Asemakaavan muutos nro 12913, Taka-Töölö, Töölönkatu 41-45, Töölön ala-asteen koulu
Detaljplaneändring (nr 12913) för Töölön ala-aste
Beslut
Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för tomten 1 i kvarteret 486 i 14 stadsdelen (Bortre Tölö) enligt ritning nr 12913, daterad 14.1.2025, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Syftet med detaljplaneändringen är att göra det möjligt att bygga ut skollokalerna med en ny tilläggsbyggnad i en våning i tomtens nordvästra hörn. I detaljplanen har staden framför allt haft som mål att svara på skolans lokalbehov till följd av utbyggnaden så att skolan fortfarande har en ändamålsenlig gård. Enligt detaljplanen är byggnadernas sammanlagda våningsyta 4 300 m². Våningsytan för nya offentliga lokaler kommer att vara 360 m².
Detaljplaneändringens mål är att göra det möjligt att bygga ut skolan med en separat nybyggnad på gårdsområdet i stället för de nuvarande gårdsbyggnaderna. Samtidigt skyddas den nuvarande huvudbyggnaden i detaljplanen. Avsikten är att plantera mer växter på gården och bevara gatans grönska i långa gatuvyer. Med planeringen av nybyggnaden strävas efter en högklassig stadsbild som varken skapar ett tillfälligt intryck eller ett intryck av ett slutet gaturum.
Avsikten med ändringsarbetena på gården är att göra gården användbarare och jämka samman användarnas funktionella behov och de stadsbildsmässiga målen.
I en behovsutredning som fostrans- och utbildningssektorn har utarbetat konstateras att antalet barn i området och därmed även behovet av skolplatser ökar. För att kunna svara mot behovet behöver skolan mera undervisningslokaler. Under planläggningsprocessen har staden identifierat betydelsen av träden på tomten som en del av den gröna gatubilden på Tölögatan. Staden har strävat efter att låta träden på skoltomten och granntomterna få tillräckligt med rum att växa, vilket har haft en stor inverkan på placeringen av nybyggnaden. Staden har fört en dialog med ägarna av granntomterna om skolprojektet.
Detaljplaneändringen gör det möjligt att öka antalet elevplatser med 20 platser så att antalet elevplatser i lågstadiet Töölön alakoulu blir 450. Tillgången på offentlig närservice förbättras.
De nuvarande gårdsbyggnaderna rivs. Det kan bli nödvändigt att en del av de befintliga träden på tomten fälls och nya planteras i stället.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
Detaljplaneändringen främjar stadstrategins mål att alla skolor ska vara bra skolor och att vägen från småbarnspedagogik till grundskola och andra stadiet löper smidigt. Förutsättningen för att målet ska nås är fungerande och sunda lokaler, som detaljplaneändringen möjliggör.
Dessutom förverkligar detaljplaneändringen stadsstrategins mål att stadsstrukturen utvecklas hållbart, i första hand genom ombyggnad och komplettering av den redan bebyggda miljön, med hänsyn till områdenas särdrag.
Detaljplaneändringen stämmer överens med generalplanen.
Områdets förutsättningar och nuläge
På tomten ligger en skolbyggnad för lågstadiet (före detta folkskolan) Töölön ala-aste av Theodor Höijer från 1906. Skolan är en del av flervåningshusområdet i Bortre Tölö, som är en byggd kulturmiljö av riksintresse. Skoltomten hör även till helheten Helsingfors empirecentrum och stenstad, som klassificeras som en värdefull byggd miljö på landskapsnivå. Skolbyggnaden byggdes ut på 1950-talet enligt ritningar av stadsarkitekt Lasse Björk. Byggnadens takform ändrades, byggnaden höjdes och festsalen ersattes med en större sal.
De två nuvarande gårdsbyggnaderna, ett bostadshus och en toalettbyggnad, byggdes också på 1950-talet. Det finns inga parkeringsplatser för bilar på tomten. Byggnadens servicetrafik sker via Sibeliusgatan.
För området gäller detaljplan nr 8044 från år 1980. I detaljplanen upptas området som ett kvartersområde för undervisningsbyggnader (YO).
Byggrätten för huvudbyggnaden uppgår enligt planen till 3780 m² våningsyta och för gårdsbyggnaden till 160 m² våningsyta. Tomtens nordöstra och sydvästra kanter har anvisats som områden där träd och buskar ska planteras. För byggnaderna gäller maximihöjder för fasadytans och yttertakets skärningspunkter. I detaljplanen ingår dessutom så kallade alternativa detaljplanebestämmelser, som gör det möjligt att vidta åtgärder som motsvarar nybyggande inom ramen för de i detaljplanen fastställda villkoren.
Helsingfors stad äger tomten. Planläggningen inleddes på initiativ av staden. Planläggningen inleddes på begäran av stadsmiljösektorns lokalservice och fostrans- och utbildningssektorn.
Kostnader för detaljplaneändringen
Genomförandet av detaljplanen medför kostnader för staden. Byggkostnaderna för skolans nybyggnad och utbyggnad preciseras vid projektplaneringen. Enligt preliminära uppskattningar uppgår kostnaderna för huvudbyggnaden och nybyggnaden sammanlagt till cirka 21,2 miljoner euro. Dessutom uppskattas kostnaderna för att riva de nuvarande byggnaderna uppgå till cirka 0,1 miljoner euro.
Växelverkan under beredningen av detaljplanen
I den bifogade rapporten om växelverkan anges anmärkningarna, myndighets- och expertutlåtandena, de ställningstaganden som kommit in under beredningen av planen och åsikterna från intressenter om detaljplaneförslaget i sammandrag samt bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.
Samarbete med myndigheter och experter
I samband med beredningen av detaljplaneändringen har man samarbetat med olika parter inom stadsmiljösektorn. I beredningen ingick dessutom samarbete med fostrans- och utbildningssektorn, räddningsverket och stadsmuseet.
Stadsmuseet föreslår att skolans huvudbyggnad skyddas och får en skyddsbeteckning. I andra myndigheters ställningstaganden finns det ingenting att påpeka. Bemötandena till ställningstagandena anges i rapporten om växelverkan.
Åsikter
Det kom in fyra skriftliga åsikter om programmet för deltagande och bedömning. Åsikterna gällde nybyggnadens höjd, fasaderna, byggnadens form samt gårdens storlek och grönska.
Det som har framförts i åsikterna har beaktats med hänsyn till detaljplanens mål. Nybyggnadens höjd bestäms så att den har en våning, arkitekturen ska anpassas till den värdefulla stadsbilden, tomtens grönska främjas med grönkoefficientverktyget och bevarandet av Tölögatans gatugrönska säkerställs genom en bestämmelse om en trädrad som ska planteras vid tomtens kant och vid behov förnyas. Bemötandena till åsikterna presenteras i rapporten om växelverkan.
Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i markanvändnings- och bygglagen/lagen om områdesanvändning)
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt 19.8.2024–17.9.2024.
Framläggningen av detaljplaneförslaget kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen.
En anmärkning gjordes mot detaljplaneförslaget.
Påpekandena i anmärkningen gällde fåglarnas levnadsförhållanden och säkerhet samt kritik mot bemötandets innehåll och en otydlig fördelning av behörighet och uppgifter mellan stadens olika tjänster.
Stadsmuseet gav ett utlåtande.
Påpekandet i utlåtandet gällde byggnadens skyddsbeteckning och lindringen av den från en särskilt värdefull byggnad (sr-1) till en värdefull byggnad som ska skyddas (sr-2). Bemötandet till utlåtandet anges i rapporten om växelverkan.
Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt
Det som har framförts i påpekandena har beaktats i den mån det är ändamålsenligt med hänsyn till detaljplanens mål. Det gjordes ändringar i detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs detaljerat i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. Ändringarna är till sin karaktär ringa och därför var det inte nödvändigt att lägga fram förslaget på nytt.
De ändringar som gjorts efter det offentliga framläggandet har diskuterats med byggnadens ägare (lokalservicen). Byggnadens ägare har dessutom fört en egen dialog med ägarna till granntomterna.
Närmare motiveringar
Motiveringarna till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Befogenheter
Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.
Kaupunginhallitus 09.06.2025 § 409
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 14. kaupunginosan (Taka-Töölö) korttelin 486 tontin 1 asemakaavan muutoksen 14.1.2025 päivätyn piirustuksen numero 12913 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.
Esittelijä
Lisätiedot
Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045
Kaupunkiympäristölautakunta 14.01.2025 § 5
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 14.1.2025 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12913 (liite 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 14. kaupunginosan (Taka-Töölö) korttelin 486 tonttia 1.
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet esitettyihin huomautuksiin. Päätösasiakirjat ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Esittelijä
Lisätiedot
Thuy Pham-Linko, suunnittelija, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 37218
Sinikka Lahti, tiimipäällikkö, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 37478
Teemu Metsälä, projektijohtaja, tilapalvelut, puhelin: 09 310 24396
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo 18.9.2024
Töölön ala-asteen koulun asemakaavan muutetaan. Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan koulun uuden laajennusosan toteuttaminen sekä olemassa olevan koulun vähäinen laajentaminen pihatasolla ja ullakon konehuoneen osalta rakennuksen korottaminen. Kaupunginmuseo tarkastelee hanketta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta. Kaupunginmuseo on osallistunut hankkeen esisuunnittelun neuvotteluihin. Kaupunginmuseo on lausunut hankkeen oas-vaiheesta 11.12.2023.
Töölön ala-asteen koulu kuuluu Helsingin vanhimpien kansakoulujen joukkoon, ja se on Taka-Töölön varhaisimpia julkisia rakennuksia. Koulun on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer vuosina 1904-05, ja koulua on muutettu ja laajennettu jälleenrakennuskaudella 1956 arkkitehti Lasse Björkin suunnitelmien mukaan. Kohteesta on valmistunut rakennushistoriallinen selvitys (ark-byroo, 2022). Rakennuksella on korkea rakennus- ja kulttuurihistoriallinen arvo, joka kaavamuutoksessa huomioida ajantasaisin suojelumerkinnöin. Kohde on arvotettu helsinkiläisten koulurakennusten Opintiellä-inventoinnissa arvoluokkaan 2, ajalleen tyypillinen koulu, jonka arkkitehtuurissa on laadukkaita piirteitä.
Olemassa oleva koulurakennus varustetaan kaavaehdotuksessa korkealla rakennussuojelumerkinnällä sr-1:
Rakennustaiteellisesti, historiallisesti tai kaupunkikuvallisesti erityisen arvokas suojeltava rakennus. Suojelu koskee rakennuksen alkuperäisiä tai niihin verrattavia rakenteita, rakennusosia ja arvokkaita sisätiloja. Rakennuksessa tehtävät korjaustyöt ja muutokset eivät saa heikentää sen arvoa tai hävittää sen ominaispiirteitä.
Rakennusta ei saa purkaa. Arvokkaita sisätiloja ovat erityisesti pääporrashuone. Rakennuksen erityiset arvot huomioiden ilmanvaihtokonehuoneet ja muut tekniset tilat saa sijoittaa rakennuksen katolle. Laajennukset tulee sovittaa suojeltavaan rakennukseen.
Kaupunginmuseon arvio on, että viitesuunnitelmassa esitetyt muutokset huomioivat historiallisesti arvokkaan koulun ja rakennuksen turvallisen käytön yhteensovittamisen laadukkain suunnitteluratkaisuin ja materiaalein. Ottaen huomioiden rakennuksen säilyneisyyden tason, arvioi kaupunginmuseo sr-2 rakennussuojelumerkinnän olevan riittävä kohteen arvojen vaalimiseksi tulevassa muutosvaiheessa. Kohde on rakennustaiteellisesti, historiallisesti tai kaupunkikuvallisesti arvokas suojeltava rakennus (erityisen arvokkaan sijaan).
Kaupunginmuseolla ei ole muuta huomautettavaa kaavaehdotuksesta.
Lisätiedot
Mikko Lindqvist, arkkitehti, puhelin: +358 9 310 36972
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 20.06.2024 § 35
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12913 pohjakartan kaupunginosassa 14 Taka-Töölö. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12913
Kaupunginosa: 14 Taka-Töölö
Kartoituksen työnumero: 15/2024
Pohjakartta valmistunut: 22.4.2024
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Lisätiedot
Kari Rajala, paikkatietosuunnittelija, puhelin: 09 310 31976
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 31883
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 11.12.2023
Töölön ala-asteen koulun asemakaavan muutetaan. Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan uuden laajennusosan toteuttaminen sekä olemassa olevan koulun vähäinen laajentaminen pihatasolla ja ullakon konehuoneen osalta rakennuksen korottaminen. Kaupunginmuseo tarkastelee hanketta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta. Kaupunginmuseo on osallistunut hankkeen esisuunnittelun neuvotteluihin ja ohjaukseen.
Töölön ala-asteen koulu kuuluu Helsingin vanhimpien kansakoulujen joukkoon, ja se on Taka-Töölön varhaisimpia julkisia rakennuksia. Koulun on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer vuosina 1904-05, ja koulua on muutettu ja laajennettu jälleenrakennuskaudella 1956 arkkitehti Lasse Björkin suunnitelmien mukaan. Kohteesta on valmistunut rakennushistoriallinen selvitys (ark-byroo, 2022). Rakennuksella on korkea rakennus- ja kulttuurihistoriallinen arvo, joka tulee kaavamuutoksessa huomioida ajantasaisin suojelumerkinnöin. Kohde on arvotettu helsinkiläisten koulurakennusten Opintiellä-inventoinnissa arvoluokkaan 2, ajalleen tyypillinen koulu, jonka arkkitehtuurissa on laadukkaita piirteitä.
Lausunto
Uuden oppimisympäristön vaatimat laajennustilat toteutetaan koulupihalla sijaitsevat 1950-luvun rakennusvaiheen varasto- ja asuinrakennukset uudisrakennuksella korvaamalla. Uusi piharakennus asettuu aitamaisesti rajaamaan katulinjaa, ja rakenteeseen liittyy myös viheristutuksia. 1950-luvulla korotettua koulurakennusta laajennetaan ullakolla, mahdollistaen ilmanvaihtokonehuoneen sijoittaminen. Korotus pyritään sopeuttamaan rakennuksen olevaan massoitteluun ja kaupunkikuvaan. Koulurakennuksen sisäänkäyntijärjestelyt uudistetaan; sisäänkäynnin yhteydessä erotetaan rakennuksen nykyisestä sisäänvedosta uutta eteistilaa, ja pihanpuoleinen sisäänkäynti varustetaan uudella ulkopuolisella lasirakenteisella eteistilalla. Kaupunginmuseolla ei ole huomautettavaa suunnitelmista.
Koulun päärakennus tulee kaavamuutoksessa varustaa rakennussuojelumerkinnällä, joka turvaa rakennuksen kaupunkikuvallisen arvon ja arvokkaiden julkisten sisätilojen säilymisen. Arvokkaita sisätiloja kohteessa on pääporrashuone.
Lisätiedot
Mikko Lindqvist, arkkitehti, puhelin: +358 9 310 36972
This decision was published on 24.06.2025
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser eller för vars område byggnadsordningen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Besvär anförs primärt via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Förvaltningsdomstolens besöksadress är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolen är öppen måndag–fredag kl. 8.00-16.15.
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
Till besvärsskriften ska fogas
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045