Poistumisturvallisuusselvitys, naisten asumisyksikkö, Cecilla, Helsinginkatu 50 D-talo, Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy

HEL 2018-011560
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 16
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, Naisten asumisyksikkö, Helsinginkatu 50 D, Helsinki

Pelastusjohtaja

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n kohdetta Naisten asumisyksikkö osoitteessa Helsinginkatu 50 D, Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- Määräaikaisen palotarkastuksen jälkitarkastus 20.3.2018
- Poistumisturvallisuusselvitys 2.11.2018
- Neuvottelu Aaltonen/ Marjamäki, puhelimitse 19.5.2020.

Naisten asumisyksikkö tarjoaa tuettua asumista pitkäaikaisasunnottomille naisille. Asukkaita on yhteensä 28 (kaksikymmentäkahdeksan). Toiminnanharjoittajan selvityksen mukaan asukkaiden toimintakyky vaihtelee mm. päihderiippuvuudesta johtuen ja asukkaista vähintään 12 (kaksitoista) tarvitsee jatkuvasti yhden henkilön apua poistumiseen.

Naisten asumisyksikön tilat sijoittuvat Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Cecilia-rakennuksen kerroksiin 5.-8. (kerrokset 1.-4. ovat Vailla vakinaista asuntoa ry:n käytössä). Jokaisessa kerroksessa on seitsemän asuntoa. Asunnoista johtaa poistumisreitti ovesta kerroskäytävään, jonka kautta on pääsy porrashuoneisiin. Porrashuoneita on kaksi ja niistä on omat ulko-ovensa eri puolille rakennusta.

Rakennus on paloluokkaa P2 (käyttötapaosastointi). Asunnot on osastoitu (EI60/EI30). Kerrokset sekä rappukäytävät ovat erillisiä palo-osastoja. Koko rakennuksessa on automaattinen sammutuslaitteisto sekä automaattinen paloilmoitin. Paloilmoitinkeskus sijaitsee rakennuksen sisäänkäynnillä
ja lisäksi henkilökunnan toimistossa (K-kerros) on paloilmoittimen lisänäyttö.

Henkilökuntaa on paikalla kaikkina vuorokauden aikoina ja henkilökunta on saanut paloturvallisuus- ja alkusammutuskoulutusta. Palohälytyksen sattuessa ennakkotieto hälytyksestä ohjautuu kiinteistössä päivystävän hoitajan sekä paikallisesti paloilmoittimen näytöille. Varsinainen palohälytys ohjautuu hätäkeskukseen. Henkilökunnan toimintaohjeet ja avustusjärjestelyt osastojen välillä on sovittu selkeästi.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävä.
Arvio perustuu:

- automaattiseen sammutuslaitteistoon (sammuttaa palon tai rajoittaa paloa estäen olosuhteiden muuttumisen hengenvaarallisiksi ja antaa lisäaikaa pelastamiseen)
- automaattiseen paloilmoittimeen (mahdollistaa nopean palon paikantamisen ja henkilökunnan suorittamien pelastustoimenpiteiden käynnistymisen)
- henkilökunnan ympärivuorokautiseen läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

Lisätietojen antaja

Katri Aaltonen, palotarkastaja, puhelin: 09 310 31372

katri.j.aaltonen@hel.fi

Päättäjä

Jari Korkiamäki
pelastusjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Liite 1. Yleiset ehdot
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.