Vahingonkorvaus, takaisinsaantivaatimus, henkilövahinko, 13.2.2019, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, Intrum Justitia Oy

HEL 2020-008491
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 24
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia / Intrum Justitia Oy

Hallintopäällikkö

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 1.7.2020 esittänyt kaupungille 12 847,78 euron suuruisen takaisinsaantivaatimuksen. Takaisinsaantivaatimuksen mukaan hakija on oikeutettu takaisinsaantiin maksamassaan liukastumisvahingossa 1122907 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan vahingonkärsijä on liukastunut 13.2.2019 noin klo 8.30 kävellessään jalkakäytävällä Puistolantanhuan ja Raidepolun risteyksessä. Vaatimuksen mukaan liukastuminen on johtunut jäisestä ja lumisesta tiestä.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Helsingissä talvihoidon piiriin kuuluvat alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin liikenteellisen merkityksen mukaan. Vahinkopaikka on kevyen liikenteen väylä ja se kuuluu hoitoluokkaan III.

III-luokan kevyen liikenteen väyliltä poistetaan lumi, sohjo ja jää niin, ettei synny liikennettä haittaavaa epätasaisuutta. Liukkaus torjutaan heti I- ja II-luokan katujen jälkeen. Aurauksen lähtökynnys III-luokan kevyen liikenteen väylillä on 5 cm. Toimenpideaika on aurauksen osalta kahdeksan tuntia, kuitenkin niin, että klo 13-04 aurauskynnyksen ylittänyt sade tulee olla aurattu klo 12 mennessä. Toimenpideaika alkaa siitä, kun lumisade on päättynyt. Liukkaudentorjunnan toimenpiteiden osalta
toimenpideaika on viisi tuntia, kuitenkin niin, että klo 16-7 välillä ilmenneen liukkauden tuntuvan lisääntymisen johdosta liukkaudentorjuntatoimenpiteet tulee olla suoritettu klo 12 mennessä. Liukkaudentorjunnan osalta toimenpideaika alkaa siitä, kun liukkaudessa on tapahtunut tuntuva lisääntyminen.

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikka on hiekoitettu ja aurattu 11.2.2019 klo 7.47. Vahinkopaikalle on lisäksi tehty tarkastuskäynnit 11.2.2019 klo 8.36 ja 12.2.2019 klo 10.24, jolloin kunnossapidosta vastaavat ovat tarkkailleet säätilaa ja hiekoituksen tarvetta. Alueella on myös tehty yleinen tarkastuskierros 12.2.-13.2. välisenä yönä. Kunnossapidosta vastaavat eivät ole tarkastuskäynneillä havainneet tarvetta hiekoitukselle tai auraukselle.

Forecan mukaan vahinkopäivänä klo 8.30 mennessä lämpötila on vaihdellut Kumpulan mittausasemalla tehdyissä mittauksissa -0,4°C ja -4,9°C välillä, ja sää on ollut poutainen. Vahinkoa edeltäneinä kahtena päivänä (11.2.2019-12.2.2019) lämpötila on vaihdellut 2°C ja -4,1°C välillä. Tällä aikavälillä on esiintynyt vähäistä lumi- ja räntäsadetta. Sateiden aikana lumikertymä on vaihdellut välillä 36-38 cm, eli sateilla ei ole ollut merkittävää vaikutusta lumikertymään eikä aurauskynnys ole ylittynyt.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti. Liukkaudentorjuntatoimenpiteillä ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla (Vakuutuslautakunnan ratkaisu FINE-001397). Tästä syystä jalankulkijan tulee noudattaa talvella erityistä varovaisuutta.

Vahinkopaikalla on tehty kunnossapitotoimenpiteitä hiekoittamalla ja auraamalla vahinkopaikka 11.2.2019. Tämän jälkeen esiintyneet vähäiset lumi- ja räntäsateet eivät ole ylittäneet 5 senttimetrin aurauskynnystä. Säätilassa ei ole ennen vahinkoa tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka olisivat aiheuttaneet liukkauden tuntuvan lisääntymisen. Hiekoituksen tarvetta ja säätilannetta on tarkkailtu aikavälillä 11.2.2019-13.2.2019 tekemällä kolme tarkastuskierrosta alueella.

Vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti ja asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Näin ollen kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Lisätietojen antaja

Katri Lindman, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 28693

katri.lindman@hel.fi

Päättäjä

Mikko Ravantti
hallintopäällikkö