Välitalontie, Elontie, Heinämiehentie, Niittyluhdantie, Lähdepolku, Ripusuontie, Niittyluhdankuja, katusuunnitelmat, Länsi-Pakila

HEL 2025-001563
Case 10. / 206 §

Välitalontie, Elontie, Heinämiehentie, Niittyluhdantie, Lähdepolku, Ripusuontie, Niittyluhdankuja, katusuunnitelmat, Länsi-Pakila

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Välitalontie välillä Keskuspuisto-Hernekuja suunnitelmapiirustus nro 32202/1-3 (liitteet 2-4)
  • Elontie välillä Keskuspuisto-Suovatie suunnitelmapiirustus nro 32203/1 (liite 6)
  • Heinämiehentie suunnitelmapiirustus nro 32209/1-2 (liitteet 8-9)
  • Lähdepolku suunnitelmapiirustus nro 32211/1 (liite 14)
  • Ripusuontie suunnitelmapiirustus nro 32212/1-3 (liitteet 16-18)
  • Niittyluhdankuja suunnitelmapiirustus nro 32237/1 (liite 20)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Lähtökohdat ja tavoitteet

Kadut ovat olemassa olevia tonttikatuja, joita ympäröi tiivis ja vehreä pientalovaltainen asuinalue. Katujen pääasialliset käyttäjät ovat alueen asukkaat sekä Pakilankodin henkilökunta ja vierailijat. Lisäksi kaduilla on jalankulun ja pyöräilyn läpikulkua mm. Keskuspuistoon ja Elonpalstojen siirtolapuutarhaan. Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa oleviin asemakaavoihin nro 3670, 3676, 4630, 5570, 8385, 12631 ja 12675.

Katujen rakentaminen mahdollistaa vesihuoltoverkoston uusimisen sekä kadun kuivatuksen, käytettävyyden ja turvallisuuden parantamisen. Kadut ovat tällä hetkellä huonossa kunnossa, hulevesiverkoston kapasiteetti on riittämätön ja tasaus on puutteellinen. Kaduilla ei ole reunatukia ja hulevesiä valuu tonteille.

Katusuunnitelmassa katualueet on pidetty nykyisellään. Ajoratoja on kavennettu jonkin verran. Nämä tonttikadut muodostavat jatkuvan katuverkoston ja siten näillä tonttikaduilla on ajoneuvoliikenteen kohtaamisia enemmän kuin päättyvillä tonttikaduilla. Alueella kulkee myös HSL:n lähibussi 603. Katujen kunnallistekniikka tarvitsee tilaa ajoradan alla. Hulevesiviemärit on tulvamitoitettu ja ovat siksi leveitä. Lisäksi kadun alla on kaukolämpöputket, jätevesiputket ja vesijohtoputket. Kadut on pääsääntöisesti harjakaltevia, joten hulevesikaivot on sijoitettu molemmin puolin katua ja vesi valuu molemmille puolin. Kaltevuutta ei voi muuttaa, sillä se vaikuttaisi olemassa olevien tonttiliittymien yhteensovitukseen.

Välitalontiellä pohjoispuolella sijaitsee liito-oravien elinalue ja reitti, myös Niittyluhdantien eteläpään yli kulkee liito-oravien reitti. Reitit ovat kartoitettu vuonna 2021. Kadun rakentamistoimet eivät ulotu liito-oravien elinalueille tai reiteille.

Nyt hyväksyttävien Välitalontie, Ripusuontie, Elontie, Heinämiehentie, Niittyluhdantie, Niittyluhdankuja ja Lähdepolku kanssa samaan aikaan suunniteltuja ja vuorovaikutettuja Parsakuja, Nauriskuja, Sellerikuja, Tomaattikuja, Rypsikuja, Suovatie ja Suovakuja koskevat katusuunnitelmat on päätetty erikseen maankäyttöjohtajan toimesta. Katujen kanssa samaan aikaan suunniteltuja Pikkusuonpuisto, Pakilanpuisto ja Keskuspuisto koskevat puistosuunnitelmat hyväksytään myöhemmin keväällä lautakunnassa.

Suunnitelma

Välitalontie katusuunnitelman piirustus nro 32202/1-3 (liitteet 2-4)

Välitalontie rakennetaan uudelleen nykyiselle paikalleen. Ajorata päällystetään asfaltilla. Reunatuet tehdään luonnonkivestä. Reuna-alueet maisemoidaan nurmikolla. Välitalontien ja Niittyluhdantien liittymäalueelle sijoitetaan uusi roska-astia. Välitalontielle toteutetaan seitsemän uutta hidastetöyssyä. Tasaus yhtyy kadun nykyiseen tasaukseen, mutta siihen tehdään pieniä muutoksia kuivatuksen parantamiseksi.

Elontie välillä Keskuspuisto-Suovatie suunnitelmapiirustus nro 32203/1 (liite 6)

Elontie rakennetaan uudelleen nykyiselle paikalleen. Ajorata sekä jalkakäytävä päällystetään asfaltilla. Reunatuet tehdään luonnonkivestä. Reuna-alueet maisemoidaan nurmikolla. Elontien ja Niittyluhdantien liittymäalueelle sijoitetaan helppohoitoisia ja kestäviä pensas- ja perennaistutuksia sekä uusi penkki ja roska-astia. Niittyluhdantien ja Lähdepolun välille toteutetaan uusi hidastetöyssy. Tasaus yhtyy kadun nykyiseen tasaukseen, mutta siihen tehdään pieniä muutoksia kuivatuksen parantamiseksi.

Heinämiehentie suunnitelmapiirustus nro 32209/1-2 (liitteet 8-9)

Heinämiehentie rakennetaan uudelleen nykyiselle paikalleen. Ajorata ja jalkakäytävä päällystetään asfaltilla. Reunatuet tehdään luonnonkivestä. Reuna-alueet maisemoidaan nurmikolla. Kadun länsipäässä puistoon rajoittuva reuna-alue maisemoidaan niityllä. Heinämiehentien ja Niittyluhdantien liittymäalueelle sijoitetaan helppohoitoisia ja kestäviä pensas- ja perennaistutuksia. Niittyluhdantien ja Pakilankodin välillä ajoradan eteläreunaan rakennetaan uusi jalkakäytävä. Niittyluhdantien ja Lähdepolun välille toteutetaan uusi hidastetöyssy. Tasaus yhtyy kadun nykyiseen tasaukseen, mutta siihen tehdään pieniä muutoksia kuivatuksen parantamiseksi.

Niittyluhdantie suunnitelmapiirustus nro 32210/1-2 (liitteet 11-12)

Niittyluhdantie rakennetaan uudelleen nykyiselle paikalleen. Ajorata ja jalkakäytävä päällystetään asfaltilla. Reunatuet tehdään luonnonkivestä. Reuna-alueet maisemoidaan nurmikolla. Kadun eteläpäähän rakennettavat ajoradan kavennukset pyörätien reunoilla päällystetään harmaalla betonikivellä. Kadun eteläpäähän sijoitetaan uusi roska-astia. Tasaus yhtyy kadun nykyiseen tasaukseen, mutta siihen tehdään pieniä muutoksia kuivatuksen parantamiseksi.

Lähdepolku suunnitelmapiirustus nro 32211/1 (liite 14)

Lähdepolku rakennetaan uudelleen nykyiselle paikalleen. Ajorata päällystetään asfaltilla. Reunatuet tehdään luonnonkivestä. Reuna-alueet maisemoidaan nurmikolla. Lähdepolun ja Elontien sekä Lähdepolun ja Ripusuontien liittymäalueille sijoitetaan helppohoitoisia ja kestäviä pensas- ja perennaistutuksia. Lähdepolulle toteutetaan kolme uutta hidastetöyssyä. Tasaus yhtyy kadun nykyiseen tasaukseen, mutta siihen tehdään pieniä muutoksia kuivatuksen parantamiseksi.

Ripusuontie suunnitelmapiirustus nro 32212/1-3 (liitteet 16-18)

Ripusuontie rakennetaan uudelleen nykyiselle paikalleen, kadun nykyiset päällysteet ja reuna-alueiden nykyinen kasvillisuus poistetaan kokonaisuudessaan.

Ajorata ja jalkakäytävä päällystetään asfaltilla. Reunatuet ovat harmaata luonnonkiveä. Reuna-alueet maisemoidaan nurmikolla. Ripusuontien ja Suovatien sekä Ripusuontien ja Kamppiaistien liittymäalueille sijoitetaan helppohoitoisia ja kestäviä pensas- ja perennaistutuksia. Ripusuontien ja Suovatien liittymäalueelle sijoitetaan uusi penkki ja roska-astia. Niittyluhdantien ja Pakilantien välillä ajoradan eteläreunaan rakennetaan uusi jalkakäytävä. Ajonopeuksia hillitään viidellä uudella hidastetöyssyllä. Tasaus yhtyy kadun nykyiseen tasaukseen, mutta siihen tehdään pieniä muutoksia kuivatuksen parantamiseksi.

Niittyluhdankuja suunnitelmapiirustus nro 32237/1 (liite 20)

Niittyluhdankuja rakennetaan uudelleen nykyiselle paikalleen. Ajorata päällystetään asfaltilla. Reunatuet tehdään luonnonkivestä. Reuna-alueet maisemoidaan nurmikolla. Kadun länsipäässä on pätkä puistoaluetta, joka päällystetään kivituhkalla. Kivituhka-aluetta jatketaan myös siten, että se yhtyy metsään johtavaan polkuun. Puistoon rajoittuva alue maisemoidaan niityllä. Tasaus yhtyy kadun nykyiseen tasaukseen, mutta siihen tehdään pieniä muutoksia kuivatuksen parantamiseksi.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 32202 (liite 1), nro 32203 (liite 5), nro 32209 (liite 7), nro 32210 (liite 10), nro 32211 (liite 13), nro 32212 (liite 15) ja nro 32237 (liite 19). Koostepiirustus on liitteenä 21.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Kaikilla saneerattavilla kaduilla uusitaan hulevesi- ja jätevesiviemärit sekä vesijohto HSY:n toimesta. Hulevesiverkoston putkikoko kasvatetaan tulvamitoitetuksi. Tonttikatujen risteyksiä on kavennettu turvallisuuden parantamiseksi ja ajolinjojen selkeyttämiseksi. Pakilantien risteysalueet uusitaan nykyiselleen vesihuollon saneerauksen yhteydessä. Pakilantiestä käynnistyy oma suunnitteluhanke keväällä 2025.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset

Suunnittelun alkuvaiheessa alueen asukkaille järjestettiin suunnittelukävely 19.6.2024 sekä karttakysely 19.6.−5.8.2024, joista tiedotettiin kirjeitse. Tavoitteena oli kartoittaa alueen ongelmakohtia, kerätä kehitysideoita kartalle sekä keskustella asukkaiden kanssa suunnittelun tavoitteista ja aikataulusta. Saadut havainnot luokiteltiin ja kyselystä laadittiin 6 erillistä karttaa suunnittelun tueksi.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 15.1.−31.1.2025 välisen ajan. Suunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 16.1.2025 Paloheinän kirjastolla. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu yleistiedoksiantona, kaupungin verkkosivuilla sekä Helsingin uutiset- sanomalehdessä. Lisäksi alueen talouksiin jaettiin tiedotekirje postilaatikkojakeluna.

Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 22.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 19.2.−4.3.2025 välisen ajan. Suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltioille sekä muille osallisille on ilmoitettu yleistiedoksiantona sekä kaupungin verkkosivuilla. Lisäksi alueen talouksiin jaettiin tiedotekirje postilaatikkojakeluna.

Muistutusten käsittely

Suunnitelmista jätettiin 5 muistutusta. Muistutukset on käsitelty (aihepiireittäin) ja niihin annetut vastineet löytyvät liitteenä 23 olevasta muistiosta. Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Lisäksi saatiin yksi mielipide, jossa huomautetaan avo-ojien edistävän luonnon monimuotoisuutta, olemassa olevia ojia ei pitäisi korvata umpinaisilla viemäreillä ja tilan salliessa viemäröintejä tulisi harkita toteutettavaksi avoimina ojina. Vastauksena mielipiteeseen toteamme, että avo-ojia ei tilanpuutteenvuoksi ole mahdollista toteuttaa katualueella. Muilta osin mielipiteessä esitetyt näkemykset eivät ole katusuunnitelmassa päätettäviä asioita, vaan rakennussuunnitelman laadinnan yhteydessä selvitettäviä asioita. Välitämme mielipiteen rakennussuunnitelmavaiheessa selvitettäväksi.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannus on yhteensä noin 6 490 000 euroa, 200 euroa/m² (alv 0 % ). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 0 %)
Välitalontie 1 360 000 190
Elontie 620 000 190
Heinämiehentie 890 000 190
Niittyluhdantie 1 100 000 190
Lähdepolku 690 000 290
Ripusuontie 1 610 000 190
Niittyluhdankuja 220 000 190

Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 51 500 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 10 000 euroa vähemmän kuin nykyisin.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 kadut ja liikenneväylät, perusparantaminen ja liikennejärjestelyt, katujen peruskorjaukset.

Sovelletut säännökset

Alueidenkäyttölaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30. Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen ilmoitustaululla.

Close

This decision was published on 15.04.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Hanna Helaste

Ask for more info

Janika Niemi, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 52525

janika.niemi@hel.fi