Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama moottoripyörävaurio

HEL 2024-014420
§ 99

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama moottoripyörävaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan vaaditut 1 599,35 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 29.10.2024 vahingonkärsijän valtuuttamana esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Hakija on 31.3.2025 täsmentänyt vaatimuksensa määrältään 1 599,35 euroon. Vaatimuksen mukaan myrsky kaatoi 9.10.2024 noin klo 16.45 ison koivun vahingonkärsijän moottoripyörän päälle Naulakallion lastenkodin parkkipaikalla. Vaatimus koskee moottoripyörän korjauskustannuksia. Vaatimuksen liitteenä on toimitettu valokuvia vahingon aiheuttaneesta puusta ja vahingosta sekä moottoripyörän korjausta koskevat tositteet.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Vahingon aiheuttanut puu on kaatunut kaupungin omistamalta ja hallinnoimalta kiinteistöltä, joten kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan sekä vahingonkorvauslain vastuusäännösten että maankäyttö- ja rakennuslain kunnossapitoa koskevien säännösten kautta. Vahingon tapahtuma-aikaan voimassa ollut maankäyttö- ja rakennuslaki velvoitti pitämään rakennuksen ympäristöineen sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset. Kaupungilla on kiinteistön omistajana vastuu alueen kunnossapitotoimien toteuttamisesta. Kaupunki on siirtänyt sopimuksin kyseisen alueen kunnossapidon palveluyhtiölle.

Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan kiinteistön haltijan on valvottava kiinteistön puiden kuntoa. Jos puu on ympäristölleen vaarallinen, kiinteistön haltijan on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahingon aiheuttaneesta puusta on pyydetty selvitys. Saadun selvityksen mukaan arboristi on vahingon aiheuttaneesta puusta tehdyn ilmoituksen perusteella tutkinut puun 28.9.2021 mikroporauksella, ja tuolloin puussa on todettu alkava tyvilaho. Tietoja puuta koskevista tarkkailukäynneistä tämän jälkeen ei ole, ja puulle ei ole tehty toimenpiteitä.

Kaupungille on esitetty vahingon aiheuttaneesta puusta hakijan vaatimuksen lisäksi vahingonkorvausvaatimus autovauriosta samalta vahinkopäivältä 9.10.2024.

Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoaseman mukaan vahinkopäivänä 9.10.2024 ennen vahingon tapahtumista tuuli on ollut kohtalaista ja navakkaa lähes koko päivän ajan, ja ennen vahingon tapahtumista on esiintynyt toistuvia myrskypuuskia. Klo 13–17 välisenä aikana tuulen nopeus on vaihdellut 8,8 m/s ja 13,9 m/s välillä. Tuulen puuskanopeus on samalla aikavälillä vaihdellut 13,4 m/s ja 22,3 m/s välillä. Klo 16–17 tuulen nopeus on vaihdellut 11,6 m/s ja 13,9 m/s välillä, ja tuulen puuskanopeus on tuolloin vaihdellut 17,5 m/s ja 22,3 m/s välillä.

Tuuli on navakkaa ollessaan 8–13 m/s, kovaa ollessaan 14–20 m/s ja myrskyä ollessaan 21–32 m/s. Maalla tuhoja aiheuttavat yleensä nimenomaan tuulenpuuskat.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Asiassa saadun selvityksen perusteella kaupunki katsoo tässä tapauksessa olevansa korvausvelvollinen, koska puun tyvilaho on todettu jo yli kolme vuotta ennen vahingon tapahtumista puuta koskevan ilmoituksen perusteella tehdyssä tarkastuksessa, mutta puuta ei ole sen jälkeen tarkkailtu eikä sille ole tehty toimenpiteitä.

Hakija on esittänyt määrältään 1 599,35 euron vahingonkorvausvaatimuksen moottoripyörän korjauskustannuksista, ja toimittanut kaupungille korjausta koskevan tositteen. Hakijan vaatimus hyväksytään kokonaisuudessaan.

Vahingonkorvaus 1 599,35 euroa maksetaan hakijan vaatimuksessaan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §, 6 luku 1 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 166 §

Helsingin kaupungin rakennusjärjestys 52 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Ask for more info

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Decisionmaker

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö