Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle Turunväylän ja Huopalahdentien liittymän parantamisen tiesuunnitelmasta

This is a motion

Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle Turunväylän ja Huopalahdentien liittymän parantamisen tiesuunnitelmasta

Helsinki City Board

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) Turunväylän (vt 1) ja Huopalahdentien liittymän parantamisen tiesuunnitelmasta seuraavan lausunnon:

Turunväylän (vt 1) ja Huopalahdentien liittymän kehittäminen mahdollistaa pikaraitiotien rakentamisen Huopalahdentielle ja on edellytys Huopalahdentien ja Turunväylän (vt 1) ympäristöjen täydennysrakentamiselle. Tavoitteena on, että Turunväylän (vt 1) liittymäalue pienenee ja siitä muodostuu kaupunkiympäristöön sopiva katumainen tiejakso. Tiesuunnitelma perustuu vuonna 2020 valmistuneen ”Valtatien 1 ja Huopalahdentien liittymän parantaminen, aluevaraussuunnitelmatasoiset vaihtoehtotarkastelut” vaihtoehdon VE1 mukaiseen ratkaisuun ja sen pohjalta vuonna 2022 laadittuun aluevaraussuunnitelmaan ”Turunväylän (vt 1) itäpään tarkastelu”, joka laadittiin asemakaavan ja tiesuunnitelman tueksi. Turunväylän (vt 1) liittymäaluetta koskeva asemakaava Huopalahdentien katualue ympäristöineen on tullut voimaan 15.4.2024.

Kaupungin kannalta on tärkeää, että hyväksytty tiesuunnitelma ja kuulutettu hyväksymispäätös antavat oikeuden ryhtyä rakentamaan tietä, jollei muutoksenhakutuomioistuin toisin määrää. Tavoitteena on aloittaa rakentaminen vuonna 2026. Kaupunki pyytää tekemään hyväksymispäätöksen viipymättä.

Tiesuunnitelmasta tarvitaan päätös, jotta voidaan edistää Huopalahdentien katusuunnittelua Turunväylän (vt 1) liittymän läheisyydessä. Turunväylän (vt 1) ja Huopalahdentien rakentaminen toteutetaan samanaikaisesti.

Helsinkiin päin tulevalla eteläisellä ajoradalla nopeusrajoitus on nykyisellään 60 km/h ja länteen päin johtavalla pohjoisella ajoradalla 80 km/h. Tiesuunnitelmassa Turunväylän (vt 1) mitoitusnopeus välillä Professorintie–Huopalahdentie on 60 km/h. Meluntorjunnan mitoitus perustuu tähän nopeustasoon. Nykyistä alemman nopeusrajoituksen toteutuminen on välttämätöntä asemakaavamääräysten toteutumiseksi ja kaavan mukaisen tiesuunnitelman meluntorjuntatavoitteen täyttämiseksi. Kaupungin tavoitteena on asemakaava- ja tiesuunnitelmaprosessien ajan ollut nopeusrajoitus 50 km/h.

Toteutussuunnittelun aikana tullaan moottoritien väyläympäristöä edelleen kehittämään valaistuksen, meluesteiden, taiteen ja istutusten osalta.

Kaupunki esittää Turunväylän liittymäalueella voimassa olevan asemakaavan Huopalahdentien katualue ympäristöineen toteuttamisen nopeuttamiseksi, että tiesuunnitelmassa esitetyillä maantien ulkopuolisilla alueilla tieoikeus lakkautetaan voimassa olevaan asemakaavaan sisältyvien yleisten alueiden ja kortteleiden osilla erillisellä ELY-keskuksen päätöksellä tai viimeistään maantietoimituksessa. Turunväylän (vt1) suunnitellun liittymäalueen eteläpuolella on käynnissä asemakaavan muutostyö Kivitorpan alue ja Turunväylän toimitilakortteli, jonka toteutus on riippuvainen Turunväylän (vt1) rakentamisesta.

Kaupunki on valmis luovuttamaan maantien tekemiseen tarvittavan omistamansa maa-alueen tieoikeuden korvauksetta. Samalla kaupunki edellyttää, että valtio lakkauttaa tiesuunnitelman ulkopuolisiin alueisiin kohdistuvan nykyisen tieoikeuden korvauksetta.

Tiealueen sekä tiealueen valaistuksen ja reunatukien kunnossapidosta vastaa tienpitäjä kustannuksellaan. Kaupungin kustantamille ja rakennuttamille istutuksille kaupunki vastaa kahden vuoden kasvillisuuden kasvuun lähdön varmistamasta takuuhoidosta kustannuksellaan. Meluesteiden kunnossapitovastuut ja käyttökustannukset voidaan määrittää erikseen toteuttamissopimuksen yhteydessä.

Vastaukset kysymyksiin

Vastauksena Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esittämiin kysymyksiin todetaan seuraavaa:

Kaupunki ja ELY-keskus ovat julkaisseet ilmoituksen aloituskuulutuksesta, joka koski suunnittelun aloittamista, Valtion liikenneväylien suunnittelu -palvelussa sekä lehti-ilmoituksissa Helsingin Uutisissa ja Länsiväylässä 10.4.2024. Suunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä mielipiteiden antamista varten 27.5.–14.6.2024. Yleisötilaisuus pidettiin verkkotilaisuutena 30.5.2024. Tiedote yleisötilaisuudesta ja suunnitelmaluonnosten esilläolosta lähetettiin maanomistajille kirjeitse. Lisäksi niistä ilmoitettiin Valtion liikenneväylien suunnittelu -palvelussa, kaupungin verkkosivuilla ja some-kanavilla. Suunnitelmaluonnokset ovat olleet nähtävillä 27.1.–26.2.2025. Kaupunki ja ELY-keskus ovat julkaisseet kuulutuksen tiesuunnitelman nähtäville asettamisesta Valtion liikenneväylien suunnittelu -palvelussa 27.1.2025 sekä lehti-ilmoituksissa Helsingin Uutisissa ja Länsiväylässä 29.1.2025. Tiedote tiesuunnitelman nähtävillä olosta lähetettiin maanomistajille kirjeitse. Ilmoitukset esillä- ja nähtävilläolosta ja linkit Valtion liikenneväylien suunnittelu -palveluun ovat olleet tutustuttavissa myös kaupungin karttapalvelussa.

Hanke tukee valtakunnallisen ja alueellisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteita. Se tukee erityisesti alueiden välistä saavutettavuutta (pendelöinnin toimivuus, maakuntien välinen joukkoliikenne). Kestävyystavoitteeseen liittyen hankkeella pyritään vähentämään liikenteen päästöjä sujuvoittamalla liikennevirtaa sekä parantamalla jalankulun ja pyöräliikenteen yhteyksiä. Tiesuunnitelman ja Huopalahdentien katusuunnitelman toteutus parantavat merkittävästi joukkoliikenteen tarjontaa uuden pikaraitiotielinjan myötä. Lisäksi bussiliikenteen sujuvuus paranee Turunväylän (vt1) suuntaan.

Tiesuunnitelman alueella on voimassa kaksi toisiinsa limittyvää yleiskaavaa: Helsingin yleiskaava 2016 (Liite 6) ja Yleiskaava 2002 (Liite 7). Tiesuunnitelma on sekä Helsingin yleiskaavan 2016 että Yleiskaavan 2002 mukainen. Tiesuunnitelman alueelle on laadittu asemakaava 12764, Huopalahdentien katualue ympäristöineen (Liite 8). Kaava on Turunväylän (vt 1) liittymäalueen osalta tullut voimaan 15.4.2024 ja Huopalahdentien eteläosan osalta 18.3.2025. Tiesuunnitelma sijoittuu eteläreunastaan pieneltä osin vanhemmissa asemakaavoissa 4728 (Liite 9) ja 7220 (Liite 10) osoitetuille liikenne- ja tiealueille. Tiesuunnitelma on voimassa olevien asemakaavojen mukainen.

Kaupunki laatii tiesuunnitelman ratkaisuihin ja toteuttamiseen liittyvät omat suunnitelmansa. Kaupunki vastaa näiden suunnitelmien käsittelyprosessista hankkeen toteuttamisen edellyttämässä aikataulussa. Turunväylän (vt 1) liittymäalueeseen liittyvä Huopalahdentien katusuunnitelma laaditaan, kun suunnittelu on ajankohtaista.

Kaupungilla ei ole huomauttamista tiesuunnitelmaan sisältyviin meluesteisiin. Kaupunki sallii tiesuunnitelmassa esitettyjen pysyvien toimenpiteiden, kuten meluesteiden rakentamisen asemakaava-alueellaan.

Kaupunki sallii tiesuunnitelmassa esitettyjen työnaikaisten toimenpiteiden, kuten Huopalahdentien käytön katualueen leveydeltä, toteuttamisen asemakaava-alueellaan.

Asemakaavan toteuttamisen nopeuttamiseksi kaupunki esittää, että tiesuunnitelmassa esitetyillä maantien ulkopuolisilla alueilla tieoikeus lakkautetaan voimassa olevaan asemakaavaan sisältyvien yleisten alueiden ja kortteleiden osilla erillisellä ELY-keskuksen päätöksellä, koska näiden alueiden toteuttaminen edellyttää pitkäkestoista esi- ja maanrakentamista. Lakkautus tulee kuitenkin tehdä viimeistään maantietoimituksessa.

Kaupunki osallistuu maantien rakentamiskustannuksiin tiesuunnitelman kustannusarviossa ja kustannusjakoehdotuksessa esitetyllä tavalla, jossa kaupungin osuus on 100 %.

Kaupunki on valmis luovuttamaan maantien tekemiseen tarvittavan omistamansa maa-alueen tieoikeuden korvauksetta.

Tiesuunnitelman edellyttämät Huopalahdentien katujärjestelyt rakennetaan samanaikaisesti tietöiden kanssa.

Tiealueen ja tiealueen valaistuksen ja reunatukien kunnossapidosta vastaa tienpitäjä kustannuksellaan. Kaupungin kustantamille ja rakennuttamille istutuksille kaupunki vastaa kahden vuoden kasvillisuuden kasvuun lähdön varmistamasta takuuhoidosta kustannuksellaan. Meluesteiden kunnossapitovastuut ja käyttökustannukset voidaan määrittää erikseen toteuttamissopimuksen yhteydessä.

Muistutukset ja vastineet

ELY-keskus toimitti lausuntopyynnön täydennyspyynnön 10.3.2025. Täydennyspyynnössä ELY-keskus ilmoitti saaneensa 1 kappaletta muistutuksia ja pyytää kaupunkia toteamaan saatujen muistutusten määrän ja antamaan lausunnossaan perustellun vastineen saatuihin muistutuksiin.

Kaupunki toteaa, että tiesuunnitelmaan on saatu 1 muistutus.

Muistutus 1: Asunto-osakeyhtiöt Ulvilantie 2 ja Ulvilantie 4

Asunto-osakeyhtiöiden Ulvilantie 2 ja Ulvilantie 4 yhteisessä muistutuksessa otetaan kantaa erityisesti suunnitelman vaikutuksiin liittyen asuinviihtyvyyden. Kasvillisuuden vähentäminen, nykyisen meluvallin poistaminen ja Turunväylän sekä Huopalandentien linjauksen muuttaminen lisäävät melua ja ilmansaasteita. Muutokset alentavat asuinviihtyvyyttä, uhkaavat asuinterveyttä ja alentavat asuntojen arvoa. Yleiskaavan 2002 mukaan Munkkivuori on merkitty ”kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi”. Tiesuunnitelma alentaisi selkeästi alueen arvoa.

Taloyhtiö Ulvilantie 2 on huomauttanut jo liittymän suunnittelun aiemmissa vaiheissa siitä, että asukkaiden etu tulisi huomioida väylien suunnittelussa niin, että uudet liikennejärjestelyt eivät huononna vaan pikemminkin parantavat asuinviihtyvyyttä ja erityisesti melutasoa. Melutason hallinta näyttää esillä olevassa suunnitelmassa tukeutuvan lähinnä lisärakentamiseen lähes koko kasvillisuuden poistuessa ja tielinjauksen lähentyessä yhtiötä. Taloyhtiöt Ulvilantie 2 ja Ulvilantie 4 esittävät, että laadukas vihersuunnittelu on palautettava mukaan suunnitelmiin ja että Turunväylää on siirrettävä poispäin yhtiöistä vähintään 10 metriä nykyistä suunnitelmaa enemmän. Myös Huopalahdentien suunnitelmiin tehtyä mutkaa on loivennettava. Tilaa on lisättävä melua ja ilman epäpuhtauksia ehkäisevälle vihervyöhykkeelle. Melunhallinta ei saa olla riippuvainen lisärakentamisesta tai siitä, että yhtiöt joutuvat tekemään merkittäviä meluhaitoista johtuvia parannuksia olemassa oleviin rakenteisiin.

Esillä oleva materiaali antaa ristiriitaista kuvaa suunnitelluista ajonopeuksista. Taloyhtiöiden vaatimus on, että ajonopeus tulee olla pysyvästi enintään 60 km/h molempiin suuntiin menevillä ajoväylillä vähintään Professorintien sillalle asti. Esillä olevassa suunnitelmassa (liikenteenohjauksen yleiskartta)nopeusrajoitukset on jätetty länteen suuntautuvalla väylän osalla ennalleen (katualue loppuu ja moottoritie alkaa jo Ulvilantie 2 kohdalla), vaikka meluarvio on tehty ja suunnitelma perusteltu 60 km/h nopeusrajoituksen mukaan. Jos meluarvion pohjalla olevat tiedot eivät pidä paikkaansa todellisuuden kanssa, tien linjausta on muutettava ja meluarviointi tehtävä uudestaan. Melutaso tulee kasvamaan merkittävästi nykyisestä varsinkin, kun mahdollista lisärakentamista ei tulisi melusuojaksi vielä vuosiin väylän valmistuttua. Nykyisen maavallin poistuessa kasvillisuuden korvautuminen uudella saattaa myös viedä vuosia. Vehreä suoja-alue ja ympäristöön sopiva, liikennemelua vähentävä riittävän tehokas meluaita ovat Turunväylän vieressä olevien kiinteistöjen edun mukaista.

Kaupungin vastine muistutukseen

Turunväylän (vt 1) uusi sijainti ja Huopalahdentien linjaus perustuvat voimassa olevaan asemakaavaan. Asemakaavan laadinnassa on huomioitu yleiskaavan merkintä "kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävä alue".

Asemakaavan laadinnan yhteydessä tehtiin meluselvitys, jossa arvioitiin kaavamuutoksesta aiheutuvia meluvaikutuksia. Turunväylän (vt 1) pohjoispuolen nykyisen meluvallin purkaminen huomioitiin selvityksessä ja sen tilalle tutkittiin yleissuunnittelun tarkkuustasolla korvaavan meluesteen tarvittava korkeus, jotta melutilanne ei heikkenisi kaavamuutoksen vaikutuksesta. Asemakaavassa on asemamerkinnällä osoitettu Turunväylän (vt 1) pohjoisreunaan ohjeellinen sijainti meluesteelle. Meluesteelle ei kaavassa määrätty korkeutta, koska tarkempi määrittely oli tarkoituksenmukaista tehdä tiesuunnitelmavaiheessa. Riittävän meluntorjunnan varmistamiseksi asemakaavassa on annettu määräys, jonka mukaan: ”Turunväylän pohjoisreunalla Professorintien ja Huopalahdentien välisellä alueella on liikennemelun torjuntatarve. Tarvittavien meluesteiden korkeus tulee määritellä jatkosuunnittelussa ja niiden tulee vastata vähintään olemassa olevan meluvallin meluntorjuntavaikutusta korttelissa 30101.”

Tiesuunnitelman yhteydessä on laadittu meluselvitys meluvaikutusten arvioimiseksi ja tarvittavien meluntorjuntarakenteiden mitoittamiseksi asemakaavan mukaisesti. Meluntorjuntaratkaisu on suunniteltu siten, että tiesuunnitelman mukaisten meluesteiden meluntorjuntavaikutus on vähintään yhtä hyvä kuin nykyisen meluvallin. Esitetyllä meluntorjunnalla melutasot tien vaikutusalueella olevien asuinrakennusten pihoilla täyttävät edelleen VNp 993/92 mukaiset melutason ohjearvot. Myöskään Turunväylän (vt 1) ja Ulvilantien väliin sijoittuvien asuinrakennusten julkisivuihin kohdistuvat melutasot eivät pääsääntöisesti nouse. Yksittäisessä kohdassa yhden rakennuksen julkisivumelutaso kasvaa noin yhden desibelin.

Tiesuunnitelmassa esitetty meluntorjuntaratkaisu ei ole riippuvainen uusista rakennuksista. Meluntorjunnan mitoitus on tehty tilanteeseen, jossa ei ole uutta maankäyttöä Turunväylän (vt 1) pohjois- tai eteläpuolella. Meluntorjunnan toimivuus on varmistettu tiesuunnitelmassa myös mahdollisen uuden maankäytön tilanteessa, jotta ei poissuljeta maankäytön kehittämismahdollisuuksia.

Melutarkasteluissa on huomioitu melun heijastumisvaikutukset tavanomaiseen tapaan. Turunväylän (vt 1) eteläpuolelle suunniteltavien toimitilarakennusten asemakaavoitus on vireillä. Kaavoituksen yhteydessä tutkitaan meluvaikutukset myös kaava-alueen lähiympäristöön eli rakennusmassojen mahdollinen melua lisäävä vaikutus Turunväylän (vt 1) pohjoispuolella sijaitsevien asuinrakennusten alueelle.

Tiesuunnitelman mukaan Turunväylän (vt 1) pohjoispuolelle toteutetaan tukimuuri sekä sen päälle meluaita. Turunväylän (vt 1) tasolta katsottuna näiden yhteenlaskettu korkeus on vähintään 6 metriä tien tasausviivasta ja asuinrakennusten sisäpihojen tasosta korkeus on vähintään 2 metriä. Turunväylän (vt 1) tasaus tulee laskemaan nykyisestään, mikä osaltaan parantaa meluntorjunnan tehoa.

Turunväylän (vt 1) linjauksen vaikutuksia ilmanlaatuun arvioitiin voimassa olevan asemakaavan laadinnan yhteydessä. Kaavaratkaisusta aiheutuvien ilmanlaatuvaikutusten arvioitiin jäävän kaikkiaan pieniksi kaava-alueen lähiympäristössä. Turunväylän (vt 1) liittymäalueen muutosten ja linjauksen siirtymisen arvioitiin sekä mallinnustulosten että asiantuntija-arvion perusteella hieman heikentävän ilmanlaatua tien pohjoispuolella Ulvilantien varrella olevien asuinrakennusten kohdalla. Ilmanlaadun heikkenemisen ei arvoitu olevan merkittävää. Nopeusrajoituksien laskemisella on vaikutusta myös ilmanlaatuun. Suurin ilmanlaatuhaaste Helsingissä on hengitettävien hiukkasten ajoittain korkeiksi nousevat pitoisuudet. Hengitettävin hiukkasten päästöt vähenevät ajonopeuden laskiessa.

Tiesuunnitelmassa Turunväylän (vt 1) mitoitusnopeus välillä Professorintie–Huopalahdentie on 60 km/h. Myös meluntorjunnan mitoitus perustuu tähän nopeustasoon. Nykyistä alemman nopeusrajoituksen toteutuminen on välttämätöntä asemakaavamääräysten toteutumiseksi ja kaavan mukaisen tiesuunnitelman meluntorjuntatavoitteen täyttämiseksi.

Tiesuunnitelmassa esitetyt katumaiset ratkaisut kuten 30 cm korkeat reunakivet tiekaiteiden sijasta, perustuvat käytettyyn mitoitusnopeuteen. Tiesuunnitelmassa ei kuitenkaan määritellä nopeusrajoitusvyöhykkeitä, vaan ne päätetään lopullisesti vasta rakennussuunnitteluvaiheessa. Nopeusrajoituksen noudattamiseksi ja ajonopeuksien hillitsemiseksi tiesuunnitelmassa on esitetty nopeusvalvontakamerat kumpaankin ajosuuntaan Professorintien sillan länsipuolelle. Turun suuntaan kulkevalle liikenteelle ei nykyisin ole nopeusvalvontakameraa. Nopeusvalvontakameroiden sijainnissa huomioitiin nykyinen ongelma, jossa ajoneuvot kiihdyttävät voimakkaasti heti Huopalahdentieltä Turunväylän (vt 1) pohjoiselle ajoradalle.

Esittelijän perustelut

Lausuntopyyntö

Uudenmaan ELY-keskus pyytää Helsingin kaupungin lausuntoa Turunväylän (vt 1) ja Huopalahdentien liittymän parantamisen tiesuunnitelmasta sekä tiesuunnitelmaan vastaan tehdyistä muistutuksista. Lausuntoa on pyydetty 30.3.2025 mennessä. Lausunnolle varattua määräaikaa on pidennetty 27.5.2025 asti.

ELY-keskus toimitti lausuntopyynnön täydennyspyynnön 10.3.2025. Täydennyspyynnössä ELY-keskus ilmoitti saaneensa 1 kappaletta muistutuksia ja pyytää kaupunkia toteamaan saatujen muistutusten määrän ja antamaan lausunnossaan perustellun vastineen saatuihin muistutuksiin. Muistutuksia ei ole tarpeen liittää lausunnon liitteeksi.

Lisäksi kaupunkia pyydetään liittämään lausuntoonsa tiesuunnitelman käsittämälle alueelle hyväksytyt oikeusvaikutteiset kaavat. Kaavaote kaavamääräyksineen tulee toimittaa jokaisesta kaavasta erikseen.

ELY-keskus pyytää Helsingin kaupunkia lausuntoa antaessaan kiinnittämään huomiota seuraaviin tiesuunnitelman käsittelyä ja sisältöä koskeviin asioihin:

  • Tiesuunnitelmaa koskevat muistutukset toimitetaan ELY-keskukselle ennen nähtävilläoloajan päättymistä. ELY-keskus varaa kaupungille mahdollisuuden lausua muistutuksista ja täydentää lausuntopyyntöä nähtävilläoloajan jälkeen.
  • Tiesuunnitelma voidaan hyväksyä vastoin voimassa olevaa asemakaavaa, jos kyse on vaikutuksiltaan vähäisestä poikkeuksesta ja kaupunki sekä ne kiinteistönomistajat, joihin poikkeus välittömästi vaikuttaa, sitä puoltavat. Tietä ei kuitenkaan saa rakentaa vastoin oikeusvaikutteista kaavaa.

ELY-keskus pyytää Helsingin kaupunkia ilmoittamaan tai ottamaan kantaa lausunnossaan seuraaviin asioihin:

  • Kaupungin tekemän vuorovaikuttamisen ja tiedoksiannon toimenpiteet
  • Onko tiesuunnitelmassa otettu huomioon (valtakunnallisen ja) alueellisen liikennejärjestelmänsuunnitelman tavoitteiden toteutuminen kunnan alueella?
  • Kaupungin lausunnon ajankohtana voimassa olevat tai valtuuston hyväksymät oikeusvaikutteiset yleis-, asema- ja ranta-asemakaavat, sekä ovatko kaavat yhdenmukaisia tiesuunnitelman kanssa. Jos kaavoitustilanteessa on tapahtunut muutoksia nähtäville asetettavassa suunnitelmassa kuvatusta, pyydetään kaupunkia yksilöimään muuttuneet kaavat lausunnossaan.
  • Muuttaako kaupunki tarvittavat kaavat tiesuunnitelman mukaiseksi, jos ne eivät ole yhdenmukaisia?
  • Laatiiko kaupunki tiesuunnitelman ratkaisuihin ja toteuttamiseen liittyvät omat suunnitelmansa sekä vastaako kaupunki suunnitelmien käsittelyprosessista hankkeen toteuttamisen edellyttämässä aikataulussa?
  • Onko kaupungilla huomauttamista tiesuunnitelmaan sisältyviin meluesteisiin?
  • Salliiko kaupunki seuraavia tiesuunnitelmassa esitettyjä pysyviä toimenpiteitä tehtävän asemakaava-alueellaan: meluesteiden rakenteet?
  • Salliiko kaupunki seuraavia tiesuunnitelmassa esitettyjä työnaikaisia toimenpiteitä tehtävän asemakaava-alueellaan: Huopalahdentien käyttö katualueen leveydeltä toteutuksen aikana?
  • Onko kaupungilla huomauttamista suunnitelmassa esitettyihin maanteiden hallinnollisen luokan muutoksiin tai lakkaamisiin?
  • Osallistuuko kaupunki maantien tekemisestä aiheutuviin rakentamis- ja kunnossapitokustannuksiin tiesuunnitelman kustannusarviossa ja kustannusjakoehdotuksessa esitetyllä tavalla? Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 14 598 866,42 euroa ilman muiden osapuolien kustannuksia (MAKU-ind. 145; 2020=100, alv 0 %), josta kaupungin osuudeksi esitetään 100 % (14 598 866,42 euroa). Helsingin kaupungin kustannusindeksin mukaan hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 12 927 548 euroa ilman muiden osapuolien kustannuksia (MAKU-ind. 128,4; 2020=100, alv 0 %), josta kaupungin osuudeksi esitetään 100 % (12 927 548 euroa).
  • Onko kaupunki valmis luovuttamaan maantien tekemiseen tarvittavan omistamansa maa-alueen korvauksetta tietarkoituksiin?
  • Toteuttaako kaupunki Huopalahdentien katujärjestelyt samanaikaisesti tietöiden kanssa?
  • Suostuuko kaupunki vastaamaan valtion toimesta asemakaava-alueelle rakennettavan tievalaistuksen käyttö- ja kunnossapitokustannuksista moottoriväyliä sekä valta- ja kantateitä lukuun ottamatta?
  • Suostuuko kaupunki vastaamaan valaistuksen, meluesteiden tai niiden osien, reunatukien ja istutusten kunnossapidosta/käyttökustannuksista sen jälkeen, kun Turunväylä (vt 1) on rakentamis- tai parantamistyön valmistuttua luovutettu yleiseen liikenteeseen?

Kaupungin lausunto, vastineet muistutuksiin ja muu lausuntoon liitettävä aineisto pyydetään toimittamaan ELY-keskukseen 31.3.2025 mennessä, johon on saatu lisäaikaa 27.5.2025 saakka.

Tiesuunnitelman laatiminen ja suunnitteluyhteistyö

Tiesuunnitelman laatiminen on tullut vireille Helsingin kaupungin aloitteesta. Tiesuunnitelma perustuu vuonna 2020 valmistuneen Valtatien 1 ja Huopalahdentien liittymän parantaminen, aluevaraussuunnitelmatasoiset vaihtoehtotarkastelut vaihtoehdon VE1 mukaiseen ratkaisuun ja sen pohjalta vuonna 2022 laadittuun aluevaraussuunnitelmaan Turunväylän (vt 1) itäpään tarkastelu, joka laadittiin asemakaavan ja tiesuunnitelman tueksi. Aluevaraussuunnitelmat laadittiin yhteistyössä ELY-keskuksen ja Väyläviraston kanssa. Tiesuunnittelun lähtökohdat on kirjattu tiesuunnitelmavaiheen Valtatien 1 ja Huopalahdentien liittymän parantaminen- suunnitteluperusteisiin.

Tiesuunnitelmaa ja asemakaavamuutosta on laadittu samanaikaisesti yhteistyössä ELY-keskuksen ja Väyläviraston kanssa, jotta ne vastaavat toisiaan. Turunväylän (vt 1) liittymäaluetta koskeva asemakaava Huopalahdentien katualue ympäristöineen on tullut voimaan 15.4.2024 ja tiesuunnitelma on toteutettavissa asemakaavassa esitetyllä tavalla.

Hankkeelle ei ole ollut tarvetta laatia liikennejärjestelmistä ja maanteistä annetun lain (503/2005) mukaista yleissuunnitelmaa tai ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaista YVA-menettelyä.

Tiesuunnitelman kuvaus ja tavoitteet

Turunväylä (vt 1) on Turku–Helsinki-moottoritien sisääntuloväylä pääkaupunkiseudulle. Turunväylän alkupiste on Helsingissä Huopalahdentieltä, joka on yksi Helsingin länsiosan pääkaduista. Huopalahdentie yhdistää Vihdintien (Kehä I ja Kehä III), Hakamäentien (Pasila, vt 4, vt 7), valtatien 1 ja Paciuksenkadun (Helsingin niemen eteläosa, Mannerheimintie) toisiinsa. Turunväylä (vt 1) toimii merkittävänä E18-tien ja Helsingin välisenä työmatka- ja jakeluliikenteen yhteytenä.

Turunväylä (vt 1) ja Huopalahdentien liittymä suunnitellaan liikennevalo-ohjattuna T-liittymänä nykyisen hajautetun liittymäparin sijasta. Tiesuunnitelman mukaisesti tie parannetaan nykyisellä liikennealueella. Huopalahdentietä siirretään Turunväylän (vt 1) liittymän kohdalla lännemmäksi nykyisestä sijainnistaan. Suunnittelualue alkaa Professorintien sillan länsipuolelta ja päättyy Huopalahdentien länsireunaan. Suunnittelualueen pituus on 550 metriä ja suunnittelunopeus on 60 km/h. Tien linjausta suoristetaan kohti Huopalahdentietä. Ajokaistoja on idän suuntaan viisi, joista reunimmainen etelässä on joukkoliikennekaista. Lännen suuntaan ajokaistoja on kaksi. Ajosuuntien välissä on korotettu keskialue. Tien keskialueella sekä ajoratojen reunoilla on 30 cm korkeat reunatuet. Nykyinen valtatien ja Huopalahdentien liittymässä oleva jalankulun ja pyöräilyn tasoyhteys suunnitellaan kulkemaan sillalla valtatien yli. Suunnittelualueelle asennetaan kaksi nopeusvalvontakameraa Professorintien sillan länsipuolelle ajoratojen väliselle keskialueelle rakennettavalle huoltolevikkeelle.

Tiesuunnitelman tavoitteena on ollut kehittää Turunväylästä (vt1) kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja vehreä katumainen tiejakso. Huopalahdentien päässä suunniteltu uusi ylikulkukäytävä muodostaa portin Helsingin suunnalla ja Professorintien kehitettävä siltaympäristö muodostaa portin Turun suunnalla. Katumaisen tiejakson keskeiset elementit ovat kaksirivinen puukujanne, joista toinen sijoittuu väylän keskialueelle ja toinen väylän eteläreunalle. Katumaista tiejaksoa rajaa molemmilta puolilta meluesteet, joissa corten-teräs, valotaideaihe ja köynnökset varioituvat tien eri puolilla toisiinsa liittyväksi kokonaisuudeksi.

Turunväylän (vt 1) ja Huopalahdentien liittymäalueella on tarkoitus tiivistää alueen maankäyttöä ja yhteensovittaa Turunväylän (vt 1) liittymäjärjestelyt Länsiratikat- hankkeen suunnitteluratkaisuihin. Turunväylän (vt 1) liittymäalue pienenee liittymän parantamisen myötä ja sen eteläpuolelle vapautuu tilaa yritysalueen laajennukselle. Tavoitteena on samalla mahdollistaa pikaraitiotien rakentaminen Huopalahdentielle sekä linjata Huopalahdentie Turunväylän (vt 1) kohdalla niin, että sen varrelle on sijoitettavissa täydentävää asuin- ja toimitilarakentamista.

Tiesuunnitelmassa esitetyt ratkaisut edistävät hankkeelle määriteltyjä tavoitteita etenkin alueen maankäytön tiivistämistä, liikenneturvallisuutta ja hankkeella luodaan edellytykset Huopalahdentien parantamiselle. Suunnitellut tiejärjestelyt eivät merkittävästi vaikuta liikennemääriin. Kannattavuuslaskelman perusteella hankkeen hyöty-kustannussuhde on 1,07. Hankkeen toteuttaminen on näin ollen yhteiskuntataloudellisesti kannattavaa.

Turunväylä (vt 1) ei kuulu suurten erikoiskuljetusten verkkoon. Huopalahdentie, johon Turunväylä (vt 1) liittyy, on erikoiskuljetusten verkon osa (30 m pitkät 5x5m kuljetukset).

Tiesuunnitelma ei poissulje Helsingin Yleiskaava 2016:ta merkittyä Turunväylän (vt 1) itäpäästä kohti Vihdintietä ja Hakamäentietä lähtevää maanalaista tieyhteyttä eli Korppaan tunnelia. Korppaan tunnelin rakentaminen on mahdollista myös tämän tiesuunnitelman ratkaisujen toteuttamisen myötä.

Kaavatilanne ja maankäyttö

Tiesuunnitelman selostuksessa on kuvattu lainvoimaiset yleis- ja asemakaavat oikein. Huopalahdentien katualue ympäristöineen- asemakaavan toteuttaminen edellyttää Turunväylän (vt 1) liittymäalueen uudelleenjärjestelyitä. Huopalahdentien ympäristöön suunnitellut täydennysrakentamishankkeet voidaan toteuttaa vasta liittymäalueen rakentamisen jälkeen.

Kiinteistöt ja tieoikeus

Turunväylän (vt 1) nykyinen maantiealue on rakennettu noin 1935 ja sen tietoimitus on rekisteröity 20.5.1940. Maantiealue on lain mukaan siirtynyt Helsingin kaupungin omistukseen nykyisen ensimmäisen asemakaavan saadessa lainvoiman 22.5.2023.

Helsingin kaupunki luovuttaa omistamansa asemakaavan mukaisen liikennealueen (LT) tieoikeuden korvauksetta Suomen valtiolle.

Helsingin kaupunki pyytää Suomen valtiota lakkauttamaan tarpeettomiksi käyvät maantiealueen tieoikeudet asemakaavan LT-alueen ulkopuolella, jotta asemakaava voidaan siltä osin toteuttaa.

Toteutusvalmius ja kustannukset

Asemakaava, johon Turunväylän (vt 1) liittymäalue sisältyy, on saanut lainvoiman 15.4.2024. Laadittu tiesuunnitelma on asemakaavan mukainen. Siitä ei ole vielä hyväksymispäätöstä. Tiesuunnitelman osalta päätöksen tekee Liikenne- ja viestintävirasto.

Helsingin kaupunki luovuttaa omistamansa asemakaavan mukaisen liikennealueen (LT) tieoikeuden korvauksetta Suomen valtiolle. Maantien ulkopuolisilla alueilla tieoikeus tulee lakkauttaa.

Tiesuunnitelmasta tarvitaan päätös, jotta voidaan edistää Huopalahdentien katusuunnittelua Turunväylän (vt 1) liittymän läheisyydessä. Turunväylän (vt 1) liittymämuutokset ja Huopalahdentien muuttaminen bulevardiksi on toteutettava samanaikaisesti.

Helsingin kaupunki on varautunut taloussuunnittelussa Turunväylän (vt 1) ja Huopalahdentien liittymäalueen tie- ja katujärjestelyiden toteuttamiseen yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen ja Väyläviraston kanssa. Kaupunki vastaa maantien rakentamisesta aiheutuvista rakentamiskustannuksista tiesuunnitelman kustannusarviossa ja kustannusjakoehdotuksessa esitetyllä tavalla, josta kaupungin osuus on 100 %.

Turunväylän (vt 1) ja Huopalahdentien liittymän parantamisen tiejärjestelyiden rakentamisen kustannusarvio on 14,6 milj. euroa (MAKU-ind. 145; 2020=100, alv 0 %). Helsingin kaupungin kustannusindeksin mukaan tiejärjestelyiden rakentamisen kustannusarvio on 12,9 milj. euroa (MAKU-ind. 128,4; 2020=100, alv 0 %).

Saatu lausunto

Asiasta on saatu kaupunkiympäristön toimialan lausunto. Esitys on lausunnon mukainen.

Toimivalta

Hallintosäännön 19 luvun 5 §:n mukaan, ellei toisin ole säädetty tai määrätty, kaupungin puhevaltaa käyttää ja kaupungin esitykset ja lausunnot ulkopuoliselle antaa kaupunginhallitus. Asian periaatteellisen ja taloudellisen merkityksen ollessa vähäinen, kaupungin esitykset tai lausunnot antaa se kaupungin viranomainen, jonka tehtäviin asia kuuluu.

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi