuotteiden mukana tulee olla asetuksen EY 1688/2005 vaatima kaupallinen asiakirja sekä analyysitodistus salmonellatutkimuksesta. Asiakirjat ja elintarvikkeet tulee olla luotettavasti yhdistettävissä toisiinsa. Salmonellatutkimuksen näytteenotto tulee olla tehty asetuksen EY 1688/2005 liitteen II mukaisesti. Vastaanottotarkastuksen yhteydessä on varmistettava, että elintarvikkeiden mukana on lainsäädännön vaatimat asiakirjat, jotka ovat yhdistettävissä tuotteisiin.
2.Varastotila pitää järjestää ja puhdistaa.
3. Kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa täytyy olla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1169/2011 mukaiset suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
Määräaika
Epäkohdat on korjattava 2.1.2026 mennessä.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet
Jos epäkohtia ei ole korjattu tässä päätöksessä asetettuun määräaikaan mennessä, asian käsittely jatkuu. Tällöin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esittää päätösehdotus, jossa määräystä tehostetaan uhkasakolla. Mahdollinen uhkasakko voisi olla 20 000 euroa.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Tästä voidaan poiketa vain, jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) määrää toisin.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Tiyouba Oy:llä on varasto osoitteessa Kraputie 6, 00890 Helsinki. Tiyouba Oy maahantuo ja välittää toisille yrityksille lihaa ja muita elintarvikkeita.
Tioyuba Oy:n varastoon on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 12.6.2025. Tällöin on havaittu, että varaston nosto-ovi aukeaa suoraan ulos, yrityksen kylmäautossa ei ollut merkintää ATP-hyväksynnästä, vaikka sillä tuodaan lihaa Virosta, lihaa säilytettiin varastossa huoneenlämmössä, toimijan maahantuoman naudan ja broilerinlihan asiakirjat eivät vastanneet erityistakuuasetuksen EY 1688/2005 vaatimuksia. Pakkasvarastossa oli naudan rasvaa ja leipomotuotteita ilman merkintöjä. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 1.9.2025 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus).
Tioyuba Oy:n varastoon on tehty uusintatarkastus 18.9.2025, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus).
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 6.10.2025 päivätyllä kirjeellä (Liite 3).
Toimija on antanut kirjallisen vastineen määräajassa 13.10.2025. Vastineessa toimija ilmoittaa, että varaston kylmäkoneet on korjattu, varastossa on kaksi nosto-ovea, salmonellatutkimukset tehdään, toimija tekee tuonti-ilmoituksia ja että tuotteille on laadittu suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät ja tarroja annetaan asiakkaille tuotteiden mukaan. (Liite 4). Tarkastuksella 23.10.2025 todettiin että epäkohdat on muilta osin korjattu mutta maahantuodut siipikarjanlihatuotteita ja naudanlihaa eivät olleet yhdistettävissä salmonella-asiakirjoihin eikä näytteitä ollut tutkittu asetuksen 1688/2005 mukaisella tavalla, pakkausmerkinnöissä oli vielä puutteita ja lisäksi tilat olivat epäsiistit (Liite 5).
Päätöksen perustelut
Tioyuba Oy:n ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta. Koska Tioyuba Oy:n ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohdan/epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Toimija lähetti tarkastajalle vastineen, jonka mukaan epäkohdat oli korjattu. Tarkastuksella 23.10.2025 todettiin että epäkohdat on muilta osin korjattu mutta maahantuodut siipikarjanlihatuotteita ja naudanlihaa eivät olleet yhdistettävissä salmonella-asiakirjoihin eikä Näytteitä ei oltu tutkittu asetuksen 1688/2005 mukaisia määriä, eikä naudanlihan näytteitä oltu tutkittu asetuksen mukaisella näytteenottomenetelmällä, pakkausmerkinnöissä oli vielä puutteita ja lisäksi tilat olivat epäsiistit.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 artiklan 8 mukaan elintarvikealan toimijoiden, jotka aikovat saattaa markkinoille Suomessa mm. naudan, sian ja siipikarjan lihaa, sulkien pois raakalihavalmisteet ja mekaanisesti erotettu liha, on noudatettava seuraavia salmonellaa koskevia sääntöjä:
1. Naudan ja sian lihan sekä siipikarjan lihan osalta lähetyksistä on pitänyt ottaa näytteet lähettävässä laitoksessa ja näytteille on pitänyt tehdä yhteisön lainsäädännön mukainen mikrobiologinen koe, josta on saatu negatiivinen tulos.
2. Naudan ja sian lihan sekä siipikarjan lihan osalta elintarvikkeen mukana on oltava yhteisön lainsäädännössä vahvistetun mallin mukainen kaupallinen asiakirja tai todistus, josta käy ilmi, että lähettävässä laitoksessa lainsäädännön mukaiset mikrobiologiset kokeet on suoritettu ja niistä on saatu negatiiviset tulokset.
Komission asetuksen (EY) N:o 1688/2005 asetuksen (EY) N:o 853/2004 täytäntöön panemisesta Suomeen ja Ruotsiin tarkoitetuilta tietyn lihan ja munien lähetyksiltä vaadittavien salmonellaa koskevien erityistakuiden osalta 3 artiklan mukaan näytteenotto kotieläiminä pidetyistä kanalinnuista saatavasta lihasta, mukaan luettuna jauheliha ja lukuun ottamatta raakalihavalmisteita ja mekaanisesti erotettua lihaa, joka on tarkoitettu Suomeen ja Ruotsiin ja jolle on suoritettava mikrobiologinen testaus, on tehtävä liitteen II mukaisesti.
Komission asetuksen (EY) N:o 1688/2005 asetuksen (EY) N:o 853/2004 täytäntöön panemisesta Suomeen ja Ruotsiin tarkoitetuilta tietyn lihan ja munien lähetyksiltä vaadittavien salmonellaa koskevien erityistakuiden osalta 6 artiklan mukaan naudan, sian ja siipikarjanlihaerien, lukuun ottamatta raakalihavalmisteita ja mekaanisesti erotettua lihaa, joka on tarkoitettu Suomeen ja Ruotsiin mukana on oltava asetuksen liitteessä IV vahvistetun mallin mukainen kaupallinen asiakirja.
Tiyouba oy:n varastosta jaettiin eteenpäin siipikarjanlihatuotteita ja naudanlihaa, jotka eivät olleet yhdistettävissä salmonella-asiakirjoihin. Näytteitä ei oltu tutkittu asetuksen 1688/2005 mukaisia määriä, eikä naudanlihan näytteitä oltu tutkittu asetuksen mukaisella näytteenottomenetelmällä.
Yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004, liite II luku I ja V) mukaan elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa sekä kaikki elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat esineet, välineet ja laitteet on puhdistettava tehokkaasti ja tarvittaessa desinfioitava.
Elintarvikelain 6 artiklan mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle.
Tiyouba Oy:n varaston lattia oli likainen ja siellä oli paljon irtoroskia.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1169/2011 8 artiklan 1 kohdan mukaan elintarviketiedoista on vastuussa toimija, jonka nimellä tai toiminimellä elintarvikkeita pidetään kaupan. Asetuksen 8 artiklan 7 kohdan mukaan pakolliset tiedot esitetään pakkauksessa tai siihen kiinnitetyssä etiketissä taikka elintarviketta koskevissa kaupallisissa asiakirjoissa. Asetuksen 9 artiklassa on luettelo pakollisista elintarviketiedoista, kuten vähimmäissäilyvyysajasta tai viimeisestä käyttöajankohdasta.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (834/2014) elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle 4 §:n mukaan valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen- ja ruotsin kielellä.
Tiyouba oy:n laatimista pakkausmerkinnöistä puuttui allergeenien korostus, lihalle laadituissa pakkausmerkinnöissä oli ilmoitettu viimeisen käyttöajankohdan sijaan parasta ennen päiväys.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan päätöksessä voidaan määrätä että päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 27, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004, 8 artikla
Komission asetus (EY) N:o 1688/2005 asetuksen (EY) N:o 853/2004 täytäntöön panemisesta Suomeen ja Ruotsiin tarkoitetuilta tietyn lihan ja munien lähetyksiltä vaadittavien salmonellaa koskevien erityistakuiden osalta, 6 artikla
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta (Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille, artikla 8, 9
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 23 §
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Tiyouba Oy:lle
Detta beslut publicerades 05.11.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Upplysningar
Inka Luokkala, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 32097