Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Alviina Alametsän ym. valtuustoaloitteesta koskien Roihuvuoren Kirsikkapuiston tuhoja

HEL 2025-001221
Case 14. / 275 §

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Alviina Alametsän ym. valtuustoaloitteesta koskien Roihuvuoren Kirsikkapuiston tuhoja

Urban Environment Committee

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Amanda Pasasen ehdotuksesta.

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kirsikkapuiston tragedia ei saa toistua: puita on suojeltava hoitotoimenpiteissä

Valtuutettu Alviina Alametsä esitti huolensa Kirsikkapuistossa tapahtuneista puille aiheutuneista tuhoista. Valtuutettu Alametsä edellyttää Helsingiltä ulostuloa ja suunnitelmaa siitä, kuinka puiden tuhoja valvotaan, estetään ja sanktioidaan jatkossa, ja kuinka kaupunkilaisten etua ja puiden suojelua edistetään.

Kirsikkapuiston vahingot aiheutuivat urakoitsijan oma-aloitteisesta ja ohjeiden vastaisesta toiminnasta. Työn suorittanut arboristi myöskään ei ottanut huomioon puiston ainutlaatuisuutta ja kirsikan alhaalle ulottuvien kukintojen tärkeyttä. Urakoitsija ei myöskään ilmoittanut tilaajalle työn aloittamisesta.

Kaikki urakoitsijat ovat velvoitettuja tekemään vuosittaisen puidenhoidon suunnitelmaehdotuksen, jonka alueen tilaaja hyväksyy. Tällä varmistetaan se, että toimenpiteet kohdistuvat oikein. Yksikään kunnossapidon vihertilaajista ei olisi hyväksynyt kirsikoiden rakenneleikkausta mutta tässä tapauksessa puut eivät edes olleet hoitosuunnitelmassa.

Puille tehtävät rakenneleikkaukset kohdistuvat pääasiassa katu- ja kujannepuihin. Puistopuiden rakenneleikkauksia tehdään vain erityisen hyvästä syystä. Puut ovat tärkeitä kaupungille ja kaupunkilaisille. Lisäksi ne ovat myös arvokasta kaupunkiomaisuutta. Kirsikkapuiden leikkaamista vältetään ja vain kaikkein ongelmallisimpia oksarakenteita pyritään poistamaan ajoissa. Rakenteeseen kohdistuvat leikkaukset pitäisi tehdä jo muutama vuosi istutuksen jälkeen ja sen jälkeen poistetaan vain mahdollisia vaaraa aiheuttavia tai kuolleita oksia. Työohjeiden mukaan leikkaustoimenpiteet ajoitetaan loppukesään. Leikkaaminen talvella on mahdollista silloin, kun tiedossa on pitkäjaksoinen pakkaskausi.

Kaupungin alueurakoiden sopimuksissa laadun painotus on korkealla tasolla jo nyt ja urakoitsijoiden työnjohtajat ja arboristit ovat pääsääntöisesti erittäin ammattitaitoisia ja osaavia. Vuonna 2023 alkaneiden alueurakoiden urakkasopimuksien vaatimuksissa on, että puita hoitavalla henkilöllä on oltava arboristin tutkinto ja vähintään kolmen vuoden kokemus arboristitehtävistä. Vaatimuksia on kiristetty ja vuonna 2024 kilpailutetuissa uusissa alueurakoissa työkokemusvaatimus on nostettu viiteen vuoteen.

Kovin tiukkoja kiristyksiä vaatimuksiin ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista tehdä sillä Kirsikkapuiston tapaus on yhden urakoitsijan tekemä virhe. Viidessä muussa kilpailutetussa alueurakassa ei vastaavia tapauksia ole ollut.

Tilaajan omaisuudelle aiheutetusta vahingosta on asetettu sanktio urakoitsijalle mutta se ei yksinään riitä korvaamaan edes murto-osaa todellisesta puiden arvon menetyksestä.

Kasvillisuuden osalta vahingon arvon määrittely on huomattavasti ongelmallisempaa kuin elottoman materiaalin kohdalla. KYMP on tilannut arvonmäärityksen Staran puutarhapalveluilta ja määritys perustuu Viherympäristöliiton KAM’19- laskentamalliin sekä Kaupunginpuutarhurien seuran laskentamalliin koristearvon määrittelemiseksi. Nyt jo on tiedossa, että urakoitsija tulee kiistämään kaupungin lopullisen vahingonkorvausvaatimuksen sillä perusteella, että puut eivät välittömästi kuole liian rajun leikkauksen takia. Koristearvon heikentymisen osalta rahallisen korvauksen saaminen on myös epävarmaa.

Uusien puiden istuttaminen Kirsikkapuistoon on ollut jo esillä ja asiasta on käyty alustavia keskusteluita kaupunkiympäristön toimialan eri palvelujen välillä sekä Staran taimiston kanssa. Näyttävä kukinta uusilla taimilla vaatii kuitenkin aikaa useamman kasvukauden verran eivätkä edes pikaiset istutustoimet palauta Kirsikkapuiston kukkaloistoa entiselleen lähivuosina.

Urakkamalli on haasteellinen puiden hoidon kannalta, kun urakka-ajat ovat suhteellisen lyhyitä. Elävinä ja jatkuvasti muuttuvina puiden hoidossa pitäisi pyrkiä pitkäjänteisyyteen, jossa huomioidaan hoidon historia sekä suunnitellaan ja toteutetaan hoitotoimenpiteitä harkiten. Pitkäjänteisellä hoidolla alueiden erityisominaisuudet ja -piirteet tulevat myös paremmin huomioiduiksi. Kaupunginhallituksen päätöksessä 16.11.2020 (807 §) teknisten palvelujen palvelustrategisiksi linjauksiksi ja tavoitetilaksi vuonna 2024 on linjattu Yleisten alueiden (kadut ja puistot) tavoitetila 2024 seuraavasti: Staran tuotannon osuus kaupungin yleisten alueiden ylläpidon kokonaispinta-alasta on 50 %. Ylläpidon kilpailuttamisen laajentamiseen varaudutaan Staran toimintaa kehittämällä.” Tämä päätöksen mukainen tavoitetila on saavutettu 1.10.2024 alkaen.

Puiden hoidon eriyttäminen omaksi urakakseen kulkee vielä mukana kunnossapidon kehittämissuunnitelmassa.

Close

Valtuustoaloite

Valtuutettu Alviina Alametsä ja 26 muuta valtuutettua ovat tehneet 22.1.2025 seuraavan valtuustoaloitteen:

"Kirsikkapuiston tragedia ei saa toistua: puita on suojeltava hoitotoimenpiteissä

Kaupunkilaiset ovat tyrmistyneitä Roihuvuoren kirsikkapuiston tuhosta. Kaupunkilaisille tärkeät puistot ja puut on huomioitava paremmin alueiden kunnossapidossa ja hoidossa. Kirsikkapuiston tilanne ei ole ensimmäinen kerta, kun puiden suojelussa on ollut ongelmia.

Kaksi kolmasosaa Roihuvuoren kirsikkapuiston puista on turmeltu. Puisto on erittäin kaunis ja suosittu paikka, ja tuho on suuri tragedia itähelsinkiläisille ja koko muulle kaupungille sekä tuhansille vuosittain kirsikkojen kukintaa katsomaan saapuville turisteille. Puut turmeli yksityinen urakoitsija, jonka toiminnan takia puiden kukinta kärsii tänä keväänä merkittävästi. Yksityinen urakoitsija teki puiden rakenneleikkauksia ilman kaupungin tilausta.

Kaupungin täytyy painottaa kunnossapitosopimusten teossa työn laatua, ja varmistaa, että vastaavissa tapauksissa vastuullisille yhtiöille asetetaan välittömästi kattavat vahingonkorvausvaatimukset. Tulisi myös arvioida, pitäisikö puiden käsittely erottaa muista puistojen hoitojen sopimuksista, jotta voidaan varmistaa, että puita koskevia ratkaisuja tekevät osaavat ammattilaiset.

Kirsikkapuiston hoito voitaisiin yhdistää viereisen japanilaistyylisen puutarhan hoitoon, jossa kirsikkapuita ollaan ylläpidetty ammattitaitoisemmin. Kirsikkapuiden hoidon kohdalla voisi toteuttaa myös yhteistyöhankkeen japanilaisten ammattilaisten tai kunnallistoimijoiden kanssa, jos vastaavaa ammattitaitoa puuttuu. Kaupungin on varmistettava, että kirsikkapuille ei tehdä rakenneleikkauksia missään hoitosuunnitelmissa, missään kaupungin puistoista.

Kirsikkapuisto on Helsingin helmi. Kaupunkilaisten luonto, puistot ja omaisuus tarvitsevat huolenpitoa. Kaupungin on toimittava viipymättä, jotta Kirsikkapuisto elpyy nopeasti, vahingot voidaan minimoida ja vastaava tragedia ei voi enää koskaan toistua siellä tai muualla.

Kaupungin tulee myös edistää viipymättä korvaavia lisäistutuksia puistoon, ja tukea kuuluisan Hanami-juhlan järjestämistä myös muin keinoin.

Lähipuistot ja luontoalueet eivät ole vain pieniä yksityiskohtia, vaan kaupungin sydän. Usein ihmiset valitsevat asuinalueensa muiden syiden ohella lähiluonnon perusteella. Kirsikkapuisto on myös kaupunkilaisten rakentama puisto, sillä valtaenemmistö puista on kaupunkilaisten lahjoittamia.

Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme Helsingiltä ulostuloa ja suunnitelmaa siitä, kuinka puiden tuhoja valvotaan, estetään ja sanktioidaan jatkossa, ja kuinka kaupunkilaisten etua ja puiden suojelua edistetään."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 9.5.2025 mennessä.

Valtuustoaloite: Helsingin kaupungin hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja suoraan kaupunginhallituksen alaisen viranomaisen toimivaltaan kuuluvia toimenpiteitä koskevat aloitteet jäävät kaupunginhallituksen vastattavaksi. Kaupunginhallituksen vastattavaksi jää myös aloite, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Saman pykälän 5 momentin mukaan kaupunginhallitus voi 2 momentissa määrätystä poiketen päättää, että aloite jää kaupunginhallituksen vastattavaksi.

Close

This decision was published on 08.05.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Ask for more info

Tarja Silventoinen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 52460

tarja.silventoinen@hel.fi