Vahingonkorvaus, autovaurio 14.2.2022 Paciuksenkatu,

HEL 2022-003049
Asialla on uudempia käsittelyjä
23. / 599 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 17.5.2022 § 67 (autovaurio)

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 17.5.2022 § 67 tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikkö on 17.5.2022 § 67 päätöksellään hylännyt 14.2.2022 kello 18.20 osoitteessa Paciuksenkatu tapahtuneeseen autovaurioon liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen. Päätös on nähtävillä kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.

Esitetyt vaatimukset ja perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessa vaatimuksensa vahingonkorvauksesta 14.2.2022 kello 18.20 osoitteessa Paciuksenkatu tapahtuneeseen autovaurioon liittyen. Auton rengas ja vanne vaurioituivat kuoppaan ajon seurauksena. Hakija vaatii korvauksena korjauskustannusten määrää, yhteensä 666,20 €. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä.

Hakija toteaa vaatimuksen perusteina muun muassa, että kuopasta ei ollut mitään varoitusmerkkiä. Hakija kertoo sopeuttaneensa ajonopeutensa keliin ja toteaa, että räntäsade ei ole vaikuttanut siihen, että olisi pitänyt hiljentää vauhtia alle kyseisen tien sallitun nopeuden 50 km/h. Kyseisen kuopan osalta päällyste ei vastannut kaupungin hoitoluokan I tielle asetettua vaatimusta, jonka mukaan "päällysteessä ei ole vaurioita yksittäisiä viivahalkeamia lukuun ottamatta ja urasyvyys on vähäinen". Hakija viittaa päätöksessä todettuihin tien kunnon tarkkailuihin 9.2.2022 ja 2.3.2022, jonka tarkastuksen johdosta kuoppa on päätöksessä todetuin tavoin kirjattu paikatuksi 8.3.2022. Hakija toteaa, että kuoppa oli kuitenkin paikattu vahinkotapahtuman jälkeen joko 16.2.2022 tai 17.2.2022 ja viittaa päätöksen toteamukseen siitä, että kaikkia vähäisiä korjaustoimia ei ole kirjattu.

Oikaisuvaatimuksen liitteeksi hakija on liittänyt kyseisestä ajankohdasta 14.2.2022 klo 18.20 kojelautakameran videopätkän, josta hänen mukaansa selvästi näkee, kuinka auto osuu ajoradan oikeassa reunassa olevaan kuoppaan ja auto/videokuva tärähtää, mikä osoittaa sen, että kyseinen kuoppa tiessä on aiheuttanut auton renkaan ja vanteen vaurioitumisen.

Perustelut

Kaupunkiympäristölautakunta viittasi yksikön päällikön päätöksessä esitettyyn asiaa koskevaan selvitykseen sekä yhtyi yksikön päällikön asiassa antamaan päätökseen ja sen perusteluihin.

Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää, että kadun kunnossapito on ollut virheellistä tai huolimatonta tai että kadun kunnossapitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty. Lisäksi edellytetään syy-yhteyttä virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä.

Yksikön päällikön päätös perustuu asiassa saatuun kunnossapitovastaavan selvitykseen. I-kunnossapitoluokkaan kuuluvan Paciuksenkadun kuntoa on seurattu säännöllisesti ja korjaustoimenpiteitä tarvittaessa tehty. Tammi-helmikuussa 2022 esiintyi paljon routavaurioita eikä kaikista tarkastusten yhteydessä suoritetuista pikapaikkauksista ole tehty kirjauksia. Kaupungilla on mahdollisuus korjata päällystevaurio vain, jos se havaitaan tarkastusten yhteydessä tai jos tienkäyttäjä ilmoittaa siitä kaupungille. Myös I-luokan kadun päällystevaurion korjaamiseen on oltava kohtuullinen aika havainnosta tai ilmoituksesta.

Vahingon ajankohtana sääolosuhteet kuoppien syntymiselle ovat olleet otolliset lämpötilan vaihdellessa 0-celsiusasteen molemmin puolin. Huokoisen asfaltin sisään tunkeutuva vesi laajenee jäätyessään ja alkaa hajottamaan asfaltin rakennetta, jolloin isokin kuoppa saattaa syntyä tai pienempi laajentua hyvin nopeasti, jopa muutamassa tunnissa. Jokaisen syntyvän kuopan kohdalle ei ole reaaliajassa mahdollista käydä pystyttämässä varoitusmerkkiä.

Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikan oli todettu olleen liikennöitävässä kunnossa 9.2.2022 suoritetun tarkastuksen perusteella, jolloin kyseinen kuoppa oli jo kertaalleen paikattu kaupungin oman havainnon perusteella. Helmikuun 2022 aikana kaupungin palautejärjestelmään ei tullut kuopasta ilmoituksia, vaikka Paciuksenkadun liikennemäärät ovat keskimäärin noin 10 480 ajoneuvoa vuorokaudessa. Mahdollista on, että kuoppaa on paikattu hakijan mainitsemana ajankohtana 16.2.2022 tai 17.2.2022 ilman että paikkauksesta kuitenkaan on tehty kirjausta. Helmikuun aikana järjestelmään ei kuitenkaan ole edes hakijalle tapahtuneen vahingon jälkeen tullut muita ilmoituksia ko. kuopasta. Maaliskuun puolella, tarkastusajossa 2.3.2022, kohdan on todettu olleen liikennöitävässä kunnossa. Seuraava ilmoitus syvästä kuopasta kaupungin palautejärjestelmään on kuitenkin tullut jo 4.3.2022, mikä osoittaa sääolosuhteiden olleen edellä kuvatuin tavoin vaikeat. Tämän ilmoituksen johdosta kuoppa on paikattu 8.3.2022.

Vahingonkärsijän oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa kunnossapidosta vastuussa olevan korvausvastuun. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet.

Oikaisuvaatimuksen liitteenä olevaan kojelautakameran videoon sisältyvästä nopeuslaskurista ilmenee, että ajoneuvon nopeus ennen kuoppaan osumista on ollut kiihtyvä kasvaen enimmillään 60:een kilometriin tunnissa. Siitä nopeus on hieman laskenut ollen välittömästi ennen kuopan kohtaa kuitenkin vielä 58 km/h. Nopeus on tippunut suurimpaan paikalla sallittuun nopeuteen 50 km/h käytännössä vasta juuri kuopan kohdalla kun ajoneuvo kuvasta ilmenevällä tavalla heilahtaa etupyörän osuessa kuoppaan. Lisäksi hakijan jättämistä asiakirjoista ilmenee, että ainakin vaurioituneiden renkaiden sijaan hankitut renkaat ovat ns. matalaprofiiliset (profiilisuhde 40 %). Matalaprofiiliset renkaat ovat erityisen herkkiä vahingoittumaan ja myös vanne vahingoittuu herkemmin renkaan normaalia ohuemman ilmatilan takia. Erikoisrenkaan käyttäjän voidaan katsoa ottavan tietoisen riskin, sillä ajoväylien laatuvaatimuksia ei voida asettaa tällaisten ääriarvojen mukaan.

Kaupunki katsoo hoitaneensa vahinkopaikan kunnossapidon olosuhteet huomioon ottaen asianmukaisesti. Mahdollisen ylinopeuden tai ainakin olosuhteisiin nähden liiallisen tilannenopeuden sekä mahdollisesti matalaprofiilisten renkaiden myötävaikutusta vaurion syntymiseen ei voida poissulkea. Kaupunki katsoo edellä esitetyin ja muutoin yksikön päällikön päätöksestä ilmenevin perustein, että kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.

Asiassa ei ole tullut esille mitään sellaista uutta selvitystä, joka antaisi aihetta ratkaisun lopputuloksen muuttamiseen.

Lopputulos

Helsingin kaupunki ei ole vahingonkorvauslain nojalla vastuussa hakijan ajoneuvon vaurioista.

Kaupunkiympäristölautakunta katsoi, että lakipalvelut-yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa

Sovellettu lainsäädäntö

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1-4 §, 14 §

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Lisätietojen antaja

Helena Loikkanen, lakimies, puhelin: 09 310 24512

kymp.korvausasiat@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus 25.5.2022
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Oikaisuvaatimus 25.5.2022, saate
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.