Tutkimuslupa opinnäytetyölle ”Rikos- ja riita-asioiden sovittelun valtakunnallisen strategian ja organisaatiomuotoilun kehittäminen.”

HEL 2025-010062
§ 22

Tutkimuslupa opinnäytetyölle ”Rikos- ja riita-asioiden sovittelun valtakunnallisen strategian ja organisaatiomuotoilun kehittäminen.”

Viestintäjohtaja

Päätös

Viestintäjohtaja päätti myöntää tutkimusluvan LAB-ammattikorkeakoulun asiakassuuntautuneen liiketoiminnan kehittämisen koulutusohjelman opinnäytetyölle (tradenomi YAMK) "Rikos- ja riita-asioiden sovittelun valtakunnallisen strategian ja organisaatiomuotoilun kehittäminen" päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevillä ehdoilla.

Tutkimuslupa on voimassa 30.12.2025 asti.

Päätöksen perustelut

Opinnäytetyön aiheen taustalla on rikos- ja riita-asioiden sovittelun siirto sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudesta oikeusministeriön alaisuuteen osaksi oikeuspalveluvirastoa ja tähän liittyvä organisaatiomuutos tulevaisuudessa. Taustalla ovat myös yleiset, siirrosta riippumattomat toiminnan valtakunnalliset yhtenäistämisen ja strategian kirkastamisen tarpeet. Sovittelun valtakunnallisella strategia- ja muotoilutyöllä voidaan edistää mm. käytettävissä olevien resurssien kohdentumista toiminnan tavoitteiden mukaiseen, vaikuttavuutta lisäävään tekemiseen myös paikallisesti.

Opinnäytetyön tutkimuskysymykset ovat:

1. Miten valtakunnallisen sovitteluorganisaation kokonaisarkkitehtuuria tulisi muotoilla nousevat strategiset painopisteet huomioiden?

2. Miten erityisesti vapaaehtoistoiminnan jatkuvuus tulisi huomioida tässä sovitteluorganisaation strategia- ja muotoilutyössä?

Näihin kysymyksiin saatujen tulosten perusteella tavoitellaan opinnäytetyön konkreettisena tuotoksena sovittelun nouseviin strategisiin painopisteisiin ja kokonaisarkkitehtuurin muotoiluun liittyviä suosituksia, jotka huomioivat vapaaehtoistoiminnan jatkuvuuden ja joiden mukainen kehittämistyö on toteutettavissa riippumatta katto- ja taustaorganisaatiosta.

Tutkimusmenetelmä on laadullinen ja varsinainen aineisto kerätään teemahaastatteluilla, jotka toteutetaan etänä Teams-yhteydellä informanttien ollessa eripuolelta Suomea. Haastatteluaineiston lisäksi aineistoa kerätään haastatteluun valituilta kirjallisella ennakkotehtävällä, joka toimii samalla ajatusten virittelijänä haastatteluille.

Haastateltavien valitsemiseksi, niitä edeltäen toteutetaan esitietokysely nimettömänä webropol- kyselynä, jonka linkki välitetään ns. hakukuulutuksena sovittelutoimistojen vastuuhenkilöiden kautta sähköpostitse kunkin sovittelutoimiston ammattihenkilöstölle ja vapaaehtoistyöntekijöille. Tutkimukseen osallistumisesta kiinnostuneet voivat vastata kyselyyn nimettömästi.

Tutkimuksen aineistonhankinnassa ja analyysissä huomioidaan huolellisesti tietosuojaan ja luottamuksellisuuteen sekä osallistumisen suostumuksenvaraisuuteen liittyvät näkökohdat sekä mahdollisuus osallistumisesta vetäytymiseen.

Opinnäytetyön tuloksina raportoidaan analyysin perusteella nousseet keskeiset teemat liittyen sovittelutoiminnan valtakunnallisen mission, vision ja strategisten painopisteiden sekä formaalien ja informaalien rakenteiden muotoilussa huomioitaviin, informanttien näkemyksistä nousseisiin seikkoihin. Vapaaehtoistoiminnan jatkuvuutta koskevat tulokset muodostuvat vapaaehtoisten sitoutumista, organisaatiotyytyväisyyttä ja motivaatiota koskevista aineiston osista. Johtopäätöksissä saatuja tuloksia peilataan opinnäytetyön teoreettiseen viitekehykseen sekä koko aineiston muodostamaan vuorovaikutteiseen kokonaisuuteen.

Opinnäytetyöraportin ohella laadittava erillinen tuotos keskittyy kokoamaan paitsi empiirisen osion keskeiset, vapaaehtoistoiminnan jatkuvuutta edistävät strategian ja rakenteiden muotoiluun liittyvät tulokset organisaation helposti hyödynnettävään muotoon, myös mallintamaan kokonaisarkkitehtuurin kannalta olennaiset muotoilussa huomioitavat lähtökohdat organisaation pitkäjänteistä kehittämistyötä varten. Viimeistelty opinnäytetyö ja oheistuotos on valmis marraskuussa 2025 tai viimeistään joulukuun 2025 loppuun mennessä, jolloin se tulee myös sovittelun palveluntuottajien saataville.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

- asiantuntijahaastatteluissa kerättyjä tietoja saa käyttää vain päätöksessä mainittua tarkoitusta varten.

- tutkija ja tutkijaryhmä sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijoille asettamia vaatimuksia.

- tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen.

- tutkimusaineisto hävitetään tai arkistoidaan arkistolain edellyttämällä tavalla opinnäytetyön hyväksymisen ja julkaisemisen ja tutkimushankkeen valmistumisen jälkeen.

- tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kaupunginkanslialle.

- tutkija tai tutkijaryhmä saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia.

- tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tai sen sähköinen osoite, josta raportti on luettavissa, toimitetaan Helsingin kaupunginkanslian käyttöön lähettämällä se sähköpostiosoitteeseen: kanslia.tutkimusluvat@hel.fi.

This decision was published on 19.06.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Ask for more info

Sini Heino-Mouhu, sovittelutoiminnan päällikkö, puhelin: 09 310 43517

sini.heino-mouhu@hel.fi

Decisionmaker

Liisa Kivelä
viestintäjohtaja