SOPIMUS ETELÄ-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS SOCCAN TOIMINNAN JÄRJESTÄMISESTÄ

HEL 2025-007247
§ 137

SOPIMUS ETELÄ-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS SOCCAN TOIMINNAN JÄRJESTÄMISESTÄ

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan, Etelä-Suomen hyvinvointialueiden, Helsingin yliopiston sekä HUS-yhtymän välisen yhteistyösopimuksen koskien Etelä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Soccan toiminnan järjestämistä.

Päätöksen perustelut

Sosiaalialan osaamiskeskuksista ja niiden toiminnasta säädetään laissa sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001) ja osaamiskeskustoimintaa koskevassa valtioneuvoston asetuksessa (1411/2001). Osaamiskeskuslain 1 §:n mukaan sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan tarkoituksena on luoda ja ylläpitää koko maan kattava alueellinen yhteistyörakenne sosiaalialan perus- ja erityisosaamisen edistämiseksi sekä sosiaalialan alueellista yhteistyötä edellyttävien erityisosaamista vaativien erityispalvelujen ja asiantuntijapalvelujen turvaamiseksi. Toiminnasta vastaavat alueelliset sosiaalialan osaamiskeskukset, joiden toimialueet kattavat hyvinvointialueet.

Osaamiskeskuslain 1 §:n 2 momentin mukaan osaamiskeskuksen voivat muodostaa kunkin toimialueen hyvinvointialueet yhdessä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja muiden sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten, maakunnan liittojen, aluehallintovirastojen, järjestöjen ja yritysten sekä muiden sosiaali- ja terveysalalla toimivien eri tahojen kanssa. Osaamiskeskuksista ja niiden toimialueista säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.

Ennen sopimuksen laatimista Etelä-Suomen yhteistyöalueella toimi neljä eri sosiaalialan osaamiskeskusta. Näistä Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen sosiaalialan osaamiskeskus Verso ovat osa nykyistä osaamiskeskusasetuksen mukaista Etelä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskusta (ESO), joka käsittää Uudenmaan ja Päijät-Hämeen maakuntien alueen. ESO:a koskeva 20.1.2014 allekirjoitetun sopimuksen mukaan ESO:n muodostavat osaamiskeskukset toteuttavat omilla toiminta-alueillaan sosiaalialan osaamiskeskustoimintaa ja valtionavustukset maksetaan näille suoraan.

Valtioneuvoston 31.10.2024 antaman asetuksen osaamiskeskusasetuksen 1 ja 4 §:n muuttamisesta (582/2024) mukaan osaamiskeskusten lukumäärää ja toimialueita muutetaan siten, että 1.7.2025 alkaen kullakin järjestämislain 35 §:ssä tarkoitetulla yhteistyöalueella toimii vain yksi sosiaalialan osaamiskeskus, joiden lisäksi on yksi koko maassa toimiva ruotsinkielinen osaamiskeskus. Muutoksella osaamiskeskuksien toimialueet vastaisivat muuta sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä varten luotuja rakenteita eli osaamiskeskuksen toimialueena olisivat samat hyvinvointialueet kuin muussakin sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Nyt laaditulla sopimuksella sopijapuolet sopivat sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta Etelä-Suomen yhteistyöalueella ja toiminnan hallinnon järjestämisestä ja rahoittamisesta. Sopimuksella sovitaan myös Helsingin kaupungin, Etelä-Suomen hyvinvointialueiden ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan sosiaalityön käytännönopetukseen ja Helsinki Practice Research Centressä (HPRC) toteutettavaan sosiaalityön käytäntötutkimukseen kohdistuvasta yhteistyöstä ja rahoituksesta. Nyt laadittu yhteistyösopimus korvaa Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskussopimuksen (1.6.2024), joka päättyy ilman erillistä irtisanomista. Suurimmat muutokset aiempaan sopimukseen nähden koskevat Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueiden liittymistä mukaan Soccan toimintaan. Sopimus astuu voimaan 1.7.2025 ja on voimassa toistaiseksi.

Hallintosäännön 5 luvun 9 §:n mukaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimintaa ja hallintoa johtaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja. Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 3 momentin mukaan viranhaltijan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa se viranhaltija, joka on päättänyt sopimukseen sitoutumisesta, tai hänen määräämänsä henkilö.

This decision was published on 25.06.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Ask for more info

Kirsi Brummer, henkilöstön kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 73361

kirsi.brummer@hel.fi

Decisionmaker

Juha Jolkkonen
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Attachments

1. Sopimus Soccan toiminnan järjestämisestä 9.6.2025, sähk.allekirjoitettu
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.