Myymälöiden pakkaamien elintarvikkeiden hygieeninen laatu ja säilyvyys 2025
Myymälöiden pakkaamien elintarvikkeiden hygieeninen laatu ja säilyvyys 2025
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun Myymälöiden pakkaamien elintarvikkeiden hygieeninen laatu ja säilyvyys 2025.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö tutki vuonna 2025 helsinkiläisten vähittäismyymälöiden itse pakkaamien elintarvikkeiden mikrobiologista laatua säilyvyysaikana. Näytteeksi otettiin myymälöissä pakattua raakaa maustamatonta sian-, naudan- tai siipikarjanlihaa, raakoja elimiä, kypsiä jalostettuja kalastustuotteita sekä myymälän itse valmistamia tai koostamia kypsiä valmisruokia.
Selvityksessä otettiin 41 näytettä yhteensä 24 Helsingissä sijaitsevasta vähittäismyymälästä. Kaikkien näytteiden ottaminen toteutettiin ennalta ilmoittamatta ja näytteeksi otettiin avaamattomia myyntipakkauksia. Näytteet otettiin tammi-heinäkuun 2025 välisenä aikana. Kaikista näytteistä tehtiin alustava aistinvarainen arvio ja tutkittiin näytetyypistä riippuen tyypillisiä tautia aiheuttavia bakteereita sekä hygieenistä laatua kuvaavia mikrobeja. Näytteet tutkittiin viimeisenä käyttöpäivänä tai parasta ennen -päivänä. Lisäksi selvitettiin tuotteille annettu säilyvyysaika. Myymälästä haettiin uusintanäyte, jos näyte arvioitiin huonoksi.
Suurin osa näytteistä, 68 %, todettiin laadultaan hyviksi. Näytteissä ei todettu tautia aiheuttavia bakteereita kuten salmonellaa tai listeriaa. Näytteeksi otettujen tuotteiden ja niiden säilytyskalusteiden lämpötilat olivat pääsääntöisesti asianmukaiset lainsäädännön mahdollistamat poikkeamat huomioiden. Tuotteille annetut säilyvyysajat vaihtelivat pakkauspäivän lisäksi yhdestä kymmeneen päivään. Tuotteiden mikrobiologisen laadun ja annettujen säilyvyysaikojen välillä ei näyttänyt olevan yhteyttä.
Kolmasosa tutkituista näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja tai välttäviä. Tämä voi antaa viitteitä siitä, ettei myymälöiden pakkaamishygienia tai raaka-aineiden laatu ole aina tasalaatuista tai tuotteille annettavia säilyvyysaikoja ei ole asetettu riittävän perustellusti. Syitä huonoihin tuloksiin olivat raa’assa lihassa, jalostetuissa kalastustuotteissa ja kypsissä valmisruuissa kohonnut aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku sekä valmisruokanäytteissä myös enterobakteereiden kohonnut määrä. Nämä voivat kertoa puutteista esimerkiksi ruuan käsittelyhygieniassa, jäähdytyksessä tai säilytyslämpötiloissa tai liian pitkistä säilytysajoista.
Vaikka tulosten perusteella suuressa osassa myymälöitä tuotteiden pakkaaminen ja asetetut säilyvyysajat ovat pääosin hyvin hallinnassa, toimijoiden tulisi edelleen kiinnittää huomiota itse pakkaamiensa tuotteiden pakkaamishygieniaan sekä säilyvyysaikojen asettamiseen ja perustelemiseen. Raaka-aineiden tuoreutta ja laatua sekä lämpötilanhallintaa tulee valvoa jatkossakin tarkasti kaikessa elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkaamisessa ja myynnissä. Erityisesti kypsennettävien tuotteiden tehokkaaseen jäähdytykseen on syytä kiinnittää edelleen erityistä huomiota. Valvonnassa on varmistettava, että toimijoilla on riittävä omavalvonta ja osaaminen pakkaamistoimintaan. Helsingissä toimijoita on valvonnan yhteydessä ohjeistettu säilyvyystutkimusten tekemiseen valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti ja tarkastuksilla on puututtu etenkin pitkiin säilyvyysaikoihin.
Detta beslut publicerades 09.12.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §