Lainan myöntäminen Helsingin teatterisäätiö sr:lle

HEL 2025-004018
Case 27. / 424 §

Lainan myöntäminen Helsingin teatterisäätiö sr:lle

Helsinki City Board

Päätös

Kaupunginhallitus myönsi talousarviokohdan 9 01 02 33, lainat kaupunkikonsernin yhteisöille, varoista 8 400 000 euron suuruisen lainan Helsingin teatterisäätiö sr:lle seuraavin ehdoin:

Laina-aika: Laina-aika on enintään 10 vuotta lainan nostosta.

Korko: Lainasta veloitettava korko on vallitsevan peruskoron suuruinen.

Lyhennysehto: Laina on maksettava takaisin tasalyhennyksin 10 vuoden kuluessa lainan ensimmäisestä nostamisesta kuitenkin siten, että kaksi ensimmäistä vuotta ovat lyhennyksistä vapaita.

Vakuus: Lainalle ei edellytetä vakuutta. Helsingin teatterisäätiö sr on kokonaan kaupungin määräysvallassa oleva säätiö.

Lisäksi sovelletaan kaupunginhallituksen 20.4.2015 tekemän päätöksen mukaisia velan yleisiä ehtoja.

Samalla kaupunginhallitus kehotti kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston rahoitusyksikköä laatimaan tarvittavat laina-asiakirjat kaupunginhallituksen vahvistamien ehtojen mukaisesti.

Käsittely

Esteelliset: Sari Sarkomaa, Marcus Rantala
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Helsingin teatterisäätiö sr ylläpitää ja kehittää Kallion kaupunginosassa sijaitsevaa Helsingin Kaupunginteatteria.

Helsingin teatterisäätiö sr on kaupungin määräysvallassa ja noudattaa kaupungin konserniohjausta. Säätiö ei tavoittele voittoa.

Helsingin Kaupunginteatterin kiinteistön peruskorjaus valmistui
vuonna 2017. Teatteriteknisten järjestelyjen osalta peruskorjauksessa jätettiin osa järjestelmästä uusimatta sekä investointitarpeiden priorisoinnin että käyttöikään perustuvan arvioinnin pohjalta.

Helsingin teatterisäätiö sr hakee kaupungilta yhteensä 8 550 000 euron suuruista lainaa vuosien 2025 - 2027 aikana toteutettavan investointiohjelmansa rahoittamiseksi. Esitetyn suunnitelman mukaan kaupunginteatterin suuren näyttämön näyttämömekaniikan ja ohjausjärjestelmän uusimiseen käytettäisiin yhteensä 5 700 000 euroa, pienen näyttämön katsomon uudistamiseen 1 400 000 euroa, tietoverkkolaitteiden uusimiseen 700 000 euroa ja valo-, ääni-, sekä videojärjestelmien perusparannukseen 600 000 euroa. Lisäksi teatterin yhteyteen on suunniteltu rakennettavan pyöräparkki, jonka investointikuluiksi on arvioitu 150 000 euroa. Pyöräparkkia koskevan investoinnin rahoittamisen toteuttamistapa siirretään myöhemmin arvioitavaksi.

Säätiö tulee hakemaan kaupungilta vuosittain avustusta myönnettäväksi esitetyn lainan hoitokuluihin. Vuosittainen avustustarve ei myönnettäväksi esitetyn lainan vuoksi kuitenkaan tämänhetkisen arvion mukaan tule kasvamaan nykytasosta.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on lausunnossaan puoltanut esitettyä investointisuunnitelmaa asianmukaisena ja toiminnallisesti perusteltuna. Toimiala ei kuitenkaan katso pyöräparkkia koskevan investoinnin olevan välttämätön ja esittää sen rahoittamisen uudelleen arviointia.

Määrärahat ja toimivalta

Talousarvion kohdalla 9 01 02 33, lainat kaupunkikonsernin yhteisöille, on varaukset huomioiden käytettävissä 32,2 miljoonaa euroa.

Hallintosäännön 8. luvun 1 §, 13 k. mukaisesti (talousasiat) lainojen myöntämisestä päättää, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunginhallitus.

Kuntalain 129 § ja valtiontuki

Kuntalain 129 §:n 1 momentin mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vakuuksilla. Helsingin teatterisäätiö sr:lle myönnettävälle lainalle ei edellytetä vakuutta, koska yhteisö on kokonaan kaupungin omistama ja on velvollinen noudattamaan toiminnassaan kaupungin konserniohjetta sekä kaupungin antamaa konserniohjausta. Kaupungin talouden tunnuslukujen perusteella voidaan todeta, että kaupungin lakisääteisten tehtävien hoitamisen tai talouden ei erittäin varovaisestikaan arvioituna voida katsoa vaarantuvan säätiölle myönnettävän lainan vuoksi.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107(1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.

Helsingin teatterisäätiö sr:lle myönnettävä laina sisältää mahdollisesti korkotukea.

Valtiontukisääntöjä sovelletaan ainoastaan silloin, kun tuensaaja on ”yritys”. Valtiontukisääntelyssä yrityksellä tarkoitetaan taloudellista toimintaa harjoittavia yksiköitä riippumatta niiden oikeudellisesta muodosta tai siitä onko sen tavoitteena tuottaa voittoa vai ei (Euroopan komission tiedonanto EUVL [2016] C 262/01, kohdat 6-12).
Komissio on katsonut, että kulttuuriin tai kulttuuriperinnön edistämiseen liittyvän, yleisölle ilmaisen toiminnan julkisella rahoituksella on pelkästään sosiaalinen ja kulttuurillinen tarkoitus, joka ei ole luonteeltaan taloudellinen. Samaan tapaan se, että kulttuurilaitoksessa kävijöiden tai kulttuuriin tai kulttuuriperinnön edistämiseen, myös luonnonsuojeluun, liittyvän, yleisölle avoimen toiminnan osallistujien on maksettava maksu, joka kattaa vain osan todellisista kustannuksista, ei muuta toiminnan ei-taloudellista luonnetta, sillä maksua ei voida katsoa todelliseksi korvaukseksi tarjotusta palvelusta (Euroopan komission tiedonanto EUVL [2016] C 262/01, kohta 34). Helsingin teatterisäätiö sr:n toimintaa rahoitetaan huomattavasti avustuksilla ja muulla julkisella rahoituksella eivätkä varsinaisen toiminnan tuotot kata kuin osan toiminnan kuluista.

Helsingin teatterisäätiö sr ylläpitää Helsingin kaupunginteatteria, jonka esitykset ovat pääsääntöisesti suomeksi tai ruotsiksi. Säätiö toimii rajatulla alueella ja se ei kielellisten syiden takia todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muista jäsenvaltioista. Korkotuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen (Euroopan komission tiedonanto EUVL [2016] C 262/01, kohdat 196–197).

Helsingin teatterisäätiö sr ei täten harjoita sellaista taloudellista toimintaa, jolla olisi vaikutus jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Kyse ei täten ole SEUT 107(1) artiklan mukaisesta valtiontuesta.

Mikäli Helsingin teatterisäätiö sr harjoittaa valtiontukisääntelyssä tarkoitettua taloudellista toimintaa, kirjanpito on eriytettävä taloudellisen toiminnan osalta ei-taloudellisesta toiminnasta.

Mikäli Helsingin teatterisäätiö sr vuokraa tiloja kolmansille osapuolille tai harjoittaa muuta valtiontukisääntelyssä tarkoitettua taloudellista toimintaa, tulee varmistua siitä, että Helsingin kaupungilta saatu taloudellinen etu ei siirry kilpailuilla markkinoilla toimivien yritysten hyväksi.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus 27.5.2025

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Helsingin teatterisäätiö sr:n hallitus päätti 28.2.2025 hakea kaupungilta lainaa 8 550 000 euroa vuosina 2025-2027 toteutettavan investointiohjelman toteuttamiseksi. Teatterisäätiön hallitus kirjasi päätöksensä yhteyteen seuraavat ehdot.

  • Laina-aika on kymmenen vuotta lainan ensimmäisestä nostosta.
  • Lyhennysehto: lainaa lyhennetään tasalyhennyksin, kuitenkin siten, että kaksi vuotta lainan ensimmäisestä nostosta ovat lyhennyksistä vapaita.
  • Haettavasta lainasta veloitettava korko vastaa kaupungin urheilu- ja ulkoilulaitosrahastosta myönnettävien lainojen korkoa, kokoehtona peruskorko ilman marginaalia. Lainalle kertyneet lyhennykset ja korot veloitetaan puolivuosittain.
  • Säätiö tulee hakemaan vuosittain avustusta hakettavan avustuksen ja korkojen maksamista varten.
  • Lainalle ei edellytetä vakuutta, sillä Helsingin teatterisäätiö sr on kaupungin määräysvallassa oleva säätiö.
  • Lainaan sovelletaan kaupunginhallituksen hyväksymiä velan yleisiä ehtoja.

Hakemuksen liitteenä on teatterin kassavirtalaskelma sisältäen toimintatulot ja toimintamenot sekä investoinnit ja niiden poistot vuosille 2024-2037.

Lainan tarpeen arviointia

Teatterisäätiön on saanut Helsingin kaupungilta avustusta vuosi- ja peruskorjauksiin (toiminta-avustusten yhteydessä), jotka on vuosittain kohdennettu toiminnan kannalta välttämättömien teatteriteknisten laitteiden hankintoihin peruskorjaustoimintojen lisäksi.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala toteaa, että teatterin normaaliin toiminta-avustukseen sisältyvä vuosikorjausavustuksen tarve ei kata nyt suunniteltuja mittavia tekniikan uudistamistarpeita. Lisäksi on korostettava, että sisällöltään ja mittakaavaltaan tämän kokoluokan investoinnin rahoitus tulee järjestää erillisellä tätä rahoitusta koskevalla päätöksellä eikä rahoitus sisälly kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan rahoituskehykseen vaan sen tulee olla siitä erillinen rahoitusjärjestely.

Helsingin Kaupunginteatterin Ensi linjan kiinteistön peruskorjaus valmistui vuonna 2017. Teatteriteknisten järjestelyjen osalta peruskorjauksessa jätettiin osa järjestelmästä uusimatta, koska tuolloin arvioitiin, että niillä on vielä joitain vuosia käyttöikään jäljellä. Lisäksi teatteriteknisten järjestelmien uusintaa ei kaikilta osin saatu tehtyä toivotussa laajuudessa, vaan investointeja jouduttiin priorisoimaan.

Peruskorjauksessa jätettiin osa suuren näyttämön näyttämömekaniikan järjestelmistä uusimatta, koska arvioitiin, että mm. suuren näyttämän vastapainonostimille ja ohjausjärjestelmällä oli vielä käyttöikää jäljellä. Konsulttitoimisto Theatrepan Ltd laati joulukuussa 2024 tarveselvityksen uusittavasta kokonaisuudesta.

Pienen näyttämön katsomovaunut huollettiin osana peruskorjausta, mutta vanhat vaunut eivät toimi teatterin toiminnan kannalta joustavalla tavalla. Konsulttitoimisto Theatreplan Ltd laati syyskuussa 2022 tarveselvityksen pienen näyttömän uusinnasta.

Ensi linjan kiinteistön osalta tulee toteutettavaksi vuonna 2017 hankittujen tietoverkkolaitteiden uusinta. Tietoverkkojen uusinnasta on valmistunut AFRY:n laatima investointisuunnitelma huhtikuussa 2022.

Valo- ääni- ja videojärjestelmien perusparannuksiin sisältyy mm. ajo- ja ohjausjärjestelmien uusinta, kun vuosina 2013-2017 hankittujen laitteiden tekninen käyttöikä tulee täyteen.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala pitää Helsingin teatterisäätiön esittämää investointitarvetta esitettyihin selvityksiin perustuen asianmukaisena. Investointi itsessään on toiminnallisesti perusteltu sekä teatterin turvallisuuden ja tarpeiden mukainen. Toimiala toteaa että käytössä olevat investointisuunnitelmat on laadittu teatterisäätiön toimeksiannosta ulkopuolista asiantuntemusta käyttäen.

Tulevaisuuden esitystekniikka ja laadukkaiden näytösten toteutus ovat riippuvaisia toimivasta esitystekniikan tietoverkosta. Kokonaisuutena investointien edelleen siirtäminen kasvattaa nykyjärjestelmän toimintariskejä sekä mahdollisia lisäkustannuksia.

Hankekokonaisuuden osana esitetty pyöräparkin uudistaminen (150 000 euroa vuodelle 2027) ei näyttäydy suhteessa muuhun investointikokonaisuuteen välttämättömänä. Tämän osalta tulee arvioida, voidaanko rahoitus järjestää osana teatterisäätiön normaalia budjettia.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala toteaa myös, että osa kustannusarvioista on tehty vuonna 2022. Investointisuunnitelma tulee voida sopeuttaa ja jaksottaa siten, että nyt arvioidut kustannukset eivät ylittyisi.

Edelleen rahoituspäätöksen yhteydessä on tarpeen harkita, voidaanko koko kyseessä oleva investointi rahoittaa kokonaisuutena kaupungin rahoittamana vai tulisiko kaupunginteatterin ohjata omia myynti- ja maksutuottaja joiltain osin investoinnin kustantamiseen. Mikäli näin tehtäisiin, tulee teatterisäätiön perustoiminta ja investointien läpivienti voida turvata ilman viivästyksiä.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala toteaa, että investointi olisi tässä tapauksessa käytännössä erillispäätöksellä tehtävä jaksotettu avustus kaupunkikonsernin omalle toimijalle.

Lisätiedot

Veikko Kunnas, kulttuurin edistämisen päällikkö, puhelin: 09 310 37002

veikko.kunnas@hel.fi

This decision was published on 17.06.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 09 310 25656

keijo.harkonen@hel.fi

Attachments

2. Kassavirtaennuste
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.