Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Tukkutorin innovaatiokilpailun pilottien toteuttaminen hankintana osana Business Finlandin rahoittamaa hanketta, Metsä Board International Oy

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-009358
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 14

Hankinta, Tukkutori Testbed -hankkeen innovaatiokilpailun pilottien toteutus, Kaupunginkanslia, Elinkeino-osasto

Elinkeinojohtaja

Päätös

Elinkeinojohtaja päätti hyväksyä Helsingin Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hankkeen innovaatiokilpailun seitsemän parhaaksi arvioitua ratkaisuehdotusta toteutettaviksi noin neljän kuukauden pilotteina 1.2.-31.5.2019 välisenä aikana.

Ratkaisujen pilottitoteutuksiin liittyvien hankintojen arvonlisäveroton kokonaisarvo on yhteensä 171 391 euroa seuraavasti:

• Metsä Board International Oy, 40 000 euroa
• Forest Foody Oy ja Suomen 4H-liitto ry, 22 391 euroa
• Stadin puutarhuri Ry, 21 000 euroa
• Package Testing & Research Oy, 40 000 euroa
• Agata Bakery Oy, 10 000 euroa
• Koepala Packaging Oy, 18 000 euroa
• Macuste Tmi, 20 000 euroa.

Hankintoihin lisätään arvonlisävero 24 prosenttia. Kunkin yksittäisen pilotin osalta on kyseessä kansallisen kynnysarvon alle jäävä erillinen pienhankinta, johon ei sovelleta hankintalakia.

Palveluhankintaan liittyvät kustannukset maksetaan talousarvion kohdalta 1 50 04 keskitetty hanketoiminta, kaupunginkanslian käytettäväksi, projektinumero 1098041002 (Helsingin Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hanke).

Elinkeinojohtaja päätti samalla valtuuttaa Innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikön päällikön allekirjoittamaan pilottien hankintaa koskevat sopimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupunkistrategiassa 2017–2021 visiona on olla maailman toimivin kaupunki. Strategiaan sisältyy tavoite kehittää koko kaupunkia alustana kokeiluille ja uutta luovalle elinkeinotoiminnalle. Helsingin Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hankkeessa tavoitteena on edistää Helsingissä toimivien elintarvike- ja kiertotalousalojen yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja kehittää Tukkutorin ja Teurastamon alueelle uudenlaista yritysekosysteemiä sekä innovaatioalustaa vuosina 2018 ja 2019.

Kaikille avoin innovaatiokilpailu järjestettiin 2.10.2018-19.11.2018. Innovaatiokilpailun ratkaisusarjaan tuli yhteensä 43 erilaista tarjousta, joista kilpailun tuomaristo valitsi joulukuun aikana kilpailun tavoitteita parhaiten toteuttavat ehdotukset.

Innovaatiokilpailussa etsittiin erityisesti uusia, mm. elintarvikkeisiin, viherkasveihin ja niiden tuotantoon, pakkauksiin sekä kiertotalouteen ja cleantechiin liittyviä teknologisia ja muita innovatiivisia ratkaisuja. Pilottien avulla kehitetään erityisesti uusien tuotteiden ja palveluiden kehitys- ja testaustoimintaa, sekä luodaan yrityksille mahdollisuuksia skaalata ja kansainvälistää innovaatioitaan. Avoimen innovaatiokilpailun järjestäminen sekä niissä valittujen yritysten toteuttamat pilotit ja kokeilut ovat osa hankkeen toteutustapaa.

Ratkaisuehdotusten pääasialliset valintakriteerit olivat: asiakkaan selkeä määrittely, mihin ongelmaan tai tarpeeseen ratkaisu vastaa, idean tai ratkaisun uutuusarvo, kaupallinen potentiaali sekä ratkaisuehdotuksen tekijän kyky toteuttaa ratkaisu.

Innovaatiokilpailusta viestittiin kaupungin viestintäkanavissa, sosiaalisessa mediassa ja julkaistiin tietopyyntö Hilma-palvelussa.

Innovaatiokilpailun asiantuntijatuomaristo koostui kaupungin, yliopiston ja yrityselämän edustajista:

• Futurice Oy, uusi liiketoiminta ja startup-toiminta
• Helsingin yliopisto, elintarviketieteet
• Helsingin yliopisto, kiertotalous
• Helsingin kaupunki, Tukkutori
• Helsingin kaupunginkanslia, elinkeino-osasto.

Sitova sopimus kunkin valitun yrityksen ja kaupungin välillä syntyy erikseen allekirjoitettavalla hankintasopimuksella.

Valittujen ratkaisuehdotusten tekijät, lyhyet kuvaukset ja tuomariston arviointi:

- Metsä Board International Oy
Yksilöitävä ja ekologinen take away -pakkaus ravintoloille. Pilotissa on mukana koko pakkausarvoketju ja Metsä Boardin ohella alan pk-yrityksiä. Kyseessä on kysyntälähtöinen ja skaalautumispotentiaalia omaava innovaatio. Pakkausratkaisussa on huomioitu myös yrityskohtainen pakkausten personointi.
- Forest Foody Oy
Alustataloudella kasvua pientuottajalähtöisille villiruokamarkkinoille. Ratkaisussa on tavoitteena toteuttaa ja pilotoida CtoB (kuluttajalta yrityksille) markkinapaikka ja toimitusketju, joka yhdistää villiruoan kerääjät (4H nuoret) ja yritysasiakkaat kaupungissa (ravintolat). Pilotissa on mukana pitkä arvoketju ja ammattimaiset toimijat: kerääjät, kuljetus, välivarastointi ja ravintolat. Konkreettinen ja toteutuskelpoinen pilottiehdotus.
- Stadin puutarhuri, Odlingsföreningen Freelanceodlarna rf
Helsinki Rooftop Greenhouse. Ratkaisun tavoitteena on rakentaa kasvihuone ammatti-kasvatuskäyttöön Tukkutorilla tai muussa sopivassa paikassa sijaitsevan rakennuksen katolle vuonna 2020. Pilotissa suunnitellaan uudenalainen kasvihuoneen palvelukonsepti ja tehdään tekninen selvitys toteutustavasta. Tiimillä on tarvittava asiantuntemus ja projektilla on myös muuta rahoitusta toteutusvaihetta varten.
- Package Testing & Research Oy
Vihreitä, uusiutuvasta materiaalista valmistettuja kuitupohjaisia pakkauksia puutarha-alalle. Pilotissa on mukana koko pakkausarvoketju. Ratkaisussa hyödynnetään kotimaisia uusiutuvia pakkausmateriaaleja viherkasvien pakkaukseen. Ratkaisu on kysyntälähtöinen ja sillä on skaalautumispotentiaalia.
- Agata Bakery Oy
Innovatiivinen tuotantotila erikoistuotteiden kuten gluteenittomien tuotteiden valmistukseen. Kyseessä on innovatiivinen konsepti, jonka tekninen toteutettavuus sisältää vielä avoimia kysymyksiä. Pilotissa edistetään ratkaisun liikkeellelähtöä tukemalla teknisen ja kaupallisen konseptin suunnittelua. Seuraavassa vaiheessa kehitystyö pyritään ohjaamaan esim. Business Finlandin Tempo-ohjelmaan.
- Koepala Packaging Oy
Koepala Aterimo™ on pakkausinnovaatioyritys, joka on erikoistunut takeaway- ja pikaruokapakkauksiin. Kyseessä on innovatiivinen ratkaisu, jolla on liiketoiminta- ja skaalautumispotentiaalia. Pilotissa edistetään liiketoimintamallin skaalautumista kansainvälisille markkinoille ja tutkitaan asiakaskokemusta.
- Macuste Tmi
24/7 Makupiste-Liiteri, Teurastamolla olevan Liiteri.net -kontin toiminnan laajentaminen elintarvikkeiden itsepalveluperiaatteella toimivaksi noutopisteeksi. Pilotin toteuttavan yrityksen lisäksi myös muut Tukkutorin ja Teurastamon alueella toimivat yritykset voivat käyttää konttia jakelukanavana. Miehittämätön jakelupiste palvelee useamman yrityksen tarpeita ja pilotissa päästään testaamaan noutopistettä mm. ravintoloiden hävikkiruuan jakelukanavana.

Lisätietojen antaja

Kimmo Heinonen, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 25365

kimmo.o.heinonen@hel.fi

, puhelin:

Päättäjä

Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja
Ulla Tapaninen
yksikön päällikkö