Haakoninlahdenpuiston pohjoisosa, puistosuunnitelman hyväksyminen, Laajasalo
Haakoninlahdenpuiston pohjoisosa, puistosuunnitelman hyväksyminen, Laajasalo
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Haakoninlahdenpuiston pohjoisosan puistosuunnitelman, VIO 6468/1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Haakoninlahdenpuiston pohjoisosa sijaitsee Laajasalon (49.) kaupunginosassa osa-alueella Kruunuvuorenranta. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 12130 merkinnällä puisto (VP). Puisto on esitetty liitteenä 2 olevassa piirustuksessa VIO 6468/1. Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen. Puiston pinta-ala on 7 600 m², josta nykyisellään säilytettävän alueen (pelastusreitti ja istutuskaista) pinta-ala on 1610 m².
Haakoninlahdenpuiston pohjoisosa sijaitsee asuinkerrostalojen ja asuinrakennusten korttelialueiden keskellä. Puisto on osa Kruunuvuorenrantaa kaakkois-luoteis-suuntaisesti halkovaa puistoakselia, joka yhdistyy kaakossa Huttuvadinpuistoon ja luoteessa Wiirinaukioon. Haakoninlahdenpuiston eteläosaan rakentuu vuonna 2025 uusi leikkipuisto, jonne tulee runsaasti uusia toimintoja.
Haakoninlahdenpuiston pohjoisosa on uusi puisto. Sen koillisreunaan on kaksi vuotta sitten rakennettu pelastustienä toimiva puistoraitti, ja pelastustien ja tontin välinen kaista on istutettu. Raitin varressa on penkkejä, ja raitin valaistus suunnitellaan ja toteutetaan puistohankkeen yhteydessä. Muilta osin alue on nykyisin kivimurskepintainen, eikä siellä ole säilytettävää kasvillisuutta, rakenteita, kalusteita tai varusteita. Paikka on avoin ja tuulinen. Puiston lounaispuolelle on kaavoitettu terassitalo, jonka rakentaminen tulee muuttamaan paikan valaistusolosuhteita.
Suunnitelma
Puistoon tehdään uusi lounais-koillissuuntaiseen reitti, joka kulkee suunnitellun terassitalon läpi. Lisäksi puistoon tehdään pienempiä polkuja. Käytävät ovat kivituhkapintaisia, ja pienemmillä poluilla pinta on paikoin kuorikatetta, haketta ja askelkiviä. Jo rakennetun reitin varrelle asennetaan yöksi himmennettävät puistovalaisimet. Puiston läpi kulkevalle reitille tulee pollarivalaistus.
Haakoninlahdenpuiston pohjoisosasta on suunniteltu vehreä, kasvipainotteinen kokonaisuus, joka toimii vastapainona runsaasti varusteita ja toimintoja sisältävälle eteläosan leikkipuistolle. Puistoon tehdään kolme pientä oleskelualuetta, joissa on penkkejä, pöytäryhmiä ja aurinkotuoleja. Yksi alueista on esteetön myös kalustuksen osalta.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Suurin ilmastohyöty tässä kohteessa saavutetaan sillä, että kohteeseen läjitetään muiden lähialueen rakennushankkeiden ylijäämämaita sekä sillä, että nurmi-, niitty ja luonnonmukaisen alueen kasvualustoina käytetään kierrätyskasvualustoja. Askelkivinä ja oleskelupaikoilla käytetään kierrätettyjä luonnonkiviä.
Kasvillisuudessa korostuu monimuotoisuus ja monilajisuus. Lajivalinnoissa otetaan huomioon ilmaston lämpeneminen. Puistoon istutetaan puustoa, pensaita, perennoja, sipulikukkia sekä perinteisiä puutarhakasveja kuten marjapensaita ja kirsikkapuita. Etenkin puiston länsireunan istutusalueelle istutetaan runsaasti luonnonlajistoa. Kasvivalinnoissa otetaan huomioon pölyttäjät ja linnut sekä suojaa tarvitsevat eläimet. Avoimet alueet ovat pääosin niittyä, minkä lisäksi tehdään pieni oleskelunurmialue. Syötävän puutarhan ja kukkivien puiden alueelle luodaan kukkiva nurmikko, joka jäljittelee villiintyneen pihanurmikon monilajista ilmettä.
Puiston koillis- ja kaakkoisreunaan tehdään loivia maastokumpareita. Puiston eteläosaan muotoillaan hulevesipainanne: pääosa puiston vesistä imeytyy paikan päällä. Kostea alue lisää kasvillisuuden ja eläimistön monimuotoisuutta. Hulevesipainanteen eteläpäässä säilyy nykyinen hulevesikaivo, josta imeytymättömät vedet johtuvat Haakoninlahdenkadun hulevesiviemäriin.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta VIO 6468 (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta VIO 6468-1 (liite 2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12130 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelmaluonnos ja siihen liittyvä esittelymateriaali oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla 12.-26.11.2024 välisen ajan. Suunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille 19.11.2024. Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille sekä paikalliselle asukasyhdistykselle.
Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin tiistaina 19.11.2024 klo 17–18 Kruunuparkki 5:n asukastilassa osoitteessa Koirasaarentie 48. Tilaisuuteen saapui 15 osallistujaa, joista valtaosa oli alueen asukkaita. Kommentteja saatiin sekä tilaisuuden aikana sekä myöhemmin sähköpostitse.
Kommenteissa toivottiin valaistusta, joka ei häikäise sekä nykyisten kulkemistottumusten huomioimista reitistöissä. Alueelle ehdotettiin ”liukurimäkeä”. Puiston siisteyden osalta toivottiin tumppiroskiksia oleskelupaikkojen ja penkkien yhteyteen sekä riittävästi roska-astioita koirien jätöksille. Kasvillisuuden osalta toivottiin rehevyyttä ja muistumia saaristoluonnosta, havupuita, koko kasvukauden kestävää kukintaa, hyötykasveja sekä näkösuojaa asuntoihin ja suojaa tarjoavia pensaita linnuille. Saadut palautteet on pyritty huomioimaan suunnittelussa.
Tilaisuudessa pyydettiin myös ajatuksia Kruunuvuorenrannan vanhan öljysataman säiliöiden sijoittamiseen. Ehdotuksia saatiin runsaasti, mutta tähän puistoon säiliöitä ei toivottu.
Yleisöpalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 650 000 euroa eli noin 108,5 euroa/m².
Suunnittelualue kuuluu RAMS:in mukaisiin kunnossapitoluokkiin R3 käyttöviheralue, A1 arvoniitty ja A2 käyttöniitty. Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 15 000 euroa, noin 2 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan kohdasta 8080304 Kruunuvuorenrannan puistot ja liikunta-alueet (projektialueiden puistot).
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2026 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
This decision was published on 07.04.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213