Ravintolalaivalle ravintolatoimintaa varten vuokratun alueen vuokrauksen purkaminen sekä vuokrauksen merkitseminen päättyneeksi
Ravintolalaivalle ravintolatoimintaa varten vuokratun alueen vuokrauksen purkaminen sekä vuokrauksen merkitseminen päättyneeksi
Päätös
A
Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun toimitilatontit ja kiinteistökehitys -tiimin päällikkö päätti purkaa päätöksensä 20.9.2024 (106 §) mukaisen vuokrauksen L1110-43, jolla oli vuokrattu Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan korttelin 10644 tontti 1 ravintolalaivan sijoittamiseksi ravintolatoimintaa varten. Vuokrasopimus puretaan maksamattomien maanvuokrien vuoksi päättyväksi välittömästi siihen päivään, jolloin tämä päätös on annettu tiedoksi vuokralaiselle (v).
B
Lisäksi toimitilatontit ja kiinteistökehitys -tiimin päällikkö päätti todeta, että vuokraus päättyy ehtojensa mukaisesti joka tapauksessa 30.4.2025, koska vuokrausehtojen mukaista vakuutta ei ole toimitettu.
(L1110-43)
Päätöksen perustelut
Vuokrauspäätös
Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun toimitilatontit ja kiinteistökehitys -tiimin päällikkö päätti 20.9.2024 (106 §) vuokrata Ms Maria Sun Of a Beach Oy:lle (Y-tunnus 2754572-1) Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan (Sörnäinen) korttelin 10644 tontin nro 1 (pinta-ala 1 270 m², osoite Aallonhalkoja 2) ravintolalaivan sijoittamiseksi ravintolatoimintaa varten ajalle 1.5.2024 - 31.12.2054 päätöksen liitteenä olleen maanvuokrasopimusluonnoksen ehtojen mukaisesti. Vuokrauspäätöksen ehtojen mukaista maanvuokrasopimusta ei ole allekirjoitettu. Alueella on pidetty ravintolalaivaa.
Vuokrauksen purkaminen ja purkamisen syy
Maanvuokralain (258/1966) 21 §:n mukaan vuokranantaja voi purkaa maanvuokrasopimuksen, jos vuokralainen on laiminlyönyt suorittaa vuokranmaksun lain tai vuokrasopimuksen mukaisessa ajassa eikä ole kehotuksesta huolimatta täyttänyt maksuvelvollisuuttaan hänelle asetetussa vähintään kuukauden pituisessa määräajassa tai samassa ajassa asettanut hyväksyttävää vakuutta. Vuokralaiselle on lähetetty maanvuokran suorittamiseksi laskut, vähintään 15 päivää laskujen eräpäivien jälkeen maksumuistutukset ja useita perintätoimiston maksuvaatimuksia. Vuokralaiselle on 10.3.2025 päivätyllä purku-uhkaisella ja oikeudenkäyntiuhkaisella maksuvaatimuksella ilmoitettu, että jos kirjeessä eriteltyjä yhteensä 5 852,62 euron suuruisia erääntyneitä maanvuokra-, viivästyskorko- ja perintäkulueriä ei suoriteta kuukauden kuluessa kirjeen saapumisesta, kaupunki purkaa vuokrauksen. Maksamattomia maanvuokria ei ole maksettu annetussa määräajassa. Maksamatta on purku- ja oikeudenkäyntiuhkaisessa maksuvaatimuksessa mainittujen erien lisäksi myös tämän jälkeen erääntyneitä maanvuokra-, viivästyskorko- ja perintäkulueriä.
Maanvuokralain 21 §:n mukaan, kun vuokrasopimus puretaan, vuokrasuhde päättyy välittömästi.
Vuokraus puretaan päättyväksi välittömästi siihen päivään, kun tämä päätös/ilmoitus vuokrauksen purkamisesta on annettu tiedoksi vuokralaiselle. Vuokrauksen purkamisen syynä ovat maksamattomat maanvuokrat. Maanvuokrapääomia, viivästyskorkoja ja perintäkuluja on maksamatta päätöksentekohetkellä yhteensä 6 494,85 euroa (pääomat 6 139,48 euroa laskettuna 30.4.2025 saakka, maksamattomien pääomien viivästyskorot 330,37 euroa laskettuna päätöksentekopäivään sekä perintäkulut 25 euroa).
Vuokrauksen merkitseminen päättymään
Vuokrauksen ehtojen (5 §) mukaan vuokralaisen on 15.4.2025 mennessä annettava vuokranantajalle vakuudeksi pankin antama 31 500 euron omavelkainen pankkitakaus tai pankkitalletustodistus, jossa on mukana pankin antama kuittaamattomuustodistus, tai maksettava mainittu rahasumma vuokranantajalle (maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelulle). Edelleen vuokrausehtojen mukaan, mikäli vuokralainen ei toimita vakuutta edellä mainittuun määräaikaan mennessä, vuokrasopimus merkitään päättyneeksi 30.4.2025 lukien. Vuokraus merkitään siten joka tapauksessa päättyneeksi 30.4.2025, koska vuokrausehtojen mukaista vakuutta ei ole toimitettu.
Vuokrauksen päättymisehdot
Maanvuokralain 76 §:n mukaan vuokramiehen on vuokrasuhteen päättyessä siirrettävä omaisuutensa pois vuokra-alueelta ja pantava vuokra-alue kuntoon. Vuokranantajalla on muussa tapauksessa oikeus vuokramiehen lukuun myydä omaisuus julkisella huutokaupalla ja huolehtia paikan kuntoonpanosta.
Vuokrauksen 20.9.2024 (106 §) ehtojen mukaan vuokralainen on vuokra-ajan päättyessä velvollinen viemään pois omistamansa aluksen, rakenteet, laitteet ja laitokset perustuksineen sekä muun vuokra-alueella olevan omaisuuden. Vuokralainen on samoin velvollinen siivoamaan vuokra-alueen ja poistamaan sieltä mahdolliset jätteet ja panemaan paikan muutoin kuntoon. Vuokralainen on vuokra-ajan päättymiseen mennessä velvollinen esittämään vuokranantajalle riittävän selvityksen alueella harjoitetusta toiminnasta sekä alueella säilytetyistä jätteistä tai aineista, jotka voivat aiheuttaa maaperän, sedimentin, veden tai pohjaveden pilaantumista. Mikäli edellä mainitun selvityksen tai muun syyn vuoksi on syytä epäillä pilaantumista, vuokralaisen on tutkittava alueen maaperä, sedimentti ja vesi. Mikäli vuokra-alueella todetaan pilaantuneisuutta, vuokralainen on vuokra-ajan päättyessä velvollinen puhdistamaan pilaantuneisuuden. Mikäli vuokralainen ei täytä velvollisuuksiaan, vuokranantajalla on oikeus tehdä tai teettää velvollisuuksien täyttämiseksi tarpeelliset toimenpiteet vuokralaisen lukuun ja periä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta. Jos omaisuuden arvo ylittää sen myymisestä aiheutuvat kulut, vuokranantajalla on tällöin oikeus myydä se vuokralaisen lukuun julkisella huutokaupalla tai muulla omaisuuden laatu ja arvo huomioon ottaen tarkoituksenmukaisella tavalla. Vuokranantajalla on oikeus käyttää omaisuuden myynnistä kertyvät varat edellä mainituista toimenpiteistä aiheutuvien kustannustensa ja muiden vuokrasopimukseen perustuvien saataviensa kattamiseen.
Maanvuokrien maksaminen, selvitys alueen käytöstä ja käytön lopettaminen
Maksamattomat maanvuokraerät yhteensä 6 494,85 euroa tulee maksaa välittömästi. Myös purkupäätöksen/ilmoituksen päätöksentekopäivän jälkeen erääntyvät maanvuokraerät korkoineen ja kuluineen tulee suorittaa vuokrausehtojen mukaisesti.
Vuokralaisen tulee viedä pois alus, rakenteet, laitteet ja laitokset perustuksineen sekä muu vuokra-alueella oleva omaisuus. Vuokralainen ei saa enää käyttää aluetta ja on velvollinen siivoamaan vuokra-alueen ja poistamaan sieltä mahdolliset jätteet ja panemaan paikan muutoin kuntoon. Vuokralainen on velvollinen esittämään vuokranantajalle riittävän selvityksen alueella harjoitetusta toiminnasta sekä alueella säilytetyistä jätteistä tai aineista, jotka voivat aiheuttaa maaperän, sedimentin, veden tai pohjaveden pilaantumista ja tarvittaessa tutkittava alue. Mikäli vuokra-alueella todetaan pilaantuneisuutta, vuokralainen on velvollinen puhdistamaan pilaantuneisuuden.
Mikäli tässä päätöksessä eriteltyjä maanvuokria ei makseta välittömästi tai muita vuokrauksen päättymiseen liittyviä toimia ei tehdä, kaupunki joutuu ryhtymään toimenpiteisiin hakeakseen käräjäoikeudelta täytäntöönpanoperusteen maksamattomien maanvuokrien sekä muiden vuokraukseen perustuvien velvoitteiden suorittamisesta viivästyskorkoineen ja perintäkuluineen. Tästä voi aiheutua epäedullinen maksuhäiriömerkintä sekä merkittävät lisäkulut oikeudenkäyntikulujen muodossa.
Toimivalta
Kaupunkiympäristölautakunta päätti 4.4.2023 (195 §) siirtää hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 1-kohdan mukaista toimivaltaansa antaa vuokralle toimialan hallinnassa olevia kiinteistöjä kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden toimitilatontit ja kiinteistökehitys -tiimin päällikölle siten, että toimitilatontit ja kiinteistökehitys -tiimin päällikkö on toimivaltainen antamaan vuokralle/uudelleen vuokralle toimialan hallinnassa olevia kiinteistöjä yritystarkoituksiin enintään 30 vuoden määräaikaisin maanvuokrasopimuksin. Vuokrauspäätöksen tekemiseen toimivaltaisella taholla on oikeus päättää vuokrauksen voimassaolo, jonka tekemiseen hän on toimivaltainen.
Siltä osin kun vuokraus merkitään ehtojensa mukaisesti päättymään toimittamattoman vakuuden vuoksi, tähän päätökseen ei voi hakea muutosta, koska päätös koskee asian täytäntöönpanoa (kuntalaki 136 §).
This decision was published on 28.04.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 56 § (Kohdasta A).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Pöytäkirjan 56 § (Kohdasta B).
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Ask for more info
Anne Nahi, valvontajuristi, puhelin: 09 310 64332