Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Vahingonkorvaus, esinevahinko, 3.5.2019, Päiväkoti Viikinki

HEL 2019-005697
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 189
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus työntekijän rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvauksena silmälasilinssin uusimiskustannuksen 85 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakija on 13.5.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa esittänyt 85 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Liitteenä olevan silmälasiliikkeen hintalaskelman mukaan (85 euroa) oikea linssi on naarmuuntunut ja se tulisi vaihtaa. Lisäselvityksenä on toimitettu tosite suoritetusta korjauksesta. Ulkoilutilanteessa lapsi huitaisi silmälaseihin naarmun. Hakija oli jutellut lapsen kanssa, kun lapsi äkkiarvaamatta kääntyi ja lapio osui hakijan silmälaseihin. Hakija oli ollut kumartuneena lapsen tasolle. Sisällä hakija kertoi tapahtuneesta henkilöstölle ja esimiehelle.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä saadussa selvityksessä vahvistetaan vahingon syntyminen kyseisenä ajankohtana.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan. Saman lain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä. Vahinko ei ole myöskään aiheutunut siitä, että työnantaja olisi rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan (TSL 12 luku 1 §:n 1 momentti). Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin poikkeuksellisesti harkinnan mukaan kohtuussyistä korvata kokonaan tai osittain. Saatu selvitys huomioon ottaen korvauksen myöntäminen voidaan katsoa kohtuulliseksi. Korvausta vahingosta ei ole ilmoitettu saatavan muualta. Vahinko ei ole työtehtävää suoritettaessa ollut ennakoitavissa ja vältettävissä. Hakija tarvitsee välttämättä silmälasit työtehtävien suorittamiseksi.

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi