Hankinta, pikaraitiotien Viikki-Malmi yleissuunnitelma

HEL 2019-005778
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 101

Hankinta, Viikki-Malmin pikaraitiotien yleissuunnittelu

Maankäyttöjohtaja

Päätös

A
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä WSP Finland Oy:n tarjouksen kokonaistaloudellisesti edullisimpana ja päätti, että WSP Finland Oy:n kanssa tehdään Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnittelua koskeva konsulttisopimus, siten että hankinnan kokonaishinta ilman arvonlisäveroa on 439 150,00 euroa ja lisäksi mahdollisesti syntyviin tarjouspyynnössä mainittuihin lisähankintoihin voidaan käyttää enintään 40 000,00 euroa (alv 0 %). Tarjouspyynnössä mainittujen mahdollisten lisähankintojen tilaamisesta päätetään myöhemmin erikseen.

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valittu konsultti on toimittanut hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet.

Konsulttisopimus ei synny päätöksen tiedoksiannolla, vaan erikseen myöhemmin tehtävällä sopimuksella. Tilaaja allekirjoittaa sopimuksen, kun hankintapäätös on lainvoimainen. Sopimus on sitova, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sen.

Valituksi tullut konsultti on velvollinen toimittamaan hankintayksikölle ennen sopimuksen allekirjoittamista itsestään ja tarjouksessa ilmoittamistaan alikonsulteista, jonka voimavaroihin tarjoaja on tarjouksessa viitannut, seuraavat otteet:

  • rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitetut otteet ehdokkaan tai tarjoajan ja sen hallinto-, johto- ja valvontaelimen jäsenistä sekä edustus-, päätös- ja valvontavaltaa käyttävistä henkilöistä

Hankinnan sopimuskausi on 18 kuukautta ja sopimuskausi on suunniteltu alkavaksi 15.10.2019.

B
Maankäyttöjohtaja päätti hylätä Pöyry Finland Oy:n tarjouksen, koska tarjous ei ole tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Pöyry Finland Oy:n tarjouksesta puuttuvat tiedot vaikuttivat tarjousten vertailuun, eikä tarjousta voitu vertailla tältä osin.

Päätöksen perustelut

Hankinnan kohde, hankintamenettely ja tarjousten määräaika

Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala järjesti tarjouskilpailun Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelman laatimisesta (tarjouspyyntö HEL 2019-005778).

Tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus julkaistiin 24.06.2019 sekä Hilma-ilmoituskanavassa että Helsingin kaupungin tarjouspalvelu.fi -portaalissa, josta tarjouspyyntömateriaali oli sähköisesti saatavilla. Hankinta kilpailutettiin EU-hankintailmoituksella, jossa hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä.

Tarjouspyynnön lisätietokysymykset oli lähetettävä Tarjouspalvelu-toimittajaportaaliin 8.8.2019 klo 10:00 mennessä. Tarjouspyynnössä tarjousten toimittamiselle asetettiin määräajaksi 28.8.2019 klo 12.00.

Saadut tarjoukset

Tarjoukset tuli jättää sähköisesti Helsingin kaupungin Tarjouspalvelu.fi-portaalin kautta. Asetettuun määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät seuraavat tarjoajat: FINNMAP Infra Oy, Pöyry Finland Oy, WSP Finland Oy, Sweco Ympäristö Oy, Ramboll Finland Oy ja Sitowise Oy.

Tarjousten käsittely

Hankintayksikkö käsitteli määräajassa saapuneet tarjoukset hankintalain (1397/2016) 10 luvun mukaisesti.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Tarjouspyynnön soveltuvuutta koskevien vaatimusten osalta tarjoajalta edellytettiin, että tarjoaja vakuuttaa täyttävänsä kaikki tarjouspyynnössä asetetut pakolliset soveltuvuusvaatimukset.

Kaikki tarjouksen jättäneet tarjoajat täyttivät tarjouksessaan ilmoittamiensa tietojen mukaan tarjouspyynnön soveltuvuudelle asetetut pakolliset vaatimukset.

Hankintayksikkö tulee vielä tarkistamaan ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista voittaneelta tarjoajalta sekä tarjoajan alikonsulteilta tässä päätöksessä kohdassa ”Päätös” yksilöidyt tarjouspyynnössä vaaditut rikosrekisteriotteet.

Muilta osin hankintayksikkö on tarkistanut 25.09.2019 voittaneen tarjoajan ja tarjoajan alikonsulttien soveltuvuusvaatimukset ja todennut, että voittanut tarjoaja täyttää tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Tarjouspyynnön mukaisuutta koskien arvioitiin, sisälsivätkö tarjoukset ne vähimmäisvaatimukset, joita hankinnan osalta oli asetettu.

Tarjouspyynnön liitteessä 4 Vertailuperusteet oli ilmoitettu seuraavaa: Tarjouksen liitteenä tulee esittää työn alustava projektisuunnitelma, jossa kuvataan mm. miten kukin alustavan työohjelman (tarjouspyynnön liite 1) työvaihe toteutetaan ja miten eri työvaiheisiin käytetään resursseja. Kuvauksesta tulee käydä ilmi työn vaiheittainen aikataulu ja työtuntien jakautuminen henkilöiden ja työvaiheiden kesken ja työn kokonaistuntimäärä. Tuntimäärät tulee esittää myös nimeämättömien henkilöiden osalta SKOL-luokittain.

Pöyry Finland Oy ei ole ilmoittanut tarjouksessaan resurssienkäytön työtuntien jakautumista henkilöiden ja työvaiheiden kesken. Pöyry Finland Oy:n tarjouksesta puuttuvat tiedot vaikuttavat tarjousten vertailuun, eikä tarjousta voida vertailla tältä osin. Pöyry Finland Oy:n tarjous ei ole tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen ja suljetaan pois tarjouskilpailusta.

Kaikki muut tarjoukset täyttivät tarjouksen sisällölle asetetut pakolliset vaatimukset ja pääsivät mukaan tarjousvertailuun.

Tarjousten vertailu

Hankinnan valintaperusteena oli tarjouspyynnön mukaisesti kokonaistaloudellinen edullisuus. Kokonaistaloudellista edullisuutta vertailtiin tarjoushinnan ja laatutekijöiden perusteella. Soveltuvuusvaatimukset täyttävistä ja tarjouspyynnön mukaisista tarjouksista valittiin eniten pisteitä saanut tarjous.

Hintavertailu 30 pistettä:

Tarjouspyynnön liitteessä 4 Vertailuperusteet oli ilmoitettu, että hintavertailu suoritetaan seuraavasti: Hintapisteet eri tarjoajien välillä lasketaan siten, että tarjoaja jonka kokonaishinta on alin, saa täydet pisteet ja muut suhteessa tähän kaavalla:

pienin annettu kokonaishinta
----------------------------------------* 30
tarjottu kokonaishinta

Hintapisteet laskettiin kolmen (3) desimaalin tarkkuudella.

Laatuvertailu 70 pistettä:

Tarjouspyynnön liitteessä 4 Vertailuperusteet oli ilmoitettu kunkin vertailtavan laatutekijän pisteytykset.

Työryhmän asiantuntemusta arvioitiin tarjoajan tarjouksessa esitettyjen asiantuntijalomakkeissa olevien tietojen perusteella ja laatupisteet (maksimissaan yhteensä 20 pistettä) annettiin tarjouspyynnön liitteessä 4 Vertailuperusteet määritettyjen kriteerien mukaisesti.

Tarjoajan alustava projektisuunnitelma arvioitiin ja laatupisteet (maksimissaan yhteensä 50 pistettä) annettiin tarjouspyynnön liitteessä 4 Vertailuperusteet määritettyjen kriteerien mukaisesti.

Laatuarviointiin osallistui kolme (3) kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijaa.

Kunkin tarjoajan saamat hintapisteet ja laatupisteet sekä sanalliset perusteet tarjoajan alustavan projektisuunnitelman pisteiden perusteista käyvät ilmi hankintapäätöksen liitteestä 1 Vertailutaulukko.

Hintapisteiden ja laatupisteiden yhteenveto käy ilmi alla olevasta taulukosta.

 FINNMAP Infra OyRamboll Finland OySitowise OySweco Ympäristö OyWSP Finland Oy
Kokonaishinta yhteensä €919 380,60543 955,00699 000,00884 437,50439 150,00
Hintapisteet yhtensä14,33024,22018,84814,89630,000
Laatupisteet yhteensä43,5062,0056,5056,0060,50
Pisteet yhteensä57,83086,22075,34870,89690,500

Tarjousvertailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki WSP Finland Oy, joka sai vertailussa 90,500 pistettä.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (Kylk 15.5.2018 § 243) mukaan maankäyttöjohtajalla on hankintavaltuudet enintään 500 000 euron suuruisiin hankintoihin. Maankäyttöjohtaja on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Lisätietojen antaja

Niko Setälä, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 37031

niko.setala@hel.fi

Päättäjä

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Vertailutaulukko
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.