Avustuksen myöntäminen, kulttuuripalvelut, Taiteen perusopetuksen kehittämisavustukset 2021

HEL 2020-011268
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 27 §

Taiteen perusopetuksen kehittämisavustukset 2021

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi taiteen perusopetuksen kauden 2020–2022 kehittämisavustuksia yhteensä 260 000 euroa vuodelle 2021 seuraavasti:

Hakijan nimiAvustus 2020Haettu 2021Avustus 2021
Föreningen för Drama och teater, DOT rf
20 000
20 000
20 000
Helsinkimissio ry, Helsingforsmission rf
20 000
20 000
20 000
Kallion musiikkikoulun kannatusyhdistys ry
40 000
40 000
40 000
Meri-Helsingin musiikkiopiston kannatusyhdistys ry
70 000
80 000
70 000
Teatteriosuuskunta ILMI Ö.
20 000
20 000
20 000
Viihdepalvelu Esirippu Oy/Pohjois-Helsingin bändikoulu 
40 000
40 000
40 000
Vuosaaren musiikkikoulun Tuki Ry 
50 000
50 000
50 000

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Föreningen för Drama och teater, DOT rf:n (Teaterskolan DOT) avustus kohdennetaan Kulturpaletten-projektiin. Kyseessä on matalan kynnyksen toiminta lapsille ja nuorille, jossa he saavat kokeilla neljää taidemuotoa yhden lukukauden verran. Tällaista avointa toimintaa järjestetään Vuosaaressa, Jätkäsaaressa, keskustassa, Malmilla, Puotilassa ja Maunulassa.

Helsinkimissio ry:n (Resonaarin musiikkikoulu) avustus kohdistetaan OpenLessons ja Erilainen oppija -mallien kehittämiseen sekä päiväkotien ja koulujen pidempikestoisiin työpajajaksoihin, mihin tarvittaessa liittyi myös yksilöllinen ohjaus ja opettaminen. Hankkeessa toimii yhteistyökumppanina myös Keski-Helsingin musiikkikoulu.

Kallion musiikkikoulun kannatusyhdistys ry:n (Kallion musiikkikoulu) avustus kohdennetaan RYTMIHYRRÄ-hankkeen kehittämiseen. Kyseessä on matalan kynnyksen ohjattua musiikin harrastamista helsinkiläisillä ala-asteen kouluilla, etupäässä bändiohjausta oppilaan omalla koululla sekä uusia oud-soitinryhmiä Itäkeskuksessa ja Kalliossa. Yhteistyökoulut: Aleksis Kiven koulu, Itäkeskuksen peruskoulu, Hietakummun, Kalasataman, Kallion, Pihlajanmäen, Pukinmäenkaaren, Ruoholahden ala-asteet ja mahdollisesti myös Siltamäen ja Puotilan ala-asteet.

Meri-Helsingin Musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n (Meri-Helsingin Musiikkiopisto) avustus kohdennetaan Rytmimajakka-hankkeen kehittämiseen. Hanke tarjoaa lapsille saavutettavia kulttuuripalveluita. Yhteistyökoulut on valittu alueilta, joissa maahanmuuttajataustaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten osuus on keskimääräistä suurempi ja musiikinopetuksen saatavuus vastaavasti heikompi. Yhteistyökoulut: Aurinkolahden, Merilahden, Myllypuron, Torpparimäen ja Vuoniityn peruskoulut sekä Keinutien, Kontulan, Maunulan, Töölön ja Vallilan ala-asteet sekä Kankarepuiston koulu.

Teatteriosuuskunta ILMI Ö:n (Teatteri ILMI Ö) avustus kohdennetaan TOIVO-hankkeelle, jonka teemana on toivo ja tulevaisuus murrosikäisten nuorten maailmassa. Teemaa käsitellään teatteritaiteen keinoin yhdessä eri puolilta Helsinkiä tulevien nuorten kanssa ja koostetaan heidän ajatustensa pohjalta yhdessä nuorten teatteriesitys. Hanke toteutetaan yhteistyönä Teatteri ILMI Ö:n Teatterikoulun ryhmien sekä Merilahden, Puistolan, Puistopolun ja Vuoniityn peruskoulujen kanssa. Lisäksi yhteistyössä ovat mukana Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari ja Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu.

Viihdepalvelu Esirippu ry:n (Pohjois-Helsingin Bändikoulu) avustus kohdennetaan Musastartti-toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tarjota puitteita luovuuden kehittymiselle musiikillisin keinoin ja toiminta ohjaa oppilaita instrumenttitaitojen oppimiseen ja oman musiikin esittämiseen nykyaikaisten musiikkituotannon keinoin. Musastartti -hanke on kaksiosainen ja siihen kuuluvat peruskouluilla järjestettävä bändikerhotoiminta sekä leikkipuistoissa järjestettävät ja kehitettävät musiikkitapahtumat. Yhteistyökoulut: Suutarilan, Maatullin, Puistolaraitin ja Pohjois-Haagan ala-asteet sekä Haagan, Puistolan ja Suutarikylän peruskoulut.

Vuosaaren musiikkikoulun tuki ry:n (Vuosaaren musiikkikoulu) avustus kohdistetaan taiteen perusopetuksen kehittämishankkeelle, jossa toteutuksessa ovat mukana tanssin- ja soitonopetus sekä pop/jazz-lauluryhmät. Hankkeella pyritään takaamaan jo mukana oleville lapsille ja nuorille mahdollisuus jatkaa hyvin alkanutta harrastustaan, uusia ryhmiä on myös perustettu, yhteensä 13 ryhmää. Suurin osa ryhmistä on Kallahden segregaatioalueella Saseka-talossa, jossa Vuosaaren musiikkikoulu toimii.

Ohjeet avustuksen saajille

Avustuksen ensimmäinen erä, 80 %, maksetaan tammikuussa 2021 ja 20 % hankkeen vuosiraportin toimittamisen jälkeen. Raportti on toimitettava avustuksen myöntäjälle viimeistään 15.12.2021.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta hel.fi/kulttuurinavustukset > Avustuksen käyttäminen ja raportointi:

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksen saaja ei noudata avustusehtoja.

Vuoden 2022 hakuajoista ilmoitetaan nettisivuilla hel.fi/kulttuurinavustukset > Hakuajat

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Nina Gran. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Lisätietojen antaja

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37006

nina.gran@hel.fi