Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

HEL 2024-016119
§ 134

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 29.11.2024 esittänyt kaupungille määrältään 1 572,07 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 10.8.2024 klo 16 osoitteessa Sompasaarenlaituri 10, kun tolppa kaatui ajoneuvon päälle. Hakijan mukaan kyseessä oli kaupungin asettama tolppa. Hakija on toimittanut vaatimuksen liitteenä valokuvia vahingon aiheuttajasta, joka on ollut siirtokehotusmerkki.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Katujen ja muiden yleisten alueiden kunnossapidosta vastaa lähtökohtaisesti kaupunki. Kun yleisellä alueella suoritetaan kaivutöitä tai sitä käytetään muuten työmaana ja työmaa estää normaalin koneellisen kunnossa- ja puhtaanapidon, kuuluu vastuu sekä työalueen ja siihen liittyvän alueen kunnossa- ja puhtaanapidosta työ suorittajalle. Työmaa-alueilla sattuneet vahingot kuuluvat tämän vuoksi lähtökohtaisesti työn suorittajan käsiteltäväksi.

Yleisillä alueilla tehtävä työ edellyttää ilmoituksen jättämistä kaupungille. Ilmoitusmenettelyllä kaupunki valvoo yleisillä alueilla tapahtuvia töitä.

Siirtokehotusmerkkiä käytetään, kun katua tai muuta yleistä aluetta varataan työmaan käyttöön, tai ajoneuvoja joudutaan siirtämään kadulla suoritettavan työn tai järjestettävän tapahtuman vuoksi.

Siirtokehotusmerkin asettaminen edellyttää tieliikennelain mukaista päätöstä tilapäisistä liikennejärjestelyistä ja tilapäisen liikenneohjauslaitteen asettamisesta. Kaupungin katualueella tilapäisistä liikennejärjestelyistä päätetään kaupunkiympäristön toimialan alueiden käyttö ja valvonta -yksikössä. Työstä vastaava vastaa aina merkkien asettamisen vaatimista järjestelyistä ja niiden ylläpidosta ympäri vuorokauden.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta sekä alueiden käyttö ja valvonta -yksikön tarkastajalta. Saadun selvityksen mukaan kaupunki ei ole pystynyt selvittämään tahoa, joka kyseisen siirtokehotusmerkin on asettanut, sillä alueella ei tapahtuma-aikana ole ollut voimassa olevaa työmaalupaa, eikä kyseisen siirtokehotusmerkin asettamisesta ole tehty päätöstä. Kunnossapidosta vastaavan mukaan alueella toimiva urakoitsija käyttää työmaa- ja siirtokehotusmerkkien jalustana aina betoniporsaita. Hakijan toimittaman valokuvan perusteella vahingon aiheuttaneen merkin jalusta ei ole ollut betoniporsas, vaan se on ollut kevytjalustainen. Kyseisiä siirtokehotustauluja pystyy hankkimaan esimerkiksi verkkokaupasta.

Kaupungin palautejärjestelmään ei ole annettu palautteita siirtokehotusmerkistä ennen kyseistä vahinkotapahtumaa. Kaupungille ei ole esitetty vahinkopaikalta muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahingon aiheuttanut siirtokehotusmerkki ei ole ollut kaupungin asettama. Kaupunki ei ole pystynyt selvittämään siirtokehotusmerkin asettanutta tahoa, koska kaupungille ei ole tehty kunnossapitolain edellyttämää ilmoitusta yleisen alueen käytöstä, eikä kaupunki ole tehnyt siirtokehotusmerkin asettamista koskevaa päätöstä tilapäisistä liikennejärjestelyistä. Kaupungille ei ole myöskään tullut palautteita vahingon aiheuttaneesta siirtokehotusmerkistä ennen vahinkoa. Kaupunki ei vastaa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

Edellä esitetyn perusteella kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 a §

Tieliikennelaki 71 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Ask for more info

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Decisionmaker

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö