Tulosbudjetti vuonna 2022, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2021-013612
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 389 §

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2022 tulosbudjetti

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti

1. hyväksyä liitteenä 1 olevan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulosbudjetin vuodelle 2022.

2. merkitä tiedoksi kaupunginhallituksen hyväksymät vuoden 2022 talousarvion noudattamisohjeet.

3. oikeuttaa toimialajohtajan päättämään käyttötalouden ja investointien kokonaismäärärahojen puitteissa määrärahojen vastuuhenkilöt ja heidän määrärahansa ja tarkistamaan niitä tarvittaessa. Lautakunnalle on raportoitava määrärahojen tarkistamisista talousarvion toteutumisennusteiden yhteydessä.

4. että toimialajohtajan tulee valmistella lautakunnan käsiteltäväksi perusteltu esitys kaupunginvaltuustolle ylitysoikeudesta, jos käyttötalouden tai investointien kokonaismääräraha ei ennusteiden mukaan riitä sopeuttamistoimista huolimatta.

5. hyväksyä kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 §:n nojalla yhteisöjen tukemiseen varatun määrärahan käyttösuunnitelman seuraavasti:

- Iltapäivätoiminnan avustukset 9 717 000 euroa
- HERO ry, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry 24 000 euroa
- Helvary ry, Helsingin vanhempainyhdistysten alueyhdistys 4 000 euroa
- Yksityisten koulujen tonttivuokrien tukeminen 621 000 euroa
- Käynnistämistuet, varhaiskasvatus 150 000 euroa
- Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön avustukset 108 000 euroa.

Euromäärät ovat enimmäismääriä.

6. oikeuttaa hallintojohtajan yhdessä ao. palvelukokonaisuuden johtajan kanssa hyväksymään talousarvion määrärahojen puitteissa Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitokselta tilattavien ei-kilpailutettujen ruokapalvelujen tilaamista ja tuottamista koskevat sopimukset, joissa määritellään toimialan, koulujen ja tuottajan väliset vastuut sekä palvelujen sisältö ja laatu.

7. oikeuttaa Stadin ammattiopiston johtavan rehtorin tekemään oppilaitoksen käyttösuunnitelman puitteissa Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen kanssa palvelusopimukset, joiden tulee perustua hallintojohtajan ja palvelukokonaisuuden johtajan hyväksymään kokonaissopimukseen.

8. oikeuttaa hallintojohtajan hyväksymään tulosbudjettiin varattujen määrärahojen ja Helsingin palvelut oy:n kanssa solmitun määräaikaisen sopimuksen puitteissa koulujen ja oppilaitosten ilta- ja vapaa-ajankäytön palvelujen tilaukset.

9. oikeuttaa hallintojohtajan tekemään tulosbudjettiin varattujen määrärahojen puitteissa toimialan talous- ja palkkahallintopalveluja koskevan sopimuksen vuodeksi 2022 kaupungin taloushallintopalvelujen (Talpa) kanssa.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana talous- ja suunnittelupäällikkö Tero Vuontisjärvi.

Vastaehdotus:
Pia Kopra: Lisätään kohtaan 4.1.

"Varataan kotihoidontuen Helsinki-lisän palauttamiseen 1–3-vuotiaille lapsille noin 17,7 miljoonaa euroa."

Perustelut: Kaupungin päiväkodeissa varhaiskasvatus on yksikkökustannuksiltaan selvästi kalliimpaa, kuin kotihoidossa. Näin ollen kotihoidon tuen poistamisesta ei ole ollut hyötyä säästöjen kannalta. Säästöjen hakeminen lapsista ei ole koskaan oikein. Päiväkodeissa on jo nyt tungosta, joten kuntalisästä luopuminen oli virhe. Päiväkotipaikoista ja koulutetusta henkilöstöstä, erityisesti varhaiskasvatuksen opettajan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtävissä on pulaa Helsingissä. Yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat ovat lopettaneet toimintaansa vuonna 2021 ja riski, että näin tapahtuu vielä lisää vuonna 2022 on suuri. Silloin lapsia siirtyy kunnalliselle puolelle ja se puolestaan vaatii lisää henkilökuntaa.

Turvallinen lapsuus on lapsen tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä. Koti on yleensä lapselle paras paikka ja omat vanhemmat parhaimpia hoitajia. Yhteiskunnan tehtävä on tukea perheitä ei viedä niiltä valinnanvapautta hoitomuodosta päätettäessä.

Pia Kopran vastaehdotus raukesi kannattamattomana.

Pia Kopra jätti päätöksestä eriävän mielipiteen: Kotihoidontuen Helsinki-lisän palauttamiselle 1–3-vuotiaille lapsille olisi pitänyt lisätä noin 17,7 miljoonaa euroa.

Perustelut: Kaupungin päiväkodeissa varhaiskasvatus on yksikkökustannuksiltaan selvästi kalliimpaa, kuin kotihoidossa. Näin ollen kotihoidon tuen poistamisesta ei ole ollut hyötyä säästöjen kannalta. Säästöjen hakeminen lapsista ei ole koskaan oikein. Päiväkodeissa on jo nyt tungosta, joten kuntalisästä luopuminen oli virhe. Päiväkotipaikoista ja koulutetusta henkilöstöstä, etenkin lastentarhanopettajista sekä pätevistä sijaisista on pulaa Helsingissä. Turvallinen lapsuus on lapsen tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä. Koti on yleensä lapselle paras paikka ja omat vanhemmat parhaimpia hoitajia. Yhteiskunnan tehtävä on tukea perheitä ei viedä niiltä valinnanvapautta hoitomuodosta päätettäessä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 80295

tero.vuontisjarvi@hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom@hel.fi

Anna Lyra-Katz, johtava erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86706

anna.lyra-katz@hel.fi