Lausuntopyyntö, kulttuurin toimialan eettinen toimielin, Opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2020-011675
Asialla on uudempia käsittelyjä
17. / 827 §

Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle kulttuurialan eettisen toimielimen perustamisesta

Helsingin kaupunginhallitus

Päätös

Kaupunginhallitus antoi opetus- ja kulttuuriministeriölle seuraavan lausunnon:

Helsingin kaupunki kannattaa esitystä kulttuurialan eettisen toimielimen ja siinä toimivan neuvoston tehtävistä. Myös painotus ennaltaehkäisevään toimintaan on kannatettava. Jälkikäteisen toiminnan osalta selvityksessä tuotiin esiin useita haasteita, joten esitetty siirtymäkausi sen käynnistämisessä olisi tärkeää toteuttaa.

Taiteen ja kulttuurin toimijakenttä on verrattain pieni ja varsinkin pääkaupungissa myös kansainvälinen. Eettisen toimielimen perustaminen olisi hyödyksi koko toimijakentälle. Helsingin kaupunki kuitenkin kannustaa jatkoselvittämään toimielimelle myös muuta sijaintia kuin Taiteen edistämiskeskus. Se voisi sijoittua esimerkiksi Taideyliopiston yhteyteen tai toimia itsenäisenä yhdistyspohjaisena toimielimenä.

Taiteen perusopetukseen ja taiteen ja kulttuurin alojen opetukseen liittyvien eettisten näkökulmien sisällyttäminen toimielimen tarkastelualueelle on tärkeää. Keskustelua eettisistä periaatteista tulee aktiivisesti ylläpitää ministeriön eri hallinnonalojen välillä. Eri eettisten toimielinten sujuvasta yhteistyöstä ja tiedonvaihdosta tulee huolehtia.

Helsingin kaupungin kannat lausuntopyynnössä esitettyihin kysymyksiin

1. Pidättekö perusteltuna selvityshenkilön esittämää näkemystä, että taiteen ja kulttuurin alalle tulee perustaa eettisiä kysymyksiä käsittelevä toimielin?

Helsingin kaupunki pitää taiteen ja kulttuurin eettisiä kysymyksiä käsittelevän toimielimen perustamista erittäin tarpeellisena. Taide- ja kulttuurialan eettiset kysymykset ovat monialaisia ja alan erityispiirteistä huolimatta ne liittyvät keskeisesti myös muiden eettisten toimielinten toimintakenttään. On tärkeää, että eettisiä periaatteita kehitetään koko taiteen ja kulttuurin alalla yhdessä ja myös yhteistyössä muiden eettisten toimielinten kuten tasa-arvovaltuutetun ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa.

2. Miten suhtaudutte ehdotukseen perustaa taiteen ja kulttuurin alojen eettisiä kysymyksiä käsittelevä toimielin Taiteen edistämiskeskuksen yhteyteen?

Helsingin kaupunki kannustaa jatkoselvittämään eettiselle toimielimelle myös muuta sijaintia kuin Taiteen edistämiskeskus (Taike). Se voisi sijoittua esimerkiksi Taideyliopiston yhteyteen tai toimia itsenäisenä yhdistyspohjaisena toimielimenä. Taikella on taide- ja kulttuurialalla merkittävä rahoittajan rooli. Eettisen toimielimen toimeksiannoksi voi tulla asioita, jossa Taike on osallinen. Tämän lisäksi Taike toimii samalla alalla myös työnantajan roolissa, kun se työllistää taiteilijoita määräaikaisiin työsuhteisiin. "Käsivarren mitan" etäisyydestä huolimatta voisi syntyä tilanteita, joissa toimielimen riippumattomuus saatettaisiin asettaa kyseenalaiseksi.

Taiteen edistämiskeskus on profiloitunut vahvasti taiteen edistäjänä, mutta sen roolia koko kulttuurisektorin yleistoimivaltaisena viranomaisena on vaikea tällä hetkellä tunnistaa. On vaikea nähdä, että eettisen toimielimen sijoittaminen Taikeen yksistään vahvistaisi sen roolia taiteen ja kulttuurin yleisviranomaisena.

3. Miten arvioitte selvityshenkilön ehdotusta ko. toimielimen toimivallasta ja tehtävistä (erityisesti toimivallan osalta rajat suhteessa muihin opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonaloihin sekä toiminnan osalta jako ja painotus ennaltaehkäisevän toiminnan ja jälkikäteisen toiminnan välillä)?

Helsingin kaupunki kannattaa selvityksen esitystä toimielimen ja siinä toimivan neuvoston tehtävistä. Esitys painotuksesta ennaltaehkäisevään toimintaan on myös kannatettava. Jälkikäteisen toiminnan osalta selvityksessä tuotiin esiin useita haasteita. Esitetty, esimerkiksi kahden vuoden siirtymäkausi jälkikäteisen toiminnan käynnistämisessä olisi tärkeää toteuttaa.

Taiteen perusopetukseen ja taiteen ja kulttuurin alojen opetukseen liittyvien eettisten näkökulmien sisällyttäminen toimielimen tarkastelualueelle olisi tärkeää. Keskustelua eettisistä periaatteista tulisi aktiivisesti ylläpitää ministeriön eri hallinnonalojen välillä. Eri eettisten toimielinten sujuvasta yhteistyöstä ja tiedonvaihdosta tulisi huolehtia.

4. Miten arvioitte selvityksen ehdotuksia toimielimen hallinnosta ja rahoituksesta?

Helsingin kaupungin kannalta selvityksessä esitettyihin tehtäviin perustuen ehdotus toimielimen hallinnosta ja rahoituksesta on kohtuullinen. Erityisesti toimielimen käynnistämisvaiheessa on tärkeää varata resursseja ulkopuolisten asiantuntijoiden hyödyntämiseen.

5. Muut mahdolliset huomiot selvityshenkilön ehdotukseen liittyen?

Selvityksessä ehdotetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää yhteydenpidon ja neuvottelut Kuntaliiton sekä säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan kanssa selvittääkseen, olisiko kunnissa ja säätiöissä kiinnostusta nostaa esiin taiteen ja kulttuurin alojen eettiset kysymykset tähänastista voimakkaammin. Neuvotteluissa voitaisiin selvittää edellytyksiä laajempien yhtenäisten eettisten periaatteiden määrittelyyn organisaatioiden toimialoilla kulttuurin yksityinen ja julkinen rahoitus huomioiden.

Helsingin kaupungin kannalta ehdotus jää esitetyssä muodossa epäselväksi. Vaikka laaja-alainen yhteinen keskustelu eettisistä periaatteista ja toimintatavoista on tärkeää myös taiteen ja kulttuurin rahoittajien kanssa, on kuitenkin tarpeen huomioida, että jokainen rahoittaja toimii omien periaatteidensa mukaisesti. Kuntaliitto ei edusta toimivaltaisesti kuntien päätöksentekoa.

Esittelijä

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Lisätietojen antaja

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 21731

maria.nyfors@hel.fi