Vahingonkorvaus, esinevahinko, Malmin lastenkoti

HEL 2022-000756
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 119
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista silmälaseista

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti, että Malmin lastenkodissa työntekijänä työskennelleelle ********** (jäljempänä hakija) korvataan lokakuussa 2021 rikkoutuneista silmälaseista kohtuussyistä 431,50 euroa.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Virheellisellä teolla tai laiminlyönnillä ja esinevahingolla on oltava syy-yhteys.

Malmin lastenkodissa työntekijänä työskennellyt hakija vaatii korvaushakemuksessa sosiaali- ja terveystoimialaa korvaamaan hänen lokakuussa 2021 työvuorossa rikkoutuneista silmälaseistaan 863 euroa.

Lastenkodin johtajan selvityksen mukaan hakija meni työvuoroon tullessaan tervehtimään lastenkodin osaston nuoria, kun heistä yksi äkkiarvaamatta tarttui hakijan silmälaseihin ja väänsi niitä. Sen jälkeen nuori astui lasien päälle. Silmälasit vahingoittuivat korjauskelvottomiksi.

Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että hakijalle sattunut vahinkotapahtuma olisi johtunut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä.

Mikäli sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin harkinnan mukaan korvata kohtuussyistä osittain tai kokonaan.

Kun vahinko on aiheutunut käytettyjen silmälasien rikkoutumisesta, korvauksen määrää arvioitaessa otetaan huomioon käyttöikään perustuva vähennys. Silmälasien uushankintaa ei korvata.

Hakija ei ole pyynnöistä huolimatta toimittanut korvaushakemuksen liitteeksi ostokuittia rikkoutuneista silmälaseista. Hän on korvaushakemuksessa ilmoittanut hankkineensa silmälasit marraskuussa 2019 ja maksaneensa niistä 863 euroa. Lisäksi hän on liittänyt hakemukseen optikkoliikkeen lausunnon siitä, ettei vahingoittuneita silmälaseja voi korjata.

Vahingoittuneen esineen arvon määrityksessä lähtökohtana käytetään maksukuittia, josta selviää hankintahinta ja -aika. Koska sitä ei ole käytettävissä, on vahingoittuneiden silmälasien iäksi arvioitu kaksi ja puoli vuotta. Ikävähennys silmälasien hinnasta on tehty käyttäen vakuutuslaitosten eri esineryhmistä laatimia ikävähennystaulukoita. Käytettyjen, kaksi ja puoli vuotta vanhojen silmälasien päivänarvoprosentiksi on em. taulukoiden perusteella arvioitu 50 prosenttia.

Edellä todetun perusteella, ottaen huomioon käytettyjen silmälasien todennäköisen arvon, katsotaan kohtuulliseksi korvausmääräksi 431,50 euroa.

Päätöksenteon tuen päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätökseen 23.8.2018 § 121.

Lisätietojen antaja

Marianne Nevala, hallintosihteeri, puhelin: 09 310 42832

marianne.nevala@hel.fi

Päättäjä

Juha Kouvonen
yksikön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus 2.10.2021
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Vahingonkorvausvaatimus 2.10.2021, liite
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.