Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmäaloitteesta tekoälyn hyödyntämisestä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa

This is a motion

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmäaloitteesta tekoälyn hyödyntämisestä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa

Social Services, Health Care and Rescue Services Committee

Lausuntoehdotus

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmäaloitteesta koskien tekoälyn hyödyntämistä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa:

"Aloitteessa esitetään, että kaupunki omaksuu pikaisesti omaa asiantuntemusta generatiivisesta tekoälystä, ottaen huomioon tietoturvan, riskit ja rajoitukset. Lisäksi esitetään tiekarttaa siitä, miten Helsinki ottaa käyttöön generatiivisen tekoälyn sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toiminnassa, erityisesti perusterveydenhuollossa, palvelujen tehostamiseksi, tarjonnan ja saatavuuden parantamiseksi sekä henkilöstön työkuorman keventämiseksi.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala laatii kevätkauden 2025 aikana tekoälytietkartan osana toimialajohdolle järjestettävää tekoälyvalmennusta, joka toimii jatkossa etenemissuunnitelmana. Tiekarttaa rakennetaan työpajoissa, joissa huomioidaan tekoälyn käyttöön ja käytettävyyteen, tietoturvaan ja -suojaan sekä tarkoituksenmukaisuuteen liittyviä näkökulmia. Tekoälyn hyödyntämistä ja sen käytössä tavoiteltavia hyötyjä tarkastellaan toimialalla eri johtamistasojen, tiedolla johtamisen, asiakastyötä tekevien ammattilaisten ja kuntalaisten näkökulmista. Tavoitteena on tunnistaa parhaimmat, käyttäjäystävällisimmät ja kustannustehokkaimmat digitaaliset ratkaisut, joista generatiivinen tekoäly on yksi huomioitava vaihtoehto, ja hyödyntää niitä tarvelähtöisesti. Generatiivinen tekoäly on yksi tekoälyn muoto, mutta ei välttämättä parhaiten tarpeita vastaava tekninen ratkaisu.

Tekoälykehittämistä toteutetaan useilla eri tasoilla ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa valtiovarainministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tekoälykehitystä ja -toimintamalleja kehitetään kaupunkiyhteisesti kaupunginkanslian ja muiden toimialojen kanssa. Sen lisäksi toimiala on osa valtakunnallista sosiaali- ja terveysministeriön perustamaa tekoälyn ekosysteemiä ja sen mukana kehittämässä tämän kevään aikana valtakunnallista tekoälyvisiota. Yhteistyötä ja yhteiskehittämistä tehdään ministeriöiden, eri hyvinvointialueiden, Etelä-Suomen yhteistyöalueen ja tekoälyratkaisuja tarjoavien palveluntarjoajien kanssa. Tavoitteena mahdollistaa tekoälyn turvallinen ja lainmukainen käyttö palvelujen saatavuuden, saavutettavuuden ja kustannustehokkuuden parantamiseksi.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla on kiinnitetty huomiota tekoälyn hyödyntämiseen ja sen käyttöönottoihin liittyviin prosesseihin ja tekoälyn eettisiin periaatteisiin. Koko henkilöstön tekoälyosaamista varmistetaan EU:n AI-Actin mukaisesti tarjoamalla kaupunkiyhteisiä koulutuksia ja seuraamalla niiden toteutumista. Digitalisaation osalta toteutetaan tarvelähtöistä ja läpinäkyvää kehittämistä, jossa kehitysideat tulevat lähtökohtaisesti kansalaisilta ja asiakastyön rajapinnasta. Toimialalla selvitetään parhaimman mahdollisen digitaalisen ratkaisun vaihtoehtoja moniammatillisesti ja selvitetään, mitkä tekoälyratkaisut tarjoavat parhaimmat kyvykkyydet niille asetettujen tarpeiden näkökulmasta.

Tekoälykehityksen lähtökohtana on hallittu hankinta, testaus, pilotointi, käyttöönotto ja jatkuva käyttö. Toimialalla seurataan tarkasti, mitä muilla hyvinvointialueilla ja sosiaali- ja terveysalan toimijoiden keskuudessa tehdään, ja osallistutaan mahdollisuuksien mukaan yhteiskehittämiseen. Yhteiskehittämisen tavoitteena on nopeuttaa tekoälynratkaisujen käyttöönottoa lyhentämällä tietosuojan vaikutustenarviointiin ja järjestelmätoimittajien kyvykkyyksiin liittyviä selvitysaikoja. Toimialalla hyödynnetään muilla hyvinvointialueilla ja kolmannella sektorilla tehtävää tekoälykehitystä seuraamalla niiden toimintaa ja tekemällä niiden kanssa yhteiskehittämistä. Aloitteessa kuvattu Nummelasta käynnistynyt potilaan ja lääkärin keskustelusta yhteenvetoa tekevä järjestelmä on selvityksessä ja sen osalta keskustellaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja pilotissa käytetyn järjestelmän toimittajan CostaLabs:n kanssa.

Tavoitteena on ymmärtää riskit kokonaisvaltaisesti ennen tekoälyratkaisujen käyttöönottoa. Tekoälyratkaisujen käyttöönotoissa ja pilotoinneissa noudatetaan kansallisia, kansainvälisiä ja kaupunkiyhteisiä ohjeistuksia ja sääntelyä sekä DigiFinlandin tekemää kansallista selvitystä tekoälyn käyttötapauksista ja lainsäädännöstä, joka sisältää suositukset yhteistä tulkinnoista. Tietosuojaan ja tietoturvaan liittyen toteutetaan aina tietosuojan vaikutustenarviointi ja tietoturvan kypsyysarviointi sekä otetaan käyttöön EU:n AI-Actin mukaisen perusoikeuksien vaikutustenarviointi. Sosiaali- ja terveysalalla tekoälyn käyttöönottoa hidastaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö, joista esimerkiksi lääkintälaitelainsäädännöllä on merkittäviä vaikutuksia terveydenhuollon tekoälyratkaisujen toteuttamiseen.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla on tunnistettu organisaation kypsyystason kehittämistarve ja sitä on vahvistettu henkilöstön koulutuksilla, henkilöstörekrytoinneilla ja yhteisen tekoälytiekartan työstämisellä. Organisaation kypsyystasoon liittyy myös ymmärrys, mitä tekoälyn käyttöönotto edellyttää sekä miten tietoa käsitellään ja hallitaan. Toimialalla on tunnistettu tarve tekoälyn tarvitsemille tiedon laadun varmistamiskäytännöille, ja niiden valmistelua ollaan käynnistämässä.

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla on tällä hetkellä selvityksessä useita erilaisia tekoälyratkaisuja sekä niihin liittyviä vaatimuksia, ja samalla opitaan jo käytössä olevista tekoälyratkaisuista, kuten Chatbot Hesteristä. Tekoälykehitys kulkee useassa linjassa, joista keskeisimpiä ovat tiedolla johtaminen, Apotin tekoälykehittäminen ja siihen integroitavat tekoälyratkaisut sekä itsenäiset tai muihin digitaalisiin järjestelmiin integroivat tekoälyratkaisut. Toimialalla on ollut omassa kokeilussa ja pilotoinnissa erilaisia tekoälyä hyödyntäviä digitaalisia ratkaisuja. Sosiaalihuollon AI-avustajan avulla on pyritty helpottamaan kolmannen sektorin palveluiden tunnistamista ja löytämistä, joita ammattilaiset voivat tarjota asiakkaille ja potilaille julkisten palveluiden rinnalle tai tilalle. Toimialalla on myös pilotoitu hoidon tarpeen arviointiin integroitua AI-tekstimuunninta, jonka tavoitteena on luoda rakenteisesta hoidon tarpeen arviointipohjasta tekstimuotoinen kertomusmerkintä potilastietojärjestelmään liitettäväksi. Näiden tavoitteena on säästää työntekijöiden aikaa ja mahdollistaa palveluissa asioivien kuntalaisten läsnä olevaa kohtaamista.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Tekoälyn avulla palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta voidaan parantaa. Lisäksi palvelut ja niiden kustannustehokkuus tehostuvat ja ammattilaiset säästävät aikaa kirjaamisesta asiakaskohtaamiseen."

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmäaloitteesta koskien tekoälyn hyödyntämistä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa. Lausuntoa on pyydetty 27.6.2025 mennessä.

Presenter information

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Ask for more info

Sami Backman, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 76823

sami.backman@hel.fi