Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Vahingonkorvaus, esinevahinko, 2.4.2019, Päiväkoti Neulanen

HEL 2019-005589
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 160
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus työntekijän rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvauksena 14.3.2019 hankittujen silmälasien hankintahinnan 510 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakija on 8.5.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa esittänyt 550 euron on suuruisen korvausvaatimuksen naarmuuntuneista silmälaseista. Molemmissa rajattomissa linsseissä on naarmuja. Hakija on toimittanut valokuvan naarmuuntuneesta linssistä ja tositteen silmälasien hankinnasta. Hankinta-aika on ollut 14.3.2019 ja hankintahinta 510 euroa. Hakija oli rauhoitellut lasta kiinnipitotilanteessa. Lapsi oli huitonut käsiään sylissä ollessa ja silmälasit olivat lentäneet. Silmälasiliikkeen kustannusarvio uusien lasien hankinnasta on hakemuksen liitteenä.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadussa selvityksessä on vahvistettu hakijan esittämä. Hakija oli pitänyt lasta sylissä ja yllättäen lapsi oli huitaissut työntekijän silmälasit lattialle.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan. Saman lain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä. Vahinko ei ole myöskään aiheutunut siitä, että työnantaja olisi rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan (TSL 12 luku 1 §:n 1 momentti). Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain eikä työsopimuslain nojalla korvausvelvollinen. Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin tapauskohtaisesti harkinnan mukaan korvata kokonaan tai osittain.

Saatu selvitys huomioon ottaen korvauksen myöntäminen voidaan katsoa kohtuulliseksi. Korvausta vahingosta ei ole ilmoitettu saatavan muualta. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty. Uusien linssien hankkiminen on työn suorittamisen kannalta välttämätöntä. Työntekijän silmälasit ovat olleet käytössä noin pari kuukautta, joten vahingon arvona voidaan pitää 14.3.2019 hankittujen silmälasien hankintahintaa.

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Päättäjä

Marko Enberg
hallintopäällikkö