Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Tukkutorin innovaatiokilpailun pilottien toteuttaminen hankintana osana Business Finlandin rahoittamaa hanketta, Metsä Board International Oy

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-009358
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 18

Tukkutorin innovaatiokilpailun pilottien toteuttaminen hankintana osana Business Finlandin rahoittamaa hanketta, Forest Foody Oy

Elinkeinojohtaja

Päätös

Elinkeinojohtaja päätti hyväksyä Helsingin Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hankkeen innovaatiokilpailun ratkaisusarjassa seitsemän parhaan joukkoon valitun ehdotuksen ”Alustataloudella kasvua villiruokamarkkinoille” toteutettavaksi pilottina 1.2.-31.5.2019 välisenä aikana. Pilotin päätoteuttaja on Forest Foody Oy.

Ratkaisun pilottitoteutuksen kustannukset ovat 22 391 euroa (+ alv 24 %). Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alle jäävä pienhankinta, johon ei sovelleta hankintalakia.

Palveluhankintaan liittyvät kustannukset maksetaan talousarvion kohdalta 1 50 04 keskitetty hanketoiminta, kaupunginkanslian käytettäväksi, projektinumero 1098041002 (Helsingin Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hanke).

Samalla elinkeinojohtaja päätti oikeuttaa elinkeino-osaston innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikön päällikön allekirjoittamaan hankintasopimuksen ja hyväksymään hankintaan liittyvät laskut.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupunkistrategiassa 2017–2021 visiona on olla maailman toimivin kaupunki. Strategiaan sisältyy tavoite kehittää koko kaupunkia alustana kokeiluille ja uutta luovalle elinkeinotoiminnalle. Helsingin Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hankkeessa tavoitteena on edistää Helsingissä toimivien elintarvike- ja kiertotalousalojen yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja kehittää Tukkutorin ja Teurastamon alueelle uudenlaista yritysekosysteemiä sekä innovaatioalustaa vuosina 2018 ja 2019.

Kaikille avoin innovaatiokilpailu järjestettiin 2.10.2018-19.11.2018. Innovaatiokilpailun ratkaisusarjaan tuli yhteensä 43 erilaista tarjousta, joista kilpailun tuomaristo valitsi joulukuun aikana kilpailun tavoitteita parhaiten toteuttavat ehdotukset.

Innovaatiokilpailussa etsittiin erityisesti uusia, mm. elintarvikkeisiin, viherkasveihin ja niiden tuotantoon, pakkauksiin sekä kiertotalouteen ja cleantechiin liittyviä teknologisia ja muita innovatiivisia ratkaisuja. Pilottien avulla kehitetään erityisesti uusien tuotteiden ja palveluiden kehitys- ja testaustoimintaa alueella, sekä luodaan yrityksille mahdollisuuksia skaalata ja kansainvälistää innovaatioitaan. Avoimen innovaatiokilpailun järjestäminen sekä niissä valittujen yritysten toteuttamat pilotit ja kokeilut ovat osa hankkeen toteutustapaa.

Ratkaisuehdotusten pääasialliset valintakriteerit olivat: asiakkaan selkeä määrittely, mihin ongelmaan tai tarpeeseen ratkaisu vastaa, idean tai ratkaisun uutuusarvo, kaupallinen potentiaali sekä ratkaisuehdotuksen tekijän kyky toteuttaa ratkaisu.

Forest Foody Oy:n ratkaisussa on tavoitteena toteuttaa ja pilotoida CtoB (kuluttajalta yrityksille) markkinapaikka ja toimitusketju, joka yhdistää villiruoan kerääjät (4H nuoret) ja yritysasiakkaat kaupungissa (ravintolat). Pilotissa on mukana pitkä arvoketju ja ammattimaiset toimijat: kerääjät, kuljetus, välivarastointi ja ravintolat.

Pilotti lisää myös Helsingin kaupungin ja sen kumppaneiden tietoa ja osaamista villiruuan hyödyntämisessä. Käytännön tasolla pilotin aikana villiruokaa voidaan mahdollisuuksien mukaan tarjoilla esim. Helsingin kaupungin edustustilaisuuksissa, Palvelukeskus Helsingin (koulut, sairaalat, palvelukeskukset) tai Palmian (henkilöstöravintolat) toimipisteissä.

Pilotoitava ratkaisu on Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman tavoitteiden mukainen. Pilotin kautta pyritään lisäämään kasvisruoan osuutta kouluissa ja päiväkodeissa. Projekti tukee myös kaupungin strategista tavoitetta toteuttaa kiertotalouden hankkeita yhteistyössä yritysmaailman ja kaupunkilaisten kanssa.

Lisätietojen antaja

Kimmo Heinonen, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 25365

kimmo.o.heinonen@hel.fi

Jouni Spets, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 23631

jouni.spets@hel.fi

Päättäjä

Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja
Ulla Tapaninen
yksikön päällikkö