Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ym. valtuustoaloitteesta koskien asukaspaneelia vakinaisena osana päätöksentekoa
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ym. valtuustoaloitteesta koskien asukaspaneelia vakinaisena osana päätöksentekoa
Lausuntoehdotus
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ja 24 muun valtuutetun aloitteesta koskien asukaspaneelia vakinaisena osana päätöksentekoa seuraavan lausunnon:
“Aloitteessa esitetään, että Helsingissä otetaan vakinaiseksi käytännöksi pysyvä satunnaisotannalla muodostettu ja Helsingin väestötietoja heijasteleva asukaspaneeli, joka on koossa koko valtuustokauden ajan. Paneeli ottaisi kantaa päätöksiin, joihin liittyy vaikeita arvovalintoja tai joissa poliittinen kompromissi on poikkeuksellisen vaikeaa. Aloitteessa esitetään, että asukaspaneelin kokoonpanossa ja asiantuntijakuulemisissa tulisi huomioida erityisesti ne kannat ja väestöryhmät, jotka nykyisessä edustuksellisessa järjestelmässä ovat puutteellisesti edustettuja.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että asukkaiden osallistumismahdollisuudet tulee jatkossakin toteuttaa monipuolisilla menetelmillä. Vain monipuolisten menetelmien avulla voidaan varmistaa, että mahdollisimman moni asukas tulee kuulluksi, pääsee osallistumaan ja voi vaikuttaa omiin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihinsa.
Tausta
Hallintosäännön 27 luvun 1 §:n mukaan kunnan jäsenten osallisuus ja kaupungin ja kaupunkilaisten vuorovaikutus perustuu yksilöiden ja yhteisöjen osaamisen ja asiantuntijuuden hyödyntämiseen, omaehtoisen toiminnan mahdollistamiseen ja yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien luomiseen. Helsingin kaupungilla kaupunkilaisten ja palvelujen käyttäjien osallistumisen ja vuorovaikutuksen osatekijöitä ovat: hallinnon avoimuus, selkeäkielinen ja monikanavainen viestintä, alueellinen osallistuminen, osallistuva suunnittelu ja budjetointi, asukaslähtöisyyttä edistävät käyttäjä- ja asiakasraadit, asiakaskokemuksen ja palautteiden hyödyntäminen, toimivat aloitekäytännöt sekä kansalaistoiminnan kannuste- ja tukimenettelyt.
Kaupungin toimielimet edustavat edustuksellisen demokratian kautta kuntalaisia. Lisäksi niitä täydentävät vaikuttamistoimielimet (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisoneuvosto) sekä kansalliskielilautakunta. Lisäksi kunnan asukkaita kuullaan merkittävissä asioissa.
Asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet tulee hyvinvointialuelain (611/2021) 41 §:n mukaan ottaa huomioon hyvinvointialuestrategiassa. Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategiassa (2023–2025) asiakaskokemus on keskeinen strateginen painopiste. Tämä tarkoittaa asukkaiden kuuntelua, palvelutarpeiden ymmärtämistä ja palvelujen kehittämistä asiakaslähtöisemmiksi yhdessä asiakkaiden kanssa. Toiminnan tavoitteena on aito osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet asukkaan omiin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin.
Toimialalla on tunnistettu, että osa sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjistä tarvitsee monipuolisesti ja paljon palveluitamme. Tämä tarkoittaa, että osallistumisen tapoja valittaessa erityistä huomiota tulee kiinnittää haavoittuvassa asemassa olevien ja paljon palveluja tarvitsevien asukkaiden osallistumiseen.
Esimerkkejä osallisuuden toteuttamisesta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala käyttää laajasti erilaisia menetelmiä, jotta asukkaat ja asiakkaat erilaisine tarpeineen tulevat kuulluksi, voivat antaa palautetta ja osallistua palveluiden kehittämiseen.
Toimialan palveluissa osallisuus toteutuu yleensä kiinteänä osana hoitoa ja palvelua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asiakkaat osallistuvat ammattilaisten kanssa omaa hoitoansa koskevaan suunnitteluun ja päätöksiin.
Lisäksi palveluiden asiakkaat voivat osallistua kehittämiseen yhteistyössä palveluiden kanssa esimerkiksi liittymällä asiakasraateihin ja -neuvostoihin, osallistumalla yhteiskehittäjäryhmiin, työpajoihin ja asukasiltoihin tai ryhtymällä vertais- tai kokemusasiantuntijaksi.
Muita osallistumisen muotoja ovat esimerkiksi kirjallisen palautteen antaminen, numeerisen palautteen antaminen asiakaskokemuksesta ja osallistuminen asiakaskyselyihin. Reklamaatiotilanteessa kirjallisen palautteen lisäksi asiakas voi tehdä muistutuksen, kantelun tai vaaratapahtumailmoituksen saamastaan hoidosta tai palvelusta.
Edellä mainittujen lisäksi erilaisten asukasryhmien näkökulmia palvelukehitykseen ja päätöksentekoon saadaan sosiaalisen raportoinnin, järjestöjen kanssa tehtävän yhteistyön sekä vanhus- ja vammaisneuvoston ja nuorisoneuvoston kautta.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan helsinkiläisille syksyllä 2024 teettämän asukaskyselyn mukaan (n=2487) vastaajat osallistuvat mieluiten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen vastaamalla verkkokyselyihin (60 prosenttia) ja antamalla palautetta tekstiviestillä asioinnin jälkeen (37 prosenttia). Paljon palveluja tarvitsevista vastaajista jopa 30 prosenttia kertoi haluavansa osallistua asiakasraateihin, joissa asukkaat ja ammattilaiset kehittävät palveluja yhdessä.
Asukaspaneeli
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan näkemyksen mukaan valtuustokauden mittaisen pysyvän asukaspaneelin toimivuudesta ei ole riittävästi vielä tietoa. Puntaroiva kansalaispaneeli on demokratiainnovaatio, joka on alun perin suunniteltu yksittäisten poliittisten päätösten puntarointiin kansalaisia edustavan paneelin toimesta. Aloitteessa ehdotettu toteutustapa poikkeaa tässä suhteessa esikuvastaan.
Pysyvästä asukaspaneelista löytyy vasta vähän käytännön kokemuksia tai tutkimusta. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta näkee pysyvän asukaspaneelin haasteeksi sen mahdollisesti jäykän ja kalliin hallinnoinnin sekä asukkaiden vaikutusvallan keskittymisen pienelle joukolle kaupunkilaisia. Myös osallistujien velvoite sitoutua neljä vuotta kestävään kauteen ja haavoittuvassa asemassa olevien sitouttaminen paneelin jäseniksi voivat heikentää asukaspaneelin edustavuutta. Lisää tietoa tarvitaan myös jatkuvan paneelin vaikuttavuudesta ja oikea-aikaisuudesta päätöksentekoprosessissa.
Vuonna 2025 käynnistyy Helsingin osallisuus- ja vuorovaikutusmallin arviointi sekä uuden strategiakauden kaupunkiyhteisen osallisuussuunnitelman laatiminen. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta näkee tarkoituksenmukaiseksi, että vakinaisen asukaspaneelien tarvetta, mahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä selvitetään ja arvioidaan tämän työn yhteydessä. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta katsoo, että erikseen valituissa ja merkittävissä asioissa tai muutoksissa puntaroivaan demokratiaan perustuva asukaspaneeli voi tarjota mielekkään menetelmän asukasnäkökulman tuomiseksi päätöksenteon tueksi.
Lautakunta toteaa, että päätös asukaspaneelin perustamisesta edellyttäisi myös henkilöstöresursseja ja rahoitusta. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan osalta tulee tällöin huomioida toimialan kaupungista erillinen rahoitusmalli. Mikäli asukaspaneeli päätetään perustaa, tulisi se toteuttaa keskitetysti kaupunginkanslian toimesta. Toimialat voisivat osallistua toimintaan esimerkiksi asiantuntijaresurssein omaa toimialaansa koskevia aiheita käsiteltäessä.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Vain monipuolisten menetelmien avulla voidaan varmistaa, että mahdollisimman moni asukas tulee kuulluksi, pääsee osallistumaan ja voi vaikuttaa omiin sosiaali- ja terveyspalveluihinsa. Haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden osallistumismahdollisuuksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun osallistumisen menetelmiä valitaan."
Esittelijän perustelut
Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausuntoa valtuutettu Elina Kauppilan ja 24 muun valtuutetun aloitteesta koskien asukaspaneelia vakinaisena osana päätöksentekoa. Lausuntoa on pyydetty 31.5.2025 mennessä. Aloitteeseen on pyydetty lausuntoa myös kaupungin muilta toimialalautakunnilta.
Presenter information
Ask for more info
Kirsi Hytti, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37646