V 7.5.2025, Valtuutettu Tarik Ahsanullah'n aloite Ruoholahdentorin viihtyisyyden kehittämiseksi
V 7.5.2025, Valtuutettu Tarik Ahsanullah'n aloite Ruoholahdentorin viihtyisyyden kehittämiseksi
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Valtuutettu Tarik Ahsanullah ja 24 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Ruoholahdentoria tulee kehittää viihtyisäksi oleskelualueeksi siten, että alueella voidaan järjestää aktiivisesti erilaista ympärivuotista toimintaa. Kehitystyötä tulee tehdä tiiviissä yhteistyössä alueella jo toimivien yritysten ja muiden tahojen kanssa. Samassa yhteydessä selvitetään mahdollisuutta rakentaa torille tyylikäs ja ympäristöönsä sopiva paviljonkirakennus esimerkiksi ympärivuotista kahvilatoimintaa varten. Tavoitteena tulee olla korkealaatuinen ja moderni kaupunkiympäristö, joka kutsuu alueen asukkaita viettämään aikaa torilla. Aloite on liitteenä.
Ruoholahdentorin kehitystarve on tiedostettu kaupunkiympäristön toimialalla. Töölön ja Kampinmalmin aluesuunnitelmassa vuosille 2017 - 2026 on yhdeksi tavoitteeksi mainittu Ruoholahdentorin rooli alueen keskeisenä kaupunkitilana, joka olisi muun muassa tapahtumien paikka. Ruoholahdentoria tullaan jatkossa tarkastelemaan osana alueen yleistä kehitystä. Ruoholahdentorille nykytilanteessa tunnusomaisia ovat jo melko kookkaaksi kasvaneet katupuut ja Juhani Pallasmaan suunnittelema pergolakatos torin pohjoislaidalla. Torilla sijaitsee myös Dennis Oppenheimin Kihlaus-niminen taideteos, joka on yksi Helsingin pidetyimmistä julkisista veistoksista.
Helsingin toreista ja aukioista tehdään tämän ja ensi vuoden aikana koko kaupungin kattava tarkastelu, jolla muodostetaan kokonaisnäkemys torien kehittämistarpeesta tunnistamalla torien ja aukioiden ominaispiirteet ja kehittämismahdollisuudet. Tarkastelu on osa keskeisille torialueille keväällä 2024 laadittua ja keväällä 2025 päivitettävää torien master plania. Tarkastelun tuloksena syntyy ohjeisto, jossa aukioita on arvioitu niiden kaupunkikuvallisten ja toiminnallisten reunaehtojen ja muutoksensietokyvyn mukaisesti sekä ideoitu niiden tulevia toimintoja ja tulevaisuuden imagoa kohteen arvoon soveltuvalla tavalla. Tarkastelun tavoitteena on tunnistaa kaupunkitilojen hyödyntämätön potentiaali, tukea elinvoimaisina kehittyviä kaupunginosia ja tuottaa viihtyisää ympäristöä.
Ennen em. tarkastelun valmistumista ja toimeenpanoa, selvitetään nopeana toimenpiteenä tapahtumasähkön tuomista Ruoholahdentorille. Sähkö mahdollistaa monipuolisemmat tapahtumat torilla. Vesiliittymän mahdollisuus taas selvitetään osana laajempaa suunnittelua. Jos se on mahdollista järjestää, se suunnitellaan torin muun parantamisen yhteydessä lähitulevaisuudessa. Paviljonkirakennuksen rakentaminen Ruoholahdentorille on torin kansirakenteen vuoksi hyvin vaikeaa. Rakennus voisi sijoittua ainoastaan torin länsilaidalle, missä ei ole kantta, mutta Ruoholahdentorin etelälaita halutaan pitää avoimena Helsingin rantoja kiertävää, yhtenäistä rantareittiä varten.
Käsitellessään kaupunginhallitukselle antamaansa lausuntoa valtuustoaloitteesta, kaupunkiympäristölautakunta kehotti toimialaa:
- järjestämään tapahtumasähkön torille viimeistään kesän 2026 aikana
- parantamaan torin viihtyvyyttä jo kesällä 2025 väliaikaisin toimenpitein kuten lisäämällä monimuotoisia kukkaistutuksia, penkkejä ja/tai leikkivälineitä aukiolle sekä
- kiinnittämään huomiota Jaalansillan edustan liikennejärjestelyihin esimerkiksi merkitsemällä pyörätielle selkeästi suojatien ylittäville jalankulkijoille.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.
Kaupunkiympäristölautakunta 25.03.2025 § 176
Lausunto
Valtuustoaloitteessa esitetään, että Ruoholahdentoria tulee kehittää viihtyisäksi oleskelualueeksi siten, että alueella voidaan järjestää aktiivisesti erilaista ympärivuotista toimintaa.
Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Aloitteen tekijät ehdottavat torin kehittämisessä tiivistä yhteistyötä alueella jo toimivien yritysten ja muiden tahojen kanssa. Samassa yhteydessä toivotaan selvitettävän mahdollisuutta rakentaa torille tyylikäs ja ympäristöönsä sopiva paviljonkirakennus esimerkiksi ympärivuotista kahvilatoimintaa varten. Tavoitteena tulisi olla korkealaatuinen ja moderni kaupunkiympäristö, joka kutsuisi alueen asukkaita viettämään aikaa torilla.
Ruoholahden alueen rakentaminen alkoi 1990-luvulla. Asemakaavassa vuodelta 1992 Ruoholahdentori on merkitty torialueeksi, jonka reunoille on ohjeellisesti sijoitettu istutettavat puurivit. Torin alla on maanalaista pysäköintitilaa. Lisäksi on torialueen osat, joille on rakennettava yhtenäinen katos. Torin länsilaidalle on merkitty ohjeellinen leikki- ja oleskelualueeksi varattu alueen osa, jossa on puuistutuksia.
Ruoholahden yleisten alueiden suunnittelussa on toteutettu suunnitteluajankohdan ihanteita heijastavia ratkaisuja. Ruoholahden puistot perustuvat arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaan laatimaan Ruoholahden julkisten ulkoalueiden yleissuunnitelmaan. Pallasmaa vastasi myös alueen kalusteiden ja varusteiden suunnittelusta. Ruoholahdessa yleisillä alueilla on merkittävä rooli kaupunkirakenteessa. Alueen sydän muodostuu kaupunkirakenteen läpi itä-länsi-suunnassa kulkevasta kanavasta ja sen varteen sijoittuvista puisto- ja aukioalueista, joihin Ruoholahdentorikin kuuluu. Ruoholahdessa yleisten alueiden keskeiset suunnittelutavoitteet liittyvät alueen vaalimiseen ja kehittämiseen aikakaudelleen tyypillisenä kaupunkimiljöönä. Ruoholahdentorin kehitystarve on toimialalla tiedostettu. Töölön ja Kampinmalmin aluesuunnitelmassa vuosille 2017-2026 on yhdeksi tavoitteeksi mainittu Ruoholahdentorin toimiminen alueen keskeisenä kaupunkitilana, joka toimii muun muassa tapahtumien paikkana.
Ruoholahden keskeisiä aukioita ovat Itämerentori ja Ruoholahdentori. Torialueet ovat rakenteeltaan melko pelkistettyjä, luonnonkivi- ja betonikivipintaisia alueita, joilla on jonkin verran katupuita. Toreilla on nykytilanteessa melko vähän toimintaa.
Itämerentorista on laadittu julkisten ulkotilojen yleissuunnitelma osana Itämerentorin ja Lepakonaukion asemakaavahanketta. Alueelle suunnitellun korkean rakentamisen myötä koettiin tarpeelliseksi tarkastella uuteen rakentamiseen liittyvien kaupunkitilojen mittakaavaa ja yleisilmettä. Suunnitelmassa Itämerentorille on tuotu lisää kasvillisuutta ja oleskelupaikkoja integroiden toimintoja aukiota ympäröiviin nykyisiin ja tuleviin rakennuksiin.
Ruoholahdentori jatkaa Itämerentorin kanssa samaa julkisten ulkotilojen sarjaa, joka on myös merkittävä viher- ja virkistysyhteys Töölön rantojen viheralueiden ja Jätkäsaaren välillä. Myös Ruoholahdentoria tullaan jatkossa tarkastelemaan osana alueen yleistä kehitystä. Ruoholahdentorille nykytilanteessa tunnusomaisia ovat jo melko kookkaaksi kasvaneet katupuut sekä Juhani Pallasmaan suunnittelema pergolakatos torin pohjoislaidalla. Torilla sijaitsee myös Dennis Oppenheimin Kihlaus -niminen taideteos, joka on yksi Helsingin pidetyimmistä julkisista veistoksista.
Helsingin toreista ja aukioista tehdään tämän ja ensi vuoden aikana koko kaupungin kattava tarkastelu. Näin muodostetaan kokonaisnäkemys torien kehittämistarpeesta tunnistamalla torien ja aukioiden ominaispiirteet ja kehittämismahdollisuudet. Työ on seuraava askel torien masterplanista, joka laadittiin valituille, keskeisille torialueille keväällä 2024. Tarkastelun tuloksena syntyy ohjeisto, jossa aukioita on arvioitu niiden kaupunkikuvallisten ja toiminnallisten reunaehtojen ja muutoksensietokyvyn mukaisesti sekä ideoitu niiden tulevia toimintoja ja tulevaisuuden imagoa kohteen arvoon soveltuvalla tavalla. Tarkastelun tavoitteena on tunnistaa kaupunkitilojen hyödyntämätöntä potentiaalia, tukea elinvoimaisina kehittyviä kaupunginosia sekä tuottaa viihtyisää ympäristöä. Myös Ruoholahdentori sisältyy tarkasteluun, jonka perusteella päätetään jatkotoimenpiteistä.
Nopeana toimenpiteenä Ruoholahdentorille selvitetään tapahtumasähkön tuomista sinne jo ennen muita toimia. Sähkö mahdollistaa monipuolisemmat tapahtumat torilla.
Vesiliittymän mahdollisuus selvitetään osana suunnittelua. Jos se on mahdollista järjestää, se suunnitellaan torin muun parantamisen yhteydessä lähitulevaisuudessa. Mikäli tapahtumasähkön saaminen osoittautuu vaikeaksi, se järjestetään viimeistään tässä yhteydessä. Paviljonkirakennuksen rakentaminen Ruoholahdentorille on hyvin haasteellista torin kansirakenteen vuoksi. Rakennus voi sijoittua ainoastaan torin länsilaidalle, missä ei ole kantta. Ruoholahdentorin etelälaita halutaan pitää avoimena Helsingin rantoja kiertävää, yhtenäistä rantareittiä varten.
Lautakunta kehotti toimialaa:
- järjestämään tapahtumasähkön torille viimeistään kesän 2026 aikana
- parantamaan torin viihtyvyyttä jo kesällä 2025 väliaikaisin toimenpitein kuten lisäämällä monimuotoisia kukkaistutuksia, penkkejä ja/tai leikkivälineitä aukiolle sekä
- kiinnittämään huomiota Jaalansillan edustan liikennejärjestelyihin esimerkiksi merkitsemällä pyörätielle selkeästi suojatien ylittäville jalankulkijoille.
Käsittely
Vastaehdotus:
Tarik Ahsanullah: Lisätään lausuntoehdotuksen loppuun: "Lautakunta kehottaa toimialaa:
- järjestämään tapahtumasähkön torille viimeistään kesän 2026 aikana
- parantamaan torin viihtyvyyttä jo kesällä 2025 väliaikaisin toimenpitein kuten lisäämällä monimuotoisia kukkaistutuksia, penkkejä ja/tai leikkivälineitä aukiolle sekä
- kiinnittämään huomiota Jaalansillan edustan liikennejärjestelyihin esimerkiksi merkitsemällä pyörätielle selkeästi suojatien ylittäville jalankulkijoille."
Kannattaja: Saana Rossi
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Tarik Ahsanullahin vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.
Esittelijä
Lisätiedot
Paula Hurme, maisema-arkkitehti: 09 310 26093
This decision was published on 25.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045