Förtroendevaldas ekonomiska förmåner

This is a motion

Förtroendevaldas ekonomiska förmåner

Helsinki City Council

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar om de förtroendevaldas ekonomiska förmåner från och med 1.6.2025 i enlighet med bilaga 1.

Föredragandens motiveringar

Tidigare beslut

Stadsfullmäktige godkände de förtroendevaldas ekonomiska förmåner 17.5.2017 (238 §).

Stadsfullmäktige kompletterade sitt beslut 13.9.2017 (§ 314) med arvoden som betalas för sammanträden för en kommitté, en kommission, ett påverkansorgan eller en annan motsvarande arbetsgrupp som ett behörigt organ har tillsatt. Dessutom beslutade stadsfullmäktige 19.6.2019 (§ 211) om arvoden för sektornämndernas sektioners, räddningsnämndens samt affärsverkens, skolors och gymnasiers direktioners sammanträden samt om arvoden vid val.

Stadsfullmäktige gjorde 23.6.2021 (213 §) indexhöjningar av sammanträdesarvodena och andra preciseringar i de förtroendevaldas ekonomiska förmåner. Beslutet trädde i kraft 1.8.2021.

Ändringar i gällande ekonomiska förmåner

1) Arvoden för stadens organ

I sammanträdes- och årsarvodena görs indexhöjningar. De förhöjda sammanträdes- och årsarvodena framgår av bilaga 1.

Dessutom görs följande ändringar som gäller sammanträdes- och årsarvoden i anvisningen om ekonomiska förmåner för förtroendevalda:

Stycket om räddningsnämnden stryks.

Punkten om sektornämndernas årsarvoden ändras enligt följande:

  • Årsarvode: stadsmiljönämnden 6 375 euro (vice ordföranden, ledamöterna), övriga sektornämnder 4 250 euro (vice ordföranden, ledamöterna)

Följande stycke läggs till:

Nationalspråksnämnden

  • Sammanträdesarvode: 160 euro (ordföranden), 140 euro (vice ordföranden, ledamöterna)
  • Årsarvode: 5 340 euro (ordföranden), 2 670 euro (vice ordföranden)

I punkten Organ tillsatta av behöriga organ läggs ett omnämnande av tillfälliga utskott till. Stycket får därmed följande lydelse:

Sammanträdesarvode i en kommitté, en delegation, ett påverkansorgan, ett tillfälligt utskott eller ett annat motsvarande organ som ett behörigt organ har tillsatt, om det i beslutet om tillsättande anges att detta beslut ska tillämpas: 160 euro (ordföranden), 140 euro (vice ordföranden, ledamöterna).

Stycket om årsarvodet för ordförandena för fullmäktigegrupperna ändras enligt följande:

Ordförandena för fullmäktigegrupperna

  • Årsarvodets grunddel: 4 200 euro

Utöver årsarvodets grunddel får ordförandena för fullmäktigegrupperna 100 euro om året för varje ledamot som hör till fullmäktigegruppen.

Andra arvoden och begränsningar

Följande stycken läggs till:

Om borgmästaren eller en biträdande borgmästare deltar i stadsfullmäktiges sammanträde med närvaro- och yttranderätt får denne sammanträdesarvode enligt samma grunder som en förtroendevald som är ledamot i organet.

Om borgmästaren deltar i stadsstyrelsens sektioners sammanträden med närvaro- och yttranderätt får denne sammanträdesarvode enligt samma grunder som en förtroendevald som är ledamot i organet.

Om borgmästaren eller biträdande borgmästaren för den aktuella sektorn deltar i sammanträden för ett annat av stadens organ med närvaro- och yttranderätt får denne sammanträdesarvode enligt samma grunder som en förtroendevald som är ledamot i organet.

Om nationalspråksnämndens ordförande deltar i stadsstyrelsens sammanträde med närvaro- och yttranderätt får denne sammanträdesarvode enligt samma grunder som en förtroendevald som är ledamot i organet.

Följande mening stryks:

En förtroendevald får högst 13 400 euro i årsarvode i den situation att den förtroendevalda har flera förtroendeuppdrag som berättigar till årsarvode.

Följande läggs till som det näst sista stycket:

Rätten till årsarvode upphör när förtroendeuppdraget upphör eller personen av något annat skäl blir permanent förhindrad att sköta sitt uppdrag. Den som har valts till ett förtroendeuppdrag eller ett uppdrag som berättigar till arvode har rätt till en relativ andel av årsarvodet i förhållande till antalet kalenderdagar. För förtroendevalda upphör rätten när avsked beviljats av en behörig myndighet, för övriga personer när anmälan kommit in.

Arvoden vid val

Som sista stycke läggs till:

Ordföranden och vice ordföranden för och ledamöterna i stadsfullmäktiges valnämnd får inget separat arvode för valförrättningen.

Ersättningar

I vissa kostnadsersättningar som betalas till förtroendevalda utan redovisningsskyldighet görs indexhöjningar. De förhöjda kostnadsersättningarna framgår av bilaga 1.

Maximipriserna per timme höjs i fråga om ersättningar som betalas till förtroendevalda för inkomstbortfall samt för kostnader för anordnande av barnvård och avlönande av en assistent. De förhöjda ersättningarna framgår av bilaga 1.

6) Ersättning för inkomstbortfall och för kostnader som föranleds av anordnande av barnvård

Följande meningar läggs till på lämpliga ställen i stycke 6:

Förtroendevalda som deltar i rekryteringsintervjuer för de högsta tjänsteinnehavarna får ersättning för bortfall av förvärvsinkomst på grund av deltagandet eller kostnader för barnvård under tiden.

Ersättning för inkomstbortfall betalas endast för verkligt inkomstbortfall.

Ersättning för barnvård betalas för högst 10 timmar per dygn.

Stadskansliets förvaltningsdirektör kan besluta om ett annat timantal för något enskilt organ av en grundad anledning.

7) Ersättning för kostnader för en assistent

Ett omnämnande av vikarierande närståendevårdare läggs till i rubriken till stycke 7, som därmed får följande lydelse:

7) Ersättning för kostnader för avlönande av en assistent eller en vikarierande närståendevårdare

Ett nytt första stycke läggs till:

Ersättning för kostnader för avlönande av en assistent eller en vikarierande närståendevårdare betalas för samma sammanträden, utbildningar och andra evenemang som ersättning för inkomstbortfall eller ersättning för kostnader för anordnande av barnvård.

Det nuvarande första stycket ändras enligt följande:

Kostnader för avlönande av en assistent eller en vikarierande närståendevårdare ersätts för högst tio timmar per stadsfullmäktige- och stadsstyrelsesammanträde och för högst fem timmar per sammanträde i fråga om andra organ.

Det näst sista stycket ändras enligt följande:

Den maximala ersättningen för lönekostnader för en assistent eller en vikarierande närståendevårdare är 35 euro i timmen.

8) Hur ersättning söks

Det första stycket ändras enligt följande:

Vid ansökning av ersättning för inkomstbortfall och för kostnader för anordnande av barnvård eller avlönande av en assistent eller en vikarierande närståendevårdare ska en skriftlig utredning om inkomstbortfallet eller övriga kostnader som föranletts av förtroendeuppdraget fogas till ansökan. Ersättning betalas endast för verkligt inkomstbortfall eller övriga kostnader som föranletts av förtroendeuppdraget.

Det sista stycket ändras enligt följande:

Ett intyg eller en utredning krävs inte om det inkomstbortfall eller de kostnader för anordnande av barnvård eller avlönande av en assistent eller en vikarierande närståendevårdare som ska ersättas uppgår till högst 23 euro i timmen. Då ska den förtroendevalda dock ge en skriftlig försäkran om kostnaderna.

9) Bärbara datorer, användningsersättning och mobiltelefoner

Rubriken ändras enligt följande:

9) Ersättning för användning av enheter och förbindelser

Styckena om datorer och ersättning för användning av datorer ändras så att de får följande lydelse:

Staden ser till att de som innehar förtroendeuppdragen som ordförande, vice ordförande, ledamöter eller ersättare i stadsfullmäktige, stadsstyrelsen, stadsstyrelsens sektioner, nämnderna (med undantag av nationalspråksnämnden), nämndernas sektioner och affärsverkens direktioner har tillgång till sådana enheter och förbindelser som är nödvändiga för skötseln av uppdraget.

Förtroendevalda som valts till förtroendeuppdragen som ordförande, vice ordförande och ledamöter får under fullmäktigeperioden en engångsersättning på 1 500 euro om de i förtroendeuppdraget använder enheter och förbindelser som anskaffats för personligt bruk. Ersättare får en engångsersättning på 750 euro. Ersättare som väljs till ordinarie ledamöter får dessutom en kompletterande engångsersättning på 750 euro.

Förtroendevalda som har rätt till denna ersättning kan välja att i stället för att ta emot ersättningen använda en dator som staden tillhandahåller under den tid de innehar förtroendeuppdraget. Den förtroendevalda ansvarar för att anskaffa nödvändig kringutrustning, mobiltelefon och förbindelser samt för kostnaderna för dessa. Enheter som staden tillhandahåller får endast användas för skötsel av förtroendeuppdraget.

För att få ersättningen eller tillgång till en dator måste den förtroendevalda lämna in en ansökan innan förtroendeuppdraget upphör. Ersättningen kan betalas retroaktivt efter att förtroendeuppdraget börjat. Den förtroendevalda får ersättningen endast en gång per fullmäktigeperiod. Man kan inte byta det sätt man valt för att ordna med enheter och förbindelser mitt i fullmäktigeperioden.

Till dem som är förtroendevalda på heltid överlåter staden sådana enheter och förbindelser som behövs för skötseln av förtroendeuppdraget.

Följande stycke stryks:

Stadsfullmäktiges ordförande och vice ordförande och stadsstyrelsens ordinarie ledamöter får för personligt bruk en mobiltelefon att använda för att sköta förtroendeuppdraget.

10) Ersättning för resekostnader som hänför sig till förtroendeuppdrag

De ersättningar för resekostnader som betalas till vissa förtroendevalda höjs. De förhöjda ersättningarna framgår av bilaga 1.

Det tredje stycket ändras enligt följande:

Ledamöterna i stadsfullmäktige och ledamöterna och ersättarna i stadsstyrelsen beviljas en reseförmån som berättigar till resor med kollektivtrafik mellan hemmet och sammanträdesplatsen för det ovannämnda organet som ersättning för resekostnader som hänför sig till förtroendeuppdraget. Ersättarna i stadsfullmäktige får en motsvarande reseförmån när de för första gången under den innevarande mandatperioden deltar i stadsfullmäktiges sammanträde. På ansökan får ledamöter och ersättare i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen ersättning för kostnaderna för biljetter till kollektivtrafiken för resor som hänför sig till skötseln av förtroendeuppdraget inom hela stadens område.

Motivering till ändringarna

Arvoden för stadens organ

Som grund för förhöjningen av förtroendevaldas arvoden har man använt stegringen i den offentliga sektorns förtjänstnivåindex, som under granskningstiden 2021–2024 har varit ungefär 11–12 procent. Förtjänstnivåindexet mäter utvecklingen av heltidsanställda löntagares medelinkomst för ordinarie arbetstid. De föreslagna förhöjningarnas storlek motsvarar det ovan nämnda. Storleken på förhöjningarna är i genomsnitt 11,8 procent då man granskar dem per arvodesklass.

De två senaste fullmäktigeperioderna efter reformen av ledarskapssystemet har visat att arbetsmängden i stadsmiljönämnden är avsevärt större än i de övriga sektornämnderna. Därför föreslås en höjning av stadsmiljönämndens årsarvoden så att de blir 1,5 gånger större än de övriga sektornämndernas årsarvoden.

I och med välfärdsområdesreformen lades räddningsnämnden ner 31.12.2022. I stället inledde social-, hälsovårds- och räddningsnämnden sin verksamhet 1.1.2023. Social-, hälsovårds- och räddningsnämndens sammanträdesarvoden betalas på samma sätt som de övriga sektornämndernas arvoden och behöver inte nämnas separat bland de förtroendevaldas ekonomiska förmåner.

I och med välfärdsområdesreformen inrättades en nationalspråksnämnd, vars sammanträdesarvoden måste nämnas bland de förtroendevaldas ekonomiska förmåner.

Tillfälliga utskott har inte nämnts i listan över organ som tillsatts av behöriga organ. Deras sammanträdesarvoden måste nämnas bland de förtroendevaldas ekonomiska förmåner.

Ordförandena för fullmäktigegrupperna har ett svårt och tidskrävande uppdrag, särskilt i större fullmäktigegrupper. Därför föreslås att de utöver grunddelen av årsarvodet för fullmäktigegruppernas ordförande ska få ett tillägg på 100 euro för varje ledamot som hör till fullmäktigegruppen.

Andra arvoden och begränsningar

Enligt 29 kap. 7 § 1 mom. i förvaltningsstadgan har borgmästaren och biträdande borgmästarna närvaro- och yttranderätt vid stadsfullmäktiges sammanträden. Det är därför befogat att de får samma sammanträdesarvode som ledamöterna i stadsfullmäktige. Hittills har borgmästarkollegiet fått samma sammanträdesarvode som ledamöterna i stadsfullmäktige.

Enligt 29 kap. 7 § 3 mom. i förvaltningsstadgan har borgmästaren närvaro- och yttranderätt i stadsstyrelsens sektioner. Det är därför befogat att borgmästaren får samma sammanträdesarvode som ledamöterna i organen.

Enligt 29 kap. 7 § 5 mom. i förvaltningsstadgan har borgmästaren och biträdande borgmästaren för den ifrågavarande sektorn närvaro- och yttranderätt vid övriga organs sammanträden. Det är därför befogat att de får samma sammanträdesarvode som ledamöterna i organen.

Enligt 33 § i lagen om välfärdsområden (2021/611) har nationalspråksnämndens ordförande rätt att närvara och yttra sig i välfärdsområdesstyrelsen, i Helsingfors fall i stadsstyrelsen. Det är befogat att nationalspråksnämndens ordförande får mötesarvode på samma grunder som ledamöterna i stadsstyrelsen. Hittills har sammanträdesarvodet till nationalspråksnämndens ordförande betalats till det belopp som föreslås.

Omnämnandet av det maximala beloppet för årsarvodet stryks eftersom det inte kan följas upp. Det är inte heller ändamålsenligt att begränsa årsarvodet eftersom det inte kan överskridas om man inte innehar flera förtroendeuppdrag i olika organ.

Ändringar föreslås i hur årsarvodet fastställs för förtroendevalda som avgår och blir valda. Hittills har den som väljs i stället för någon som avgår haft rätt till den del av årsarvodet som motsvarar antalet hela kalendermånader som personen innehar uppdraget. Framöver ska den som väljs i stället för någon som avgår ha rätt till arvode i förhållande till antalet kalenderdagar som berättigar till årsarvode. Ändringen är nödvändig på grund av tekniska skäl som hänför sig till utbetalningen av årsarvoden.

Arvoden vid val

Ordföranden och vice ordföranden för och ledamöterna i stadsfullmäktiges valnämnd får sammanträdesarvode för de sammanträden i stadsfullmäktige där val förrättas. Ett separat arvode för valförrättningen är inte befogat.

Ersättningar

De förtroendevaldas ersättningar för inkomstbortfall och för kostnader för anordnande av barnvård och avlönande av en assistent har inte höjts efter att stadsfullmäktige fattade beslut om dem 17.5.2017 (238 §). På grund av den allmänna kostnadsutvecklingen och inflationen höjs de maximala ersättningsbeloppen per timme. Vissa kostnadsersättningar som betalas till förtroendevalda utan redovisningsskyldighet föreslås höjas med 10,5 procent i genomsnitt. Övriga ersättningar som betalas till förtroendevalda föreslås höjas med 23,8 procent i genomsnitt.

Ersättning för inkomstbortfall och för kostnader för anordnande av barnvård

Stadskansliets personaldirektör fattade 30.10.2024 (§ 47) beslut om anvisningar om hur förtroendevalda kan delta i rekryteringsintervjuer för stadens högsta tjänsteinnehavare. Enligt beslutet får förtroendevalda som deltar i rekryteringsintervjuer för de högsta tjänsteinnehavarna ersättning för bortfall av förvärvsinkomst på grund av deltagandet eller kostnader för barnvård under tiden på samma grunder som föreskrivs om ersättning av inkomstbortfall eller för barnvård i beslutet om förtroendevaldas ekonomiska förmåner. Således är det motiverat att nämna detta även i beslutet om förtroendevaldas ekonomiska förmåner.

De övriga ändringar som föreslås preciserar och specificerar grunderna för kostnadsersättningarna och beviljandet av dessa. Hittills har ersättningar beviljats enligt de tillägg som föreslås.

Ersättning för kostnader för anlitande av en assistent eller en vikarierande närståendevårdare

Stadsfullmäktige godkände 15.5.2024 (100 §) en ändring i förvaltningsstadgan. Ändringen gällde ersättningar till förtroendevalda, och på grund av den måste de förtroendevaldas ekonomiska förmåner ses över så att de motsvarar stadsfullmäktiges beslut och ersättning för kostnader för avlönande av en vikarierande närståendevårdare nämnas i beslutet om förtroendevaldas ekonomiska förmåner.

Hur ersättning söks

De ändringar som föreslås preciserar och specificerar grunderna för ansökning om och beviljande av kostnadsersättningar.

Ersättning för användning av enheter och förbindelser

För användning av enheter och förbindelser föreslås i första hand en engångsersättning. I den modell som föreslås får de förtroendevalda en skattepliktig ersättning för användningen av egna enheter och en egen dataförbindelse i skötseln av förtroendeuppdraget. Den förtroendevalda kan dra av kostnader för anskaffning av nya enheter som behövs i förtroendeuppdraget i beskattningen enligt skattemyndighetens anvisningar.

Ersättningen gör det möjligt att köpa en lämplig dator eller annan enhet. Ersättningen täcker även kostnaderna för användning av mobiltelefon och behövliga dataförbindelser. Staden tar också över en del av ICT-stödtjänsterna för förtroendevalda och erbjuder förser alla förtroendevalda med de kontorsprogram och licenser som är nödvändiga i förtroendeuppdraget.

Den föreslagna ersättningen är 1 500 euro om personen har valts till ordinarie ledamot i ett organ som nämns i beslutet. För ersättare är ersättningen 750 euro. Hela ersättningen betalas på en gång, men den höjs med 750 euro om en ersättare väljs till ordinarie ledamot. Ersättningen betalas praktiskt taget alltid efter att förtroendeuppdraget inletts.

Alternativt kan de förtroendevalda välja att använda en dator som staden tillhandahåller. För att kunna använda en dator som staden tillhandahåller måste de förtroendevalda anskaffa nödvändiga dataförbindelser. För att logga in i sammanträdessystemen måste de dessutom använda en mobiltelefon.

Enligt den nuvarande modellen är ersättningen 50 euro i månaden, vilket betyder att en förtroendevald har kunnat få högst 2 400 euro per fullmäktigeperiod. Av ersättningen har 960 euro betalats för enheten och 1 440 euro för anskaffning av tjänster och program. När ersättningsmodellen fastställdes var datorer, program och dataförbindelser dyrare än i dag. Enligt den nuvarande modellen erbjuder staden inga ICT-stödtjänster åt de förtroendevalda och har erbjudit dem kontorsprogram endast på datorer som staden själv tillhandahåller.

Den föreslagna modellen med en engångsersättning innebär avsevärda inbesparingar för staden jämfört med den nuvarande modellen trots att de förtroendevalda tack vare engångsersättningen fortsättningsvis kan köpa en bra enhet och täcka användningen av dataförbindelser. För jämförelsens skull kostar de datorer som staden erbjuder sina arbetstagare 400 euro. Dessutom är kostnaderna för den månatliga administrationen av ersättningen höga. Genom att gå över till en modell med en engångsersättning kan staden få ner administrationskostnaderna.

Samtidigt föreslås att de förtroendevaldas mobilförmån avskaffas. Mobilförmånen beviljades när mobiltelefoner fortfarande var ovanliga. Förmånen har inte kunnat användas för personliga samtal utan är endast avsedd för kommunikation som hänför sig till skötseln av förtroendeuppdraget. Endast några enstaka förtroendevalda per fullmäktigeperiod har beviljats en mobiltelefon av staden.

Ersättning för resekostnader som hänför sig till förtroendeuppdrag

Reseförmånen för ledamöter och ersättare i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen föreslås ändras när den nya fullmäktigeperioden tar vid. Reseförmånen ska flyttas till HRT-applikationen, vilket gör det lättare för de förtroendevalda att börja använda den.

Enligt förslaget ska reserätten bero på var man bor. De som bor i zon A eller B får ersättning för AB-biljetter och de som bor i zon C för ABC-biljetter. De som bor i zon A eller B får dessutom ersättning för resekostnader i kollektivtrafiken vid resor till zon C som hänför sig till skötseln av förtroendeuppdraget.

Dessutom föreslås förhöjningar av de ersättningar som betalas till stadsstyrelsens vice ordförande och ledamöter för användning av taxi eller egen bil på grund av den allmänna kostnadsutvecklingen och inflationen. I förmånerna föreslås förhöjningar på i genomsnitt 2,4 procent.

Befogenheter

Enligt 14 § i kommunallagen fattar fullmäktige beslut om grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner. I 31 kap. i förvaltningsstadgan ingår bestämmelser om de ekonomiska förmåner för och ersättningar till förtroendevalda som kommunallagen förutsätter. Enligt förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige utöver grunderna för förmånerna också om storleken på arvoden och ersättningar och om hur de begränsas.

Presenter information

Stadsstyrelsen

Ask for more info

Pilvi Ainola, förvaltningsexpert, telefon: 09 310 38460

pilvi.ainola(a)hel.fi