Uppdatering av läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2025
Uppdatering av läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2025
Beslut
Direktören för den svenska servicehelheten beslutar att godkänna de ändringar som träder i kraft den 1.8.2025 i Grunderna för gymnasiets läroplan 2019, samt de ändringar som träder i kraft 1.8.2025 i Läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021.
Beslutsmotivering
Utbildningsstyrelsen har 7.11.2019 utfärdat en föreskrift om Grunderna för gymnasiets läroplan 2019, som trädde i kraft 1.8.2021. Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade på sitt möte 22.6.2021 att godkänna tilläggen till läroplanen för Helsingfors stads gymnasier som trädde i kraft 1.8.2021. Grunderna för gymnasiets läroplan har utarbetats i enlighet med gymnasielagen (714/2018) och statsrådets förordning om gymnasieutbildning (810/2018).
Utbildningsstyrelsen utfärdade 20.3.2025 en föreskrift om ändringar i grunderna för läroplanen 2019 (OPH-719-2025, bilaga 1).
Utbildningsstyrelsen har beslutat om ändringar i följande underkapitel i grunderna för gymnasiets läroplan 2019: 1.1 Uppgörandet av läroplanen (första och tredje stycket), 3.5 Samarbete mellan hem och läroanstalt (sista stycket), 4.2 Stöd för lärande och specialundervisning (underkapitlet i sin helhet), 5.5 Sökande av ändring i ett beslut som gäller bedömning av en studerande och begäran om omprövning som gäller avläggande av en lärokurs (tredje, fjärde och femte stycket). En lokal läroplan som har reviderats i enlighet med föreskriften i bilaga 1 ska tas i bruk senast 1.8.2025.
Direktören för den svenska servicehelheten beslutar om godkännandet av den skol- och gymnasiespecifika läroplanen för den svenska grundläggande och gymnasieutbildningen (Verksamhetsstadgan 1.1.2025 kapitel 4.1.3).
Förändringar fr.o.m. 1.8.2025 i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021
Underkapitel 1.1. Uppgörandet av läroplanen
I enlighet med riksdagens beslut har 4 mom. i § 13 i gymnasielagen (714/2018) upphävts, där det föreskrivits om utbildningsanordnarens årliga plan.
Den årliga planen är inte längre lagstadgad, utan utbildningsanordnaren beslutar lokalt om genomförandet av läroplanen för varje läsår, vilket också möjliggör upprättande av en läsårsplan. Gymnasiets nya nationella läroplanstext finns i bilaga 2.
De lokala preciseringarna i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier följer grunderna för gymnasiets läroplan och förblir oförändrade.
Underkapitel 3.5 Samarbete mellan hem och läroanstalt
I enlighet med riksdagens beslut har 1 mom. i § 31 i gymnasielagen (Samarbetet mellan hemmet och läroanstalten) ändrats till följande: "Vid ordnande av studier som hör till gymnasieutbildningens lärokurs för unga ska utbildningsanordnaren samarbeta med de studerandes vårdnadshavare. Vårdnadshavarna ska tillräckligt ofta ges information om den studerandes arbete och studiernas framskridande.” Som en följd av detta har man i gymnasiets läroplanstext strukit formuleringen om att utbildningsanordnaren regelbundet ska utreda de studerandes och deras vårdnadshavares åsikter om läroanstaltens och utbildningsanordnarens verksamhet.
De lokala preciseringarna i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier följer grunderna för gymnasiets läroplan och förblir oförändrade.
Underkapitel 4.2 Stöd för lärande och specialundervisning
I och med ändringen av gymnasielagen (801/2024) ändras rubriken i § 28 från Stöd för lärandet till Rätt till stöd för lärandet. Som nya skrivelser tillkommer 28 a § Rätt till specialundervisning och 28 b § Beslut om specialundervisning. Som en följd av detta förändras underkapitlet 4.2 Stöd för lärande, i grunderna för gymnasiets läroplan 2019, till underkapitel 4.2 Stöd för lärande och specialundervisning. Underavsnitten 4.2.1 Stöd för lärande, 4.2.2 Specialundervisning, 4.2.3 Avvikande studiearrangemang och assistenttjänster samt 4.2.4 Frågor som avgörs på lokal nivå, införs i kapitlet 4.2 Stöd för lärande och specialundervisning.
Frågor som avgörs på lokal nivå omfattar information till studerande och vårdnadshavare om stödåtgärder, specialundervisning och relaterade rättigheter, utvärdering av behovet av stödåtgärder och specialundervisning, hur stödåtgärder och specialundervisning antecknas i den individuella studieplanen, hur stöd för lärande och specialundervisning genomförs, uppföljning och utvärdering av stödåtgärderna och specialundervisningen, beslutet om specialundervisning, hur den studerande och vårdnadshavaren hörs i samband med att beslutet om specialundervisning fattas samt samarbete, ansvar och arbetsfördelning i de ovan nämnda frågorna.
Den lokala läroplanen har utarbetats i samarbete med rektorer och speciallärare. Även studerandevården, studiehandledare, studerande och vårdnadshavare har hörts under förberedelseprocessen. Alla gymnasier har också behandlat förändringen av stödet för lärande under våren 2025, vilket har gett dem möjlighet att påverka lokalt beslutade frågor. I Helsingfors stads gymnasier har man redan i stor utsträckning arbetat i enlighet med den nya lagens anda genom omfattande stöd för lärande. Lagändringen kommer att öka speciallärarnas ansvar och arbetsbelastning, vilket måste beaktas i resursfördelningen.
De lokala preciseringarna i läroplanen för Helsingfors stads gymnasier 2021 finns i underavsnitten 4.2.4 och 7.6.2, se bilaga 3.
Underkapitel 5.5. Sökande av ändring i ett beslut som gäller bedömning av en studerande och begäran om omprövning som gäller avläggande av en lärokurs
Följande text har strukits: ”Om inte annat föreskrivs i denna lag [gymnasielagen], får ett beslut av förvaltningsdomstolen överklagas genom besvär endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. (Gymnasielagen 714/2018, 52 §.)”
Helsingfors stads gymnasier fungerar enligt den uppdaterade läroplanen.
Beslutanderätt
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade 15.11.2022 (§ 30) att delegera sin befogenhet så att direktören för den svenska servicehelheten beslutar om ändringar i den av sektionen godkända gemensamma, lokala läroplanen för den svenska gymnasieutbildningen.
This decision was published on 25.06.2025
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Ask for more info
Nina Malaska, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09-31070077
Matias Österberg, pedagogisk sakkunnig, telefon: 09-31024588