Valtuutettu Laura Kolben aloite ravintolatoiminnan tukemisesta
Valtuutettu Laura Kolben aloite ravintolatoiminnan tukemisesta
Päätösehdotus
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
Esittelijän perustelut
Valtuutettu Laura Kolbe ja 25 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Helsingissä selvitetään keinoja, joilla kaupunki voisi lisätä kannustavaa suhtautumista ravintolaelinkeinon harjoittajiin. Lisäksi Helsingin tulisi kutsua koolle alan toimijoita kuulemaan yrittämiseen liittyvistä huolista ja haasteista. Myös pysyvän yhteistoimintaelimen perustamista tulisi pohtia.
Vuonna 2024 toteutettiin Syötävä Helsinki -ruokavuosi, jolla edistettiin kaupunkistrategian 2021-2025 tavoitteita parantaa elinkeinoelämän yhteistyötä, vahvistaa yritysmyönteistä kokeilukulttuuria ja ratkaisukeskeisyyttä, tukea koronapalautumisessa kulttuuri- ja tapahtuma-alaa, jossa isossa roolissa ovat myös ravintola- ja kahvilapalvelut sekä luoda vetovoimainen kaupunki, joka houkuttelee myös matkailijoita. Lisäksi ruokavuosi edisti Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022-2026 tavoitteita lisätä Helsingin tunnettuutta ja vahvistaa mielikuvaa erottuvana ruokakaupunkina. Ruokavuoden tekemisen pääkokonaisuuksina toteutettiin MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -kumppanuustapahtuma ja siihen liittyvät oheistapahtumat. Lisäksi viime vuonna kirkastettiin Helsingin ruokatarinaa, koottiin kaupungin ruokatarjoama houkuttelevaksi kokonaisuudeksi sekä kehitettiin ja pilotoitiin ruokateemaisia tapahtuma- ja sisältökonsepteja. Vuoden tärkeänä toimenpiteenä vahvistettiin myös Helsingin ruoka- ja ravintola-alan toimijoiden välistä yhteistyötä.
Kaupungin roolin kasvattaminen
Ruokavuoden 2024 toimenpiteillä toteutettiin aloitteessa ehdotettua kaupungin vastuullisen roolin lisäämistä ravintolatoiminnan tukemiseksi. Ravintolaelinkeinon harjoittajille järjestettiin vuoden aikana, tammikuussa ja marraskuussa, kaksi isompaa yhteistyötilaisuutta, joissa kuultiin ja keskusteltiin alan haasteista ja tulevaisuuden toiveista. Molempiin tilaisuuksiin osallistui yli 100 toimijaa. Tämä lisäksi järjestettiin Food for Thought-seminaari, johon osallistui 176 toimijaa. Tilaisuuden aiheina olivat kestävyys ja alan tulevaisuus. Ravintolatoimijoille viestittiin myös Syötävä Helsinki -ruokavuoden ajankohtaisista tapahtumista muun muassa heille suunnatuilla uutiskirjeillä, sosiaalisen median kampanjalla ja alueellisten verkostojen, kuten Helsinki City Markkinoinnin ja Kaupunkitilojen kautta. Näiden lisäksi Syötävä Helsinki - ruokavuosi oli vahvasti esillä Helsingin tekijät -verkoston, joka on matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alan yhteinen verkosto, tilaisuuksissa ja muissa pienemmissä Teams -tapaamisissa. Ruokavuoden päätteeksi toteutettiin myös selvitys Helsingistä kestävänä ja vetovoimaisena ruokakaupunkina. Selvitykseen haastateltiin useita Helsingin ravintolatoimijoita.
Ruokavuoden aikana toimijoita kannustettiin järjestämään erilaisia ruokatapahtumia. Tapahtumia saatiin vuoden ajalle kaikkiaan 800 kappaletta yli 200 eri toimijan järjestämänä. Toimijoita kutsuttiin osallistumaan Syötävä Sunnuntai -konseptiin Michelin -tapahtuman aikana. Tähän pilottiin osallistui kuratoituna 28 ravintolaa. Lisäksi Helsinki Food Guide -mobiilisivustolle koottiin ravintoloitsijoiden omia suosituksia Helsingin ravintoloista. Mukana oli kymmenkunta tunnettua ravintoloitsijaa. Kolmannessa pilotissa Word of Mouth -digitaalisessa ravintolaoppaassa oli mukana 50 ravintolaa, ja puolestaan Helsinki Smaku -tapahtumapilotissa 23 ravintolaa.
Vuonna 2025 ravintoloille on järjestetty Helsingin matkailun ja tapahtumien kesäinfo 31.3., johon osallistui 50 toimijaa. Lisäksi Kaupunkitilat on vahvistanut yritysten välistä toimintaa ravintola- ja tapahtumapalveluita yhdistävien terassikonseptikokeilujen kautta.
Pysyvät rakenteet
Aloitteessa ehdotettiin pysyvän yhteistoimintaelimen perustamista. Helsingin tekijät -kumppanuusverkoston alaiseksi teemaryhmäksi on perustettu Helsingin ruokakulttuurin tekijät -ryhmä, jossa on mukana 14 toimijaa. Teemaryhmä aloitti toimintansa toukokuussa 2025. Kaupunkitilat on käynnistänyt innovoivan vuoropuhelun ravintola- ja tapahtuma-alan toimijoiden kanssa Table of Foodies -verkostokonseptin kautta. Lisäksi on tiivistetty viestinnällistä ja kaupunkikuvallista yhteistyötä ruokapääkaupungit yhteen kokoavan kansainvälisen Delicé-verkoston kanssa, johon myös ravintolat voivat kiinnittyä.
Syötävä Helsinki -ruokavuoden raportti kokonaisuudessaan tavoitteineen ja toteutumineen on liitteenä (liite 1).
Yhteenveto
Ruokavuoden aikana tehty laajamittainen yhteistyö ravintolaelinkeinon kanssa osoitti, että yhteinen halu kehittää Helsingistä ruokamatkailun huippukohde on selkeästi olemassa ja lähtökohdat kehittämiselle ovat erinomaiset. Syötävä Helsinki -ruokavuoden perintönä kirjattiin Ruokakulttuurin tekijät -tilaisuuden työpajoissa työstetty Helsingin ravintola- ja ruokakulttuurin visioluonnos vuoteen 2029, jonka pohjalta yhteistyötä ravintolatoimijoiden kanssa jatketaan. Visioluonnos: "Helsingin ravintola- ja ruokakulttuuri rikastaa kaupunkikuvaa monipuolisella ja innovatiivisella tarjonnallaan yhteisesti tunnetun ja tunnetta luovan tarinan avulla. Helsinkiläisessä ruokakulttuurissa korostuvat paikallisuus, kestävyys ja sesongit, ja se on vahva osa kaupungin identiteettiä ja vetovoimaa. Alan yritysten toimintaedellytykset Helsingissä ovat parantuneet merkittävästi."
Edellä kuvatut ryhmät niin Helsingin tekijöiden ruokakulttuurin teemaryhmä, Table of Foodies -verkostoyhteistyö kuin mahdollisuus kiinnittyä kansainvälisen Delicé-verkoston toimintaan ovat toimenpiteitä, joilla vastataan suoraan aloitteessa esitettyyn toiveeseen pysyvän yhteistyöelimen perustamisesta. Lisäksi käynnissä olevat toimenpiteet ja edellä mainittujen ryhmien aloitteiden kautta käynnistettävät uudet toimenpiteet vastaavat aloitteessa esitettyyn kaupungin vastuullisen roolin lisäämiseen ravintolatoiminnan tukemiseksi.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.
Presenter information
Ask for more info
Nina Vesterinen, Matkailupäällikkö, puhelin: 09 310 37919