Kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden asemakaavoitusyksikön läntisen alueyksikön yksikön päällikön viran täyttäminen
Kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden asemakaavoitusyksikön läntisen alueyksikön yksikön päällikön viran täyttäminen
Päätös
Maankäyttöjohtaja valitsi asemakaavoitusyksikön yksikön päällikön vakinaiseen virkaan (vakanssi 512301) arkkitehti Pia Sjöroosin 1.4.2025 alkaen 5 634,20 euron tehtäväkohtaisella palkalla.
Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.
Virkaan kuuluu (6) kuukauden koeaika.
Päätöksen perustelut
Hakuprosessin ja viran kuvaus
Virka tuli avoimeksi, kun yksikön päällikkö irtisanoutui 1.1.2025 alkaen.
Valintapäätös perustuu kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtajan päätökseen 19.12.2024 § 58, jolla on siirretty hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaista toimivaltaa ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijoita ja työntekijöitä.
Virka oli julkisesti haettavana 2.-20.12.2024. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa, Työmarkkinatorilla, Duunitorilla, Joblyssa ja Kuntarekryssä.
Yksikön päällikkö johtaa asemakaavoitusyksikön toiminnan suunnittelua ja vastaa sen tavoitteiden saavuttamisesta. Hänen alaisuudessaan toimii kaksi tiimipäälliköiden vetämää noin 10 hengen kokoista tiimiä. Yksikön päällikön johdolla asemakaavoitetaan läntistä Helsinkiä. Laajoja suunnittelukohteita ovat mm. Vihdintien bulevardikaupunki, Kannelmäki-Malminkartano ja Pitäjänmäki.
Lisäksi yksikön päällikön tehtäviin kuuluvat erilaiset kaupunkisuunnitteluun liittyvät asiantuntijatehtävät sekä laaja yhteistyö muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa ja vaikuttaminen erilaisissa verkostoissa.
Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuteen kuuluvassa asemakaavoituspalvelussa vastataan asemakaavojen laatimisesta sekä asemakaavatason maankäytöllistä harkintaa edellyttävistä asioista. Yksikön päällikkö toimii vaativassa, itsenäisessä ja vastuullisessa esihenkilö- ja asiantuntijatehtävässä. Tehtävässä edellytetään näkemyksellisyyttä, yhteistyökykyä ja hyviä johtamistaitoja sekä valmiutta kehittämiseen. Hän toimii osana laaja-alaista asiantuntijaorganisaatiota ja tekee jatkuvaa yhteistyötä yli yksikkö- ja palvelurajojen.
Viran kelpoisuusehtona on arkkitehdin tutkinto tai muu soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.
Muodollisten kelpoisuusehtojen lisäksi tehtävässä edellytetään kokemusta maankäytön suunnittelusta sekä kokemusta esihenkilötehtävistä ja valmiutta kehittämiseen. Tehtävässä tarvitaan myös hyviä johtamistaitoja sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.
Hakijat ja rekrytointiprosessi
Määräaikaan mennessä virkaa haki 22 henkilöä, joista kolme täytti kelpoisuusehdot. Hakijaluettelo ja hakijayhteenveto ovat olleet päätöksentekijän käytettävissä päätöstä tehdessä.
Hakemusten perusteella ensimmäiselle haastattelukierrokselle kutsuttiin kolme hakijaa, joilla arvioitiin olevan edellä mainittujen kriteerien mukaan täytettävän viran kannalta riittävää aiempaa työn- ja/tai opintojen kautta hankittua tuntemusta, joka liittyy asemakaavoitusyksikön tehtäväalueisiin, kokemusta esihenkilötehtävistä sekä hakemusten kautta esiintuotuja edellytyksiä ja kiinnostusta asiantuntijaorganisaation johtamisen ja kehittämiseen. Anu Kuuttia, Mikko Reinikaista ja Pia Sjöroosia haastattelivat 13.-16.1.2025 maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen, asemakaavapäällikkö Marja Piimies ja HR partner Tuija Riikonen.
Haastatteluissa kiinnitettiin hakuilmoituksessa esitettyjen edellytysten ja kelpoisuusehtojen lisäksi erityistä huomiota henkilön johtamisotteeseen ja esihenkilötyöhön, näkemyksellisyyteen organisaation ja sen toiminnan kehittämisessä, kehittämisorientoitumiseen sekä yhteistyökykyihin.
Anu Kuutti on valmistunut arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta 2022, pääaineina rakennussuunnittelu ja arkkitehtuurin historia. Hän on toiminut Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla tiimipäällikkönä vuodesta 2017 alkaen. Aikaisemmin hän toimi Helsingin kaupungilla projektipäällikkönä vuosina 2013–2017 ja arkkitehtina vuosina 2002–2013.
Haastattelun perusteella hänen erityiset vahvuutensa painottuvat pitkään kokemuksen sekä maankäytön suunnittelusta arkkitehtina, että esihenkilötehtävistä projekti- ja tiimipäällikkönä usean vuoden ajalta. Suunnitelmallisuus ja tavoitteisiin sitoutuminen voidaan nähdä vahvuutena tuloksellisen johtamisen kannalta. Henkilöstöjohtamisen osalta vahvuudeksi nousee työhyvinvoinnin ja motivoinnin korostaminen. Keskusteleva ote luo edellytykset hyvälle henkilöjohtamiselle.
Mikko Reinikainen on valmistunut arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulutusta vuonna 1994, pääaineena arkkitehtuuri. Hän on toiminut tiimipäällikkönä Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla vuodesta 2017 alkaen.
Haastattelun perusteella hänen erityiset vahvuutensa painottuvat pitkään kokemukseen sekä maankäytön suunnittelusta arkkitehtina että esihenkilötehtävistä projektipäällikkönä ja tiimipäällikkönä. Kaupunkiympäristön laadun ohjaukseen panostaminen ja asetettuihin tavoitteisiin sitoutuminen korostuivat haastattelussa. Henkilöstöjohtamisen osalta vahvuudeksi nousee keskustelevuus ja työhyvinvoinnin korostaminen. Henkilöstöjohtamisen osalta vahvuudeksi nousee keskustelevuus ja työhyvinvoinnin korostaminen.
Pia Sjöroos on valmistunut arkkitehdiksi teknillisestä korkeakoulusta 2007, pääaineena yhdyskuntasuunnittelu. Hän on toiminut kaupunkisuunnittelujohtajana Keravan kaupungilla vuodesta 2020 alkaen. Aikaisemmin hän on toiminut kaavoituspäällikkönä Tuusulan kunnassa vuosina 2017–2020. Sitä ennen hän toimi kaava-arkkitehtina, projektipäällikkönä, vt. asemakaava-arkkitehtina ja asemakaavapäällikkönä Helsingin kaupungilla vuosina 2006–2017.
Haastattelun perusteella hänen erityiset vahvuutensa painottuvat pitkään kokemukseen sekä maankäytön suunnittelusta arkkitehtina että eriluonteisista esihenkilö- ja johtamistehtävistä. Sitoutuneisuus tavoitteisiin sekä niiden eteenpäin viemiseen tulee vahvasti esille. Nykyisiin tehtäviin liittyvä verkosto-osaaminen luo hyvät edellytykset johtamistehtäviin. Aktiivinen kehittämisote ja positiivinen suhtautuminen muutoksiin voidaan nähdä erityisenä vahvuutena. Selvästi peloton suhtautuminen haastaviin tilanteisiin ja tuloksellisuuden korostaminen paineenkin alla voidaan lukea vahvuudeksi johtamistehtävässä. Henkilöstöjohtamisen osalta vahvuudeksi nousee työhyvinvoinnin korostaminen ja motivointi haastavissa työtehtävissä.
Haastattelun ja hakemuksen perusteella Anu Kuutilla, Mikko Reinikaisella ja Pia Sjöroosilla on parhaimmat valmiudet johtaa asemakaavoituksen läntistä alueyksikköä sekä vastata maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuteen kuuluvassa asemakaavoituspalvelussa asemakaavojen laatimisesta sekä asemakaavatason maankäytöllistä harkintaa edellyttävistä asioista.
Henkilöarviointiin kutsuttiin haastattelussa olleet kolme hakijaa. Henkilöarvioinnit suoritti 20.-31.1.2025 Psycon Oy.
Toiselle haastattelukierrokselle jatkoivat henkilöarviointiin osallistuneet kolme hakijaa. Heitä haastattelivat 10.1.2025 maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen, asemakaavapäällikkö Marja Piimies ja HR partner Tuija Riikonen.
Arviointi
Yksikön päällikön tehtävänä on johtaa yksikköä, joka vastaa asemakaavoituksesta ja maankäytöllistä harkintaa edellyttävistä tehtävistä läntisessä Helsingissä. Hänen vastuulla on yksikön toiminnan suunnittelu ja vastuu yksikön tavoitteiden saavuttamisesta. Tehtäviin kuuluu myös laaja yhteistyö muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa sekä vaikuttaminen eri verkostoissa. Yksikön päällikön alaisuudessa toimii kaksi tiimipäälliköiden vetämää noin 10 hengen kokoista tiimiä.
Lopullinen vertailu suoritettiin kolmen kärkihakijan Anu Kuutin, Mikko Reinikaisen Pia Sjöroosin välillä. Heillä on laaja-alainen osaaminen johtamiensa tiimien toimialalta sekä pitkä kokemus asiantuntijaorganisaatioiden johtamisesta.
Tehtävässä edellytetään kokemusta maankäytön suunnittelusta sekä esihenkilötehtävistä ja valmiutta kehittämiseen. Tehtävässä tarvitaan myös hyviä johtamistaitoja sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.
Anu Kuutilla on pitkä kokemus yksikön henkilömäärältään ja toiminnan volyymiltaan suuren tiimin johtamisesta. Hänellä on myös pitkä kokemus maankäytön suunnittelusta. Substanssiosaaminen, tavoitteellisuus ja sitoutuminen tavoitteiden toteuttamiseen voidaan lukea vahvuuksiksi isohkon yksikön johtamistehtävässä. Hänen eduksi voidaan katsoa mm. analyyttinen ja tunnollinen työskentelytapa sekä selkeä ja rauhallinen kommunikointityyli. Hänellä on myös tilannejoustava työskentelyasenne, päättäväisyyttä, ja hyvät yhteistyö- ja neuvottelutaidot sekä kuunteleva ja kannustava johtamistyyli. Keskittyminen isompiin kokonaisuuksiin voidaan nähdä vahvuudeksi isohkon yksikön johtamisessa.
Mikko Reinikaisella on pitkä kokemus maankäytön suunnittelusta sekä esihenkilötehtävistä projektin- ja tiiminvetäjänä. Substanssiosaaminen ja sitoutuminen tavoitteiden toteuttamiseen voidaan lukea vahvuuksiksi isohkon yksikön johtamistehtävässä. Hänellä on myös hyvät yhteistyö- ja neuvottelutaidot sekä suunnitelmallinen ja käytännönläheinen, kuunteleva ja johdonmukainen johtamistyyli. Faktalähtöinen ja johdonmukainen tapa toimia linjanvetotilanteissa on eduksi johtamistehtävässä.
Pia Sjöroosilla on pitkä kokemus maankäytön suunnittelusta ja laaja-alainen esihenkilö- ja johtamiskokemus. Tavoitteellisuus, päämääräkeskeisyys ja kehittämismyönteisyys sekä verkosto-osaaminen ja selvästi peloton suhtautuminen haastaviin tilanteisiin voidaan lukea erityisiksi vahvuuksiksi johtamistehtävässä. Hänen aktiivisuus, aloitteellisuus ja avoimesti uudet tilanteet kohtaava lähestymistapa antaa valmiuksia asioiden eteenpäin viemiseen ja vauhdittamiseen. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa auttaa motivoimaan työyhteisön silloinkin, kun tehtäviin sisältyy paljon haasteita ja ristiriitoja. Hän pystyy vaikeissakin tilanteissa tekemään tarvittavat päätökset ja motivoimaan alaiset niihin. Keskusteleva, mutta samaan aikaan päämäärätietoinen ja mutkaton toimintaote sekä hyvät yhteistyötaidot ja päätöksentekokyky antavat hänelle parhaat lähtökohdat yksikön tuloksekkaalle johtamiselle sekä toiminnan kehittämiselle. Mainitut ominaisuudet ja oikeudenmukaisuutta korostava toimintatapa luovat myös erinomaiset edellytykset asiantuntijaorganisaation yksikkötason esihenkilötyön menestyksekkäälle hoitamiselle.
Maankäyttöjohtaja katsoo hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuvan kokonaisarvioinnin perusteella, että Pia Söroosilla on parhaat edellytykset virkaan kuuluvien tehtävien menestyksekkäälle hoitamiselle. Hänellä on omaan aiempaan työkokemukseensa ja koulutukseensa perustuen hyvät edellytykset toimia yksikön päällikkönä vastaten yksikön toiminnan suunnittelusta ja tavoitteiden saavuttamisesta tiimipäälliköiden tukena tiimien toimialaan kuuluvien substanssiasioiden työnohjauksessa ja tiimien toiminnan kehittämisessä.
This decision was published on 19.02.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Marja Piimies, asemakaavapäällikkö, puhelin: 09 310 37329