Aloituspaikat ja toimipaikat, ruotsinkielinen esikouluopetus, lukuvuosi 2025-2026
Begäran om omprövning av fostrans- och utbildningsnämndens beslut
Beslutsförslag
Fostrans- och utbildningsnämnden beslutar att avslå Pitäjänmäki-seura ry:s begäran om omprövning som rör det beslut som fostrans- och utbildningsnämnden fattade 21.1.2025 (§ 4), eftersom de skäl som framförs i begäran om omprövning inte ger anledning att ändra beslutet. Dessutom beslutar fostrans- och utbildningsnämnden att avslå begäran om verkställighetsförbud, som ingår i begäran om omprövning, och hänvisar till de omständigheter som föredragande framför som motivering.
Föredragandens motiveringar
Om den som begärt omprövning
Pitäjänmäki-seura ry har gjort en begäran om omprövning som inkom 10.2.2025 till Helsingfors stads registratorskontor. Begäran om omprövning rör det beslut som fostrans- och utbildningsnämnden fattade 21.1.2025 (§ 4) om verksamhetsställena för den svenskspråkiga förskoleundervisningen för verksamhetsåret 2025–2026. Av beslutet framgår att fostrans- och utbildningsnämnden bland annat anser att likvärdigheten mellan barnen i Helsingfors förutsätter att de kommunala verksamhetsställena inom förskoleundervisningen bestäms med tillämpning av den politiskt gemensamt överenskomna minimigruppstorleken på 14 barn.
Den som är missnöjd med ett beslut av kommunstyrelsen, en nämnd, ett utskott eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem, får begära omprövning av beslutet med stöd av 134 § 1 mom. i kommunallagen. Omprövning får begäras och kommunalbesvär anföras av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlemmarna enligt 137 § i kommunallagen.
Pitäjänmäki-seura ry har sin hemort i Helsingfors, vilket innebär att föreningen har rätt att begära omprövning i egenskap av kommunmedlem i enlighet med 3 § i kommunallagen.
Begäran om omprövning har lämnats in inom utsatt tid och till rätt organ.
Befogenheter
I 92 § i kommunallagen föreskrivs om hur ett ärende kan tas till behandling i ett högre organ.
Det framgår av 19 kap. 3 § 2 mom. i Helsingfors stads förvaltningsstadga att en sektornämnd eller en biträdande borgmästare kan överta ett ärende för behandling i nämnden då ett organ eller en tjänsteinnehavare underställd nämnden har fattat beslut i ärendet.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto päättää oman kieliryhmänsä osalta esiopetuksen järjestämispaikoista.
Enligt 15 kap. 2 § 1 mom. 1 punkten i förvaltningsstadgan beslutar fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion för sin egen språkgrupps del om platser för förskoleundervisningen.
Om begäran om omprövning
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että lautakunnan päätös on kumottava ja asia on jätettävä lain mukaan yksin toimivaltaisen ruotsinkielisen jaoston päätöksen varaan. Toissijaisesti vaaditaan, että asia palautetaan ruotsinkielisen jaoston uudelleen käsiteltäväksi.
I begäran om omprövning begärs i första hand att nämndens beslut ska upphävas och att svenska sektionens beslut ska gälla, eftersom sektionen ensam är den som har befogenhet att besluta om ärendet enligt lag. I andra hand begärs att ärendet ska återförvisas till svenska sektionen för ny behandling.
I begäran om omprövning begärs även att nämndens beslut som motiverats med att likvärdigheten mellan barnen i Helsingfors förutsätter att de kommunala verksamhetsställena inom förskoleundervisningen bestäms med tillämpning av den politiskt gemensamt överenskomna minimigruppstorleken på 14 barn ska upphävas för att det står i strid med förbudet mot indirekt diskriminering, som det föreskrivs om i diskrimineringslagen, och för att beredningen har varit otillräcklig.
Enligt begäran om omprövning får nämndens beslut inte verkställas innan de inledda förfarandena enligt diskrimineringslagen har slutförts.
I begäran om omprövning begärs dessutom att nämndens beslut inte verkställs utan att de utredningar som nämnden själv har efterfrågat har färdigställts. Dessutom ska det ges de möjligheter till inflytande i enlighet med 41 § i förvaltningslagen.
Skälen för begäran om omprövning beskrivs närmare i begäran om omprövning, som bifogas till denna föredragningslista.
Om lagstiftningen
Enligt 30 § 2 mom. i lagen om grundläggande utbildning ska undervisningsgrupperna sammanställas så att målen i läroplanen kan nås i undervisningen.
Enligt 6 § i diskrimineringslagen är en utbildningsanordnare skyldig att främja likabehandling. I 8 § i diskrimineringslagen föreskrivs om förbud mot diskriminering, i 10 § om direkt diskriminering och i 13 § om indirekt diskriminering.
Bedömning av ärendet
Om övertagningsrätten
I begäran om omprövning hävdas att ett ärende som enligt förvaltningsstadgan ska beslutas av fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion inte kan övertas av fostrans- och utbildningsnämnden för behandling med stöd av övertagningsrätten på grund av 30 § 4 mom. i kommunallagen, som föreskriver om befogenheten i ärenden som rör undervisningsförvaltningen i tvåspråkiga kommuner.
I 92 § 5 mom. i kommunallagen föreskrivs om ärenden som inte får tas till behandling i ett högre organ. Dessa är 1) ärenden som gäller tillstånds-, anmälnings-, tillsyns- och förrättningsförfaranden enligt lag eller förordning; 2) sådana ärenden inom undervisningsverksamheten, hälso- och sjukvården eller socialväsendet som gäller en individ; 3) ärenden som överförts på ett gemensamt organ enligt 51 § för flera kommuner, om kommunerna kommer överens om detta.
Det ärende som nämnden övertagit med stöd av övertagningsrätten hör inte till de ovan uppräknade ärendena. Riktlinjen om gruppstorleken är inte ett sådant ärende inom undervisningsverksamheten som gäller en individ och det finns ingenstans föreskrivet att övertagningsrätten gäller endast den ena språkgruppens ärenden i en tvåspråkig kommun. Lagen föreskriver inte heller att ärendet ska avgöras av ett särskilt utsett organ.
En sektornämnd, i det här fallet fostrans- och utbildningsnämnden, har samma befogenhet att behandla ärendet som den underställda myndigheten. I ett ärende som tas till behandling kan nämnden fatta ett nytt beslut eller vidmakthålla, upphäva eller ändra det tidigare fattade beslutet eller återförvisa ärendet för behandling av den myndighet som tidigare fattade beslutet.
Om bildandet av undervisningsgrupper
Utbildningsanordnaren har en omfattande beslutanderätt om hur den ordnar undervisningen. Så som konstaterats ovan ska undervisningsgrupperna, med undantag av specialundervisningen, sammanställas så att målen i läroplanen kan nås i undervisningen. Det här gäller även sammanställningen av undervisningsgrupper inom förskoleundervisningen.
I fostrans- och utbildningsnämndens beslut av 21.1.2025 (§ 4), som övertagningsrätten gäller, ansåg man att likvärdigheten mellan barnen i Helsingfors förutsätter att de kommunala verksamhetsställena inom förskoleundervisningen bestäms med tillämpning av den politiskt gemensamt överenskomna minimigruppstorleken på 14 barn. Enligt nämndens beslut säkerställer minimigruppstorleken att förskoleundervisningsgrupperna fungerar pedagogiskt och att undervisningens mål kan uppnås i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. Dessutom konstaterar nämnden att för att en verksamhet av hög kvalitet ska kunna anordnas förutsätts att grupperna är tillräckligt stora. Enligt beslutet kan emellertid chefen för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken besluta om anordnandet av förskoleundervisning på verksamhetsställen där minimigruppstorleken på 14 barn i förskoleundervisningen skulle underskridas.
Det rör sig inte om diskriminering, inte heller indirekt diskriminering, eftersom beslutet ger eleverna lika möjligheter att få högklassig utbildning och erfarenhet av att höra till en grupp redan i början av lärstigen, oberoende av vilken språkgrupp de hör till. I motsats till vad som hävdas i begäran om omprövning innebär nämndens beslut om att överföra befogenheten i fråga till chefen för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken även att det är möjligt att reagera på situationer där en grupp är mindre än minimigruppstorleken.
Annat att beakta vid anordnandet av förskoleundervisningen
Rent generellt kan konstateras att det är nödvändigt att då och då se över elevupptagningsområdena som helhet. Vid anordnandet av förskoleundervisning i Helsingfors stad beaktas 6 § 1 mom. i lagen om grundläggande utbildning, enligt vilken undervisningen i kommunen ska ordnas så att elevernas resor med hänsyn till bebyggelsen, skolornas och andra undervisningsplatsers placering samt kommunikationerna är så trygga och korta för eleverna som möjligt. När förskoleundervisning ordnas ska dessutom beaktas att de barn som deltar i undervisningen har möjlighet att utnyttja småbarnspedagogisk service.
I motsats till vad som hävdas i begäran om omprövning är stadens servicenät inom den svenskspråkiga undervisningen, inklusive förskoleundervisningen, heltäckande. Enligt motiveringen till fostrans- och utbildningsnämndens beslut av 21.1.2025 (§ 4) ordnas svenskspråkig förskoleundervisning på 19 verksamhetsställen under läsåret 2025–2026. På så vis har barn i Helsingfors möjlighet att delta i förskoleundervisningen oberoende av modersmål och/eller bostadsort.
Valmistelun asianmukaisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien varaamisen osalta todetaan, että kuten edellä on todettu, lautakunnan päätöksessä on kysymys linjauksesta, joka on jo käytössä suomenkielisessä esiopetuksessa ja jota on mahdollista arvioida tilannekohtaisesti. Edelleen lautakunta edellytti, että ruotsinkielisen esiopetuksen palvelutarvetta ja toimipaikkoja kartoitetaan jatkossakin, jotta tulevaisuudessa voidaan varmistaa, että koko Helsingin alueella asuville ruotsinkielisille perheille on yhdenvertaisesti palveluita hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tämä on jatkuvaa palveluverkon kartoitukseen ja kehittämiseen liittyvää toimialalla tehtävää työtä.
När det gäller frågan om huruvida beredningen har skett korrekt och om möjligheter till inflytande har givits konstateras ännu en gång att det i nämndens beslut rör sig om en riktlinje som redan tillämpas inom den finskspråkiga förskoleundervisningen, med möjlighet till beaktande av en avvikande situation. Dessutom förutsatte nämnden att servicebehovet och verksamhetsställena inom den svenskspråkiga förskoleundervisningen kartläggs även i fortsättningen för att man även i framtiden ska kunna se till att de svenskspråkiga familjer som bor runtom i Helsingfors har på jämlik basis tillgång till tjänster med goda trafikförbindelser. Sektorn utför ett kontinuerligt arbete för kartläggning och utveckling av servicenätet.
Om verkställighetsförbudet
I begäran om omprövning begärs att ett verkställighetsförbud utfärdas. I 143 § i kommunallagen föreskrivs om ett besluts verkställbarhet. Enligt paragrafen får ett beslut verkställas innan det har vunnit laga kraft. Ett beslut får dock inte börja verkställas, om begäran om omprövning eller anförande av besvär skulle bli meningslöst till följd av verkställigheten eller om det organ som behandlar begäran om omprövning eller besvärsmyndigheten förbjuder verkställigheten.
Så som konstaterats ovan gäller nämndens riktlinje det kommande läsåret 2025–2026, med möjlighet att reagera på en avvikande situation. Begäran om omprövning blir således inte meningslös till följd av verkställigheten, och det finns ingen anledning att förbjuda verkställigheten av det beslut som begäran om omprövning gäller.
Avslutningsvis
På grund av det ovan sagda föranleder de skäl som framförs i begäran om omprövning inte någon ändring av fostrans- och utbildnings-nämndens beslut. Med hänvisning till det ovan sagda och fostrans- och utbildningsnämndens beslut av 21.1.2025 (§ 4) föreslår föredragande att Pitäjänmäki-seura ry:s begäran om omprövning avslås.
Presenter information
Ask for more info
Anu Kangaste, ledande jurist, telefon: 09 310 87180