Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 27.2.2025 § 17 (liukastuminen)

HEL 2024-009398
§ 195

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 27.2.2025 § 17 (liukastuminen)

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian
viikoksi pöydälle Otso Kivekkään ehdotuksesta.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 27.2.2025 (17 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Close

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös

Kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikkö on päätöksellään 27.2.2025 (17 §) hylännyt 4.1.2024 Tuusulanväylältä Asesepäntielle johtavissa rappusissa tapahtuneeseen liukastumiseen liittyvän takautumisvaatimuksen. Vakuutusyhtiö vaatii takautumista kaupungilta maksamassaan liukastumisvahingossa 3502400629 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Päätös on nähtävillä kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.

Esitetyt vaatimukset ja perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan määrältään 14 037,17 euron takautumisvaatimuksensa liittyen 4.1.2024 noin kello 5.35 Tuusulanväylältä Asesepäntielle johtavissa rappusissa tapahtuneeseen liukastumiseen. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä ja nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Hakija toteaa oikaisuvaatimuksessaan muun ohessa, että vahingonkärsijä on ilmoittanut vakuutusyhtiölle, ettei portaita ole lapiohoidettu viime eikä tänä talvena lainkaan. Vahingonkärsijän kertomus vahinkohetken olosuhteista on hyvin ristiriitainen Helsingin kaupungin päätöksessä ilmoitettujen kunnossapitotietojen kanssa. Lisäksi vahingonkärsijä on välittänyt hakijalle kaupungin projektinjohtajalta saamansa viestin, jonka mukaan urakoitsija ei ole hoitanut tehtäviään.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan lisäksi, ettei hiekoitusta ole uusittu 30.12.2023 tehdyn lumenpoiston jälkeen, ja ettei sekään todennäköisesti olisi ollut riittävä toimenpide turvaamaan portaiden turvallisuutta portaisiin kertyneen jääkerroksen vuoksi. Tässä tapauksessa on selvää, ettei tehdyt kunnossapitotoimenpiteet ole olleet riittävät eikä portaissa ole voinut kulkea turvallisesti.

Oikaisuvaatimuksen tutkittavaksi ottaminen

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi sähköpostilla 27.2.2025. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 12.3.2025 eli säädetyssä määräajassa.

Perustelut

Kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan vahingonkorvauslain (412/1974) vastuusäännösten kautta. Kaupungin vastuu ei ole tuottamuksesta riippumatonta ns. ankaraa vastuuta, vaan kaupungin vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää tuottamusta eli huolimattomuutta, virhettä tai laiminlyöntiä. Lisäksi edellytetään syy-yhteyttä virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä. Vahingonkärsijän mahdollinen oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa kunnossapidosta vastuussa olevan korvausvastuun.

Kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan lisäksi kunnossapitolain (669/1978) kunnossapidon laatutasoa määrittävien säännösten kautta. Vahingonkorvausvastuuta arvioidaan suhteessa ennen vahinkoa tehtyihin kunnossapitotoimenpiteisiin. Korvausvastuun edellytyksenä on, että kunnossapito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti taikka kadun kunnossapitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty, ja virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Sekä vahingonkärsijä itse että vakuutusyhtiö ovat molemmat esittäneet kaupungille vaatimuksen vahingonkärsijän 4.1.2024 tapahtuneeseen liukastumisvahinkoon liittyen. Vahingonkärsijän vahingonkorvausvaatimus on ratkaistu vahingonkorvaustiimin päällikön päätöksellä 27.2.2025 § 50 eli samana päivänä kuin vakuutusyhtiön takautumisvaatimus. Vahingonkärsijän ottamia valokuvia ja projektinjohtajan vahingonkärsijälle lähettämiä viestejä on käsitelty myös vahingonkorvaustiimin päällikön päätöksessä 27.2.2025 § 50, joka on julkinen.

Vahingonkärsijä on toimittanut oman vaatimuksensa liitteenä kaupungille lukuisia valokuvia vahinkopaikan portaista, mukaan lukien myös kaikki kuusi oikaisuvaatimuksen liitteenä toimitettua valokuvaa. Kuten oikaisuvaatimuksestakin käy ilmi, kaikki vahingonkärsijän toimittamat valokuvat on otettu kuluneena talvena, eli marras- ja joulukuun 2024 sekä tammikuun 2025 aikana, eli noin vuosi vahinkotapahtuman jälkeen. Valokuvat eivät siten kuvaa vahinkopaikan kuntoa vahingon tapahtuma-aikaan tammikuussa 2024.

Vahinkoalueen kunnossapidon projektinjohtaja on lähettänyt vahingonkärsijälle oikaisuvaatimuksen liitteenä toimitetun sähköpostin 5.2.2025. Kyseinen projektinjohtaja on kuitenkin lähettänyt vahingonkärsijälle uuden sähköpostin 27.2.2025, jossa on korjannut aiemmassa viestissään olleet virheet. Projektinjohtaja on muun ohella korjannut aiempaa lausumaansa vahinkopaikan urakoitsijan toimintaan liittyen. Viestin mukaan projektinjohtaja ei pysty ottamaan kantaa vahinkopaikan silloisen urakoitsijan tekemään hoitoon, koska projektinjohtaja ei ole ollut asian kanssa tekemisissä ko. urakoitsijan urakka-aikana eikä asia ole kuulunut kyseiselle projektinjohtajalle. Kyseinen projektinjohtaja on vastannut vahinkopaikan kunnossapidon tilaamisesta vasta urakoitsijan vaihduttua 1.10.2024.

Tiedot vahinkopaikan kunnossapidosta perustuvat vahinkoaikaan vahinkopaikkaa hoitaneen urakoitsijan kunnossapidosta vastaavalta saatuun selvitykseen. Selvityksen mukaan vahinkopaikalla olevat portaat ovat lämmitetyt, mutta niiden lämmitys on toiminut vain muutamalla ensimmäisellä askeleella. Vika on havaittu 11.3.2022, ja portaat on otettu tarkempaan seurantaan ja hoitoon tämän vuoksi. Vahinkopaikan portaat on hoidettu käsityönä. Vahinkoa edeltävät toimenpiteet ovat olleet jään ja lumenpoisto sekä hiekoitus 23.12.2023 noin klo 10 ja 30.12.2023 lumenpoisto. Lisäksi 3.1.2024 klo 22.30 on tehty kelintarkastus. 30.12.2023 tehtyjen toimenpiteiden jälkeen ennen vahinkoa ei ole ollut toimenpidetarvetta. Selvitys perustuu sekä GPS-tietoihin että päiväkirjamerkintöihin.

Vahinkopaikan rappusista ei ole tullut kaupungille yhtään palautetta talvella 2023‒2024 ennen vahingonkärsijälle tapahtunutta vahinkoa. Kaupungille ei ole esitetty kyseisen vahinkotapahtuman lisäksi muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Forecan mukaan Kumpulan säähavaintoasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkoa edeltävänä ajanjaksona 30.12.2023–3.1.2024 lämpötila on ollut koko ajan pakkasella. 30.12.2023 on tehty lumenpoisto, jolloin lumensyvyys havaintoasemalla on ollut noin 31 cm. Lunta on satanut merkittävämmin edellisen kerran ennen vahinkoa 29.-30.12.2023 ja tätä ennen 22.-23.12.2023. Näiden jälkeen on esiintynyt vain vähäisiä lumisateita, jotka ovat nostaneet lumen syvyyttä havaintoasemalla enintään 33 senttiin. Sää on ollut pääasiassa poutainen. Lumensyvyys ei edellisen lumenpoiston jälkeen ole vahinkopäivään mennessä ylittänyt toimenpidekynnystä (5 cm).

Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Vahingonkärsijä on oman selvityksensä mukaan ollut laittamassa puhelinta taskuun liukastuessaan.

Asiassa saadun selvityksen perusteella vahinkopaikan talvikunnossapidosta on huolehdittu asianmukaisesti ja sääolosuhteiden edellyttämällä tavalla, kun vahinkopaikalla on tehty käsityönä lumenpoisto 30.12.2023 ja kelintarkastus vahinkoa edeltävänä iltana 3.1.2024. Edellisten talvikunnossapidon toimenpiteiden on vallinnut tasainen pakkassää, ja saadun selvityksen perusteella portaissa on tehty käsilumityöt vahinkoa edeltäneiden lumisateiden jälkeen sekä 23.12.2023 että 30.12.2023. Oikaisuvaatimuksen mukana toimitetut valokuvat eivät myöskään esitä vahinkopaikkaa vahingon tapahtuma-aikaan vaan vuotta myöhemmin, kun portaita on hoitanut eri urakoitsija. Edellä esitetyillä ja muutoin lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä ilmenevillä perusteilla kaupunki katsoo, ettei se ole asiassa korvausvelvollinen.

Lopputulos

Edellä esitettyjen perusteluiden sekä lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä ilmenevien seikkojen perusteella Helsingin kaupunki ei ole vahingonkorvauslain nojalla vastuussa vahingonkärsijälle liukastumisen seurauksena syntyneestä vahingosta eikä hakijalla siten ole työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n mukaista takautumisoikeutta kaupunkia kohtaan. Asiassa ei ole tullut esille mitään sellaista uutta selvitystä, joka antaisi aihetta päätöksen muuttamiseen. Näin ollen kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä.

Sovelletut säännökset

Kuntalaki (410/2015) 134 §, 137 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1‒4 §

Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) 19 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Toimivalta

Kuntalain 134 §:n mukaan oikaisuvaatimus lautakunnan sekä lautakunnan alaisen viranomaisen päätöksestä tehdään asianomaiselle lautakunnalle.

Close

Kaupunkiympäristön toimiala Toimialan yhteiset palvelut Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 27.02.2025 § 17

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan takautumisvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 25.6.2024 esittänyt kaupungille määrältään 14 037,17 euron takautumisvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan vakuutusyhtiöllä on takautumisoikeus kaupunkia kohtaan maksamassaan liukastumisvahingossa vahinkonumero 3502400629 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan vahingonkärsijä on liukastunut 4.1.2024 noin klo 5.35 portaissa, jotka johtavat Tuusulanväylältä Asesepäntielle. Vahingonkärsijän hakijalle antaman selvityksen mukaan portaat olivat täysin hoitamattomat ja niiden reunat olivat pyöreät lumesta ja jäästä, eikä niitä ollut lainkaan hiekoitettu.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito käsittää lumen ja jään poistamisen, kadun pinnan pitämisen tasaisena sekä liukkauden torjumisen.

Helsingissä talvihoidon piiriin kuuluvat alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin liikenteellisen merkityksen mukaan. Vahinkopaikalla olevat portaat kunnossapidetään A-luokan mukaisesti ja toimenpiteet tehdään käsityönä.

A-luokan kevyen liikenteen väylän aurauksen lähtökynnys on 5 cm lunta. Kun lähtökynnys on ylittynyt, toimenpideaika auraukselle on neljä tuntia, kuitenkin niin, että klo 17 ja klo 3 välisenä aikana satanut lumi poistetaan klo 7 mennessä. Liukkaudentorjunnan osalta toimenpideaika on kolme tuntia, kuitenkin niin, että klo 18 ja klo 4 välisenä aikana havaittu tuntuvasti lisääntynyt liukkaus torjutaan klo 7 mennessä. Toimenpideaika alkaa siitä, kun säätilassa tapahtunut muutos aiheuttaa liukkauden tuntuvan lisääntymisen.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla olevat portaat ovat lämmitetyt, mutta niiden lämmitys on toiminut vain muutamalla ensimmäisellä askeleella. Vika on havaittu 11.3.2022 ja portaat on otettu tarkempaan seurantaan ja hoitoon tämän vuoksi. Vahinkopaikan portaat hoidetaan käsityönä. Vahinkoa edeltävät toimenpiteet ovat olleet jään ja lumenpoisto sekä hiekoitus 23.12.2023 noin klo 10 ja 30.12.2023 lumenpoisto. Lisäksi 3.1.2024 klo 22.30 on tehty kelintarkastus. 30.12.2023 tehtyjen toimenpiteiden jälkeen ennen vahinkoa ei ole ollut toimenpidetarvetta. Selvitys perustuu sekä GPS-tietoihin että päiväkirjamerkintöihin.

Kaupungin palautejärjestelmään ei ole annettu palautteita vahinkopaikan kunnossapitotarpeesta vahinkopäivältä, eikä ajanjaksolla lokakuu 2023–tammikuu 2024 ennen kyseistä vahinkoa. Kaupungille ei ole esitetty kyseisen vahinkotapahtuman lisäksi muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Forecan mukaan Kumpulan havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkopäivänä 4.1.2024 lämpötila on vaihdellut -19,6 °C ja -15,9 °C välillä. Klo 6 lämpötila on ollut -19,6 °C. Koko vuorokauden ajan on esiintynyt vähäistä lumisadetta. Lumensyvyys on ollut Kumpulan havaintoasemalla vuorokauden alussa 31 cm ja lopussa 33 cm.

Forecan mukaan Kumpulan havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkoa edeltävänä ajanjaksona 30.12.2023–3.1.2024 lämpötila on ollut koko ajan pakkasella. 30.12.2023 on tehty lumenpoisto, jolloin lumensyvyys havaintoasemalla on ollut noin 31 cm. Tämän jälkeen lumensyvyys ei ole ylittänyt toimenpidekynnystä (5 cm).

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Liukkauden torjuntaa ei ole mahdollista toteuttaa siten, että kulkuväylät eivät koskaan olisi liukkaat (esim. KKO:1998:147). Liukkaudentorjuntatoimenpiteillä ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. (Vakuutuslautakunnan ratkaisu FINE-001397.)

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16). Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahinkopaikan kunnossapidosta on huolehdittu asianmukaisesti, koska vahinkopaikan portaita on tarkkailtu ja niille on tehty sää- ja keliolosuhteiden edellyttämät toimenpiteet. Portaissa on kaiteet molemmissa reunoissa.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella kaupunki katsoo, ettei sen toiminnassa liittyen vahinkopaikan portaiden kunnossapitoon ole ollut laiminlyöntejä tai huolimattomuutta. Näin ollen kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 15 000 euroa.

Lisätiedot

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi
Close

This decision was published on 07.04.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Ask for more info

Inkeri Lehmusoksa, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 22794

inkeri.lehmusoksa@hel.fi

Attachments

1. Oikaisuvaatimus 12.3.2025, saate
The attachment will not be published on the internet.
2. Oikaisuvaatimus 12.3.2025
The attachment will not be published on the internet.
3. Oikaisuvaatimus 12.3.2025, liite, kuva
The attachment will not be published on the internet.
4. Oikaisuvaatimus 12.3.2025, liite
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.