V 16.4.2025, Valtuutettu Sandra Hagmanin aloite sateenkaariseniorien palvelutalosta Helsinkiin
V 16.4.2025, Valtuutettu Sandra Hagmanin aloite sateenkaariseniorien palvelutalosta Helsinkiin
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Titta Hiltusen ehdotuksesta.
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
Valtuutettu Sandra Hagman ja 26 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Helsinki alkaa toteuttaa sateenkaarisenioreiden palveluasumiseen sopivaa yksikköä, jossa otetaan mallia Tukholman palvelutalosta ja että suunnittelua tehtäisiin yhteistyössä Sateenkaariseniorit ry:n kanssa. Aloite on liitteenä 1.
Sateenkaariseniorien palvelujen kehittämistä jatketaan ja laadukkaita yhdenvertaisia palveluja toteutetaan myös jatkossa, mutta erillinen sateenkaarisenioreille suunnattu palvelutalo ei ole tarkoituksenmukainen. Helsingissä on tällä hetkellä 10 seniorikeskusta ja 7 palvelutaloa. Niissä tarjotaan kotona asumisen tukena palvelukeskustoimintaa, päivätoimintaa, lyhytaikaishoitona arviointi- ja kuntoutuspalvelua sekä lyhytaikaishoitoa. Pitkäaikaista asumista ja hoitoa järjestetään yhteisöllisenä asumisena, ympärivuorokautisen palveluasumisena ja laitoshoitona.
Tällä hetkellä erityisesti tietyille asiakasryhmille suunnatut yksiköt liittyvät ruotsinkielisten palvelujen toteuttamiseen sekä asukkaiden hoidontarpeeseen, kuten somaattisesti erityistä tukea tarvitseville, muistisairaille, haasteellisesti käyttäytyville ja neurologisille asukkaille. Asukkaiden hoidon tarve arvioidaan ja heidät asetetaan sopivan palvelun jonoon. Jonosta asiakkaat siirtyvät palvelun piiriin saatuaan paikan. Myöskään muille vähemmistöille ei Helsingissä ole suunnattu omia palvelutaloja tai yksiköitä.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta kuitenkin toivoo, että kaupunki selvittää, olisiko tarkoituksenmukaista, että jossakin yhteisöllisessä asumisen yksikössä huomioitaisiin sateenkaariseniorit erityisesti. Yhteisöllisen asumisen yksiköissä asukkaat elävät vielä melko itsenäistä elämää ja yhteisöllisyyden merkitys on asukkaiden elämässä vielä suuri.
Valtuustoaloitteessa mainitaan, että sateenkaarisenioreja on kohdeltu valtaosa heidän elämästään syrjivästi ja alentavasti niin asenteiden kuin lainsäädännön näkökulmasta. Aloitteen mukaan sateenkaarisenioreja ei tunnisteta palveluissa riittävästi. Aloitteessa viitataan Euroopan unionin perusoikeusviraston kyselyyn, jonka mukaan 26 prosenttia sateenkaarisenioreista on joutunut syrjinnän kohteeksi viimeisen vuoden aikana. Aloitteessa mainitaan, että sateenkaarisenioreja syrjitään sosiaali- ja terveyspalveluissa ja pelon vuoksi he jättävät hakeutumatta palveluihin. Erityisesti pitkäaikaiseen palveluasumiseen muuton kerrotaan pelottavan sateenkaarisenioreja.
Aloitteessa mainitaan Ruotsin malli, jossa Tukholmaan perustettiin sateenkaariseniorien palvelutalo Regnbågen vuonna 2009. Siellä tarjotaan turvallista ja yhteisöllistä senioriasumista, palveluita ja toimintaa. Yksikkö on todettu sateenkaariturvalliseksi ja sinne on pitkät jonot. Valtuustoaloitteessa esitetään myös, että Suomessa on toteutettu Ruotsia kontrolloivampaa ja syrjivämpää politiikkaa sateenkaarivähemmistöjä kohtaan, joten tarvetta sateenkaarisenioripalvelutalolle on. Valtuustoaloitteessa vaaditaan, että Helsinki tarjoaa sateenkaarisenioreille turvallista asumista yksikössä, johon otetaan mallia Tukholman palvelutalosta ja että suunnittelua tehdään yhdessä Setan alaisen Sateenkaariseniorit ry:n kanssa.
Yhdenvertaisuus on tärkeä arvo Helsingin kaupungilla. Sensitiivistä kohtaamista nostetaan säännöllisesti esille, kuten myös toimenpiteitä, jotka madaltavat vuorovaikutusta. Työntekijöille on tarjolla säännöllistä
koulutusta työssä tarvittaviin tietoihin ja taitoihin.
Tällä hetkellä Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa järjestetään sateenkaarisenioreille avointa vertaisryhmätoimintaa Kampissa, Kinaporissa ja Kustaankartanossa yhteistyössä Sateenkaariseniorit ry:n kanssa. Lisäksi yhteistyötä tehdään omaishoitoperheiden osalta Pääkaupunkiseudun omaishoitajat (Polli) ry:n kanssa.
Helsingin kaupungin Seniori-info on Setan sateenkaarisertifioitu palveluntuottaja. Lisäksi Helsingin kaupunki jakaa tietoa sateenkaarevista hankkeista ja toiminnasta sosiaalisessa mediassa sekä muissa ikäihmisille suunnatusta toiminnasta. Helsingin kaupunki osallistuu näkyvästi myös Pride-tapahtumiin.
Helsingin kaupunki rahoittaa Todellisuuden tutkimuskeskuksen sateenkaarisukupolvet-hanketta vuosille 2023–2026. Todellisuuden tutkimuskeskus on yhdistys, jonka tehtävänä on kyseenalaistaa ja antaa uutta näkökulmaa taiteen keinoin. Sateenkaarisukupolvet-hankkeessa sateenkaarisukupolvet järjestävät työpajoja ja vierailevat sateenkaariseniorien luona. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Sateenkaariseniorit ry:n kanssa.
Helsingin alueella toimii lisäksi Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry, joka järjestää vuonna 2025 sarjan maksuttomia tietoiskuja iäkkäiden moninaisuudesta ja vähemmistöihin kuuluvista ikääntyvistä ihmisistä.
Helsingin kaupungin vanhusneuvosto on antanut lausunnon 12.2.2025 valtuustoaloitteesta, jossa se muistuttaa kaupungin lakisääteisestä velvollisuudesta noudattaa syrjinnän kieltoa seksuaalisen suuntautumisen perusteella (yhdenvertaisuuslaki 1325/2014, 8 §). Vanhusneuvoston lausunto on liitteenä 2. Valmistelussa on kuultu myös Sateenkaariseniorit ry:n näkemyksiä.
Asiasta on saatu sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto. Esitys on lausunnon mukainen.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 11.03.2025 § 42
This decision was published on 10.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36276