Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Nuorten toimintaryhmän Waste Food Crew projektiavustushakemus

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-003177
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 21
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Nuorten toimintaryhmän Waste Food Crew projektiavustushakemus

Kumppanuuspäällikkö

Päätös

Kumppanuuspäällikkö päätti myöntää 2 100 euron avustuksen nuorten toimintaryhmälle Waste Food Crew Helsingissä järjestettävän Yhteisöjääkaappi-pilottiprojektin toteuttamisen kustannuksiin (ei kuitenkaan palkkoihin, palkkioihin eikä kameran hankintaan) ajalle 1.5.-31.12.2018 menokohdalta 473000 2931500504.

Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettava 31.12.2018 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön projektiavustusselvityslomakkeella kuittikopioineen.

Avustusta saavan on noudatettava nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä (https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/nuorisotoiminnan_avustukset/).

Päätöksen perustelut

Nuorten toimintaryhmä Waste Food Crew hakee 4.3.2018 saapuneella hakemuksellaan 3 000 euron projektiavustusta Yhteisöjääkaappi-projektin kustannuksiin ajalle 1.5.-31.12.2018.

Waste Food Crew on helsinkiläinen nuorten ryhmä, joka toiminnallaan pyrkii laajentamaan tietoisuutta hävikkiruokaongelmasta ja muuttamaan nuorten suhtautumista ja asennetta hävikkiruokaa kohtaan sekä kannustamaan omiin tekoihin. Ydinryhmä koostuu kuudesta jäsenestä, joista neljä on alle 29-vuotiaita helsinkiläisiä. Ryhmässä toimii mukana, aina hankkeesta riippuen, myös muita vapaaehtoisia.

Edistääkseen tavoitettaan ryhmällä on suunnitella Yhteisöjääkaappi-pilotti. Julkisiin tiloihin asetettava yhteisöjääkaappi on konsepti, jonka tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta hävikkiruoasta, vähentää sen määrää ja nostaa yleisesti arvostusta ruokaa kohtaan. Tavoitteena on myös edistää yhteisöllisyyttä ja jakamisen kulttuuria ja madaltaa kynnystä ruohonjuuritason toimintaan. Konseptissa hyödynnetään ja jaetaan eteenpäin kauppojen ja leipomojen ylijäämäruokaa. Vastaavia kokeiluja on myös muualla Euroopassa kuten Saksassa, Tanskassa ja Iso-Britanniassa.

Ryhmä on käynyt neuvottelua yhteisöjääkaapin sijoittumisesta Kalliolan opistoon, jossa se olisi vapaassa käytössä aina tilojen aukioloaikana. Jääkaappi tulisi olemaan tiloissa kolme kuukautta, jona aikana Waste Food Crew-ryhmä huolehtii sen toiminnasta. Ylijäämäruokaa haetaan sopimuskaupoista ja leipomoista ja kuljetukset järjestetään hankkeeseen vuokrattavalla pakettiautolla. Ryhmän jäsenet tekevät kauppojen ja muiden toimijoiden kanssa sopimuksia ylijäämäruoan saamiseksi ja huolehtivat yhteisöjääkaapin siisteydestä säännöllisesti. Jääkaappiin tulee vain kasvisruokaa, jotta mahdollisimman hyvä säilyvyys varmistetaan.

Pilotin ajan kuka tahansa voi hakea jääkaapista tarvitsemansa. Pilotin aluksi järjestetään avajaistapahtuma ja hankkeen aikana muutakin oheistoimintaa, kuten hävikkiruokakokkaamisen työpajat ja Master of Waste Food-kilpailu. Projektin nettisivut ja sosiaalinen media ovat koko pilotin ajan merkittävässä roolissa tiedon jakamisessa ja yhteisöllisyyden edistämisessä. Viestintään ja markkinointiin onkin kiinnitetty paljon huomiota ja mm. jääkaapin käyttöohjeet pyritään tekemään mahdollisimman selkeiksi ja visuaalisiksi.

Ryhmää tavattiin valmisteluvaiheessa. Keskustelua käytiin hankkeesta ja nuorisopalvelujen tukimahdollisuuksista. Hankkeeseen osallistuvien määrää on vaikea arvioida, mutta ryhmän näkemyksen mukaan yhteisöjääkaappi tulee hyödyntämään erityisesti nuoria aikuisia ja kohdealueena Kallio on ryhmän mielestä hyvä. Ruoan lisäksi hankkeessa on tärkeätä viihtyisä kohtaamispaikka, jossa on myös mahdollista luoda sosiaalisia suhteita.

Pilotin kokonaismenot ovat 7 000 euroa ja ne koostuvat jääkaapin vuokra- ja logistiikkakustannuksista 2 500 euroa, tiedotus- ja viestintämateriaaleista 1 800 euroa, työpajatapahtumien palkkioista ja materiaaleista 1 000 euroa ja tutkimus- ja dokumentointikuluista 1 700 euroa. Ryhmä on hakenut avustusta myös säätiöiltä.

Lisätietojen antaja

Virpi Talasmäki, nuorisosihteeri, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi

Päättäjä

Markku Toivonen
kumppanuuspäällikkö