Talousarvioaloite, Koillis-Helsingin liikenneturvallisuuden parantaminen

HEL 2022-003316
Asialla on uudempia käsittelyjä
13. / 489 §

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sinikka Vepsän ym. talousarvioaloitteesta koskien Koillis-Helsingin liikenneturvallisuuden parantamista

Kaupunkiympäristölautakunta

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Liikenneympyrälle eli kiertoliittymälle ei ole nykyisellä katualueella tilaa Suurmetsäntien ja Puistolantien risteyksessä, joten toteuttaminen vaatisi asemakaavan muutoksen. Nykytilanteessa Suurmetsäntien ylittävillä suojateillä on keskisaarekkeet ja jalankulkijalla on ylitettävänä yhdestä kahteen ajokaistaa kerrallaan riippuen suojatiestä. Nopeusrajoitus laskettiin Suurmetsäntiellä vuonna 2019 60 km/h:stä 50 kilometriin tunnissa. Puistolantien nopeusrajoitus on 40 km/h ja risteyshaaran suojatiellä on myös keskisaareke. Jalankulkija ylittää yhden kaistan kerrallaan. Vuosina 2012–2021 ei ole sattunut yhtään poliisin tietoon tullutta jalankulkijaonnettomuutta kyseisessä risteyksessä. Sen sijaan Puistolantien risteyshaaran pyörätien jatkeella on sattunut neljä pyöräonnettomuutta kyseisellä ajanjaksolla. Onnettomuudet ovat tyypillisiä vastaavissa kaksisuuntaisen pyörätien ja sivukadun välisissä risteyksissä. Ongelmaa voisi parantaa yksisuuntaisten pyöräteiden rakentamisella, jotka onkin esitetty pyöräliikenteen tavoiteverkossa. Suurmetsäntielle on suunniteltu myös Viikin–Malmin pikaraitiotien reittiä. Alustavissa yleissuunnitelmaluonnoksissa Suurmetsäntien linjaus muuttuisi ja Puistolantien risteykseen tulisi raitiovaunupysäkki. Risteys on esitetty kolmihaaraisena risteyksenä nykyisen järjestelyn tapaan, mutta risteyksen mitoitus muuttuisi tiukemmaksi, mikä parantaisi myös turvallisuutta. Raitiotie kulkisi kadun keskellä omalla kaistallaan. Pyöräliikennejärjestelyjä muutettaisiin samalla yksisuuntaisiksi. Pikaraitiotien linjauksesta ja toteutuksesta päätetään myöhemmin. Sopivaa risteysjärjestelyä tutkitaan tarkemman suunnittelun edetessä. Liikenneympyrän rakentaminen ei tässä vaiheessa ole taloudellisesti kannattavaa, jos järjestely jouduttaisiin uusimaan mahdollisen pikaraitiotien rakentamisen yhteydessä.

Puistolantie on alueellinen kokoojakatu, jonka nopeusrajoitus on alennettu pistemäisesti 30 kilometriin tunnissa Koudantien risteyksen molemmin puolin ja liikennemäärä on arviolta noin 5000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Koudantien nopeusrajoitus on 30 km/h ja arvioitu liikennemäärä muutamia satoja ajoneuvoja vuorokaudessa. Risteyksen kohdalla sekä liikennemäärät että nopeusrajoitukset ovat alhaisia, mikä ei puolla liikennevalojen toteuttamista risteykseen. Liikennevalot saattavat myös aiheuttaa hiljaisen liikenteen kaduilla punaista päin ajamista ja kävelyä, mikä lisää onnettomuusriskiä. Risteyksessä ei ole tapahtunut poliisin tietoon tulleita jalankulkijaonnettomuuksia 10 vuoden tarkastelujaksolla. Puistolantielle on hyväksytty vuonna 2003 liikenneturvallisuuden parantamiseksi liikenteen ohjaussuunnitelma, jonka yhteydessä on poistettu kääntymiskaista Puistolantieltä Koudantien eteläpuolelta ja levennetty keskisaareketta. Suunnitelmassa on esitetty myös tyynyhidasteet Puistolantielle molempiin ajosuuntiin Koudantien molemmille puolille. Tyynyhidasteita ei ole kuitenkaan rakennettu suunnitelman muun toteuttamisen yhteydessä. Tyynyhidasteilla parannetaan tehokkaasti suojatien ja muun risteysalueen turvallisuutta, joten niiden toteuttamista esitetään vuoden 2023 talousarvioehdotuksessa.

Suuntimotielle on rakennettu vuoden 2021 aikana koululle johtavan suojatien kohdalle uudet liikennejärjestelyt, jossa linja-autopysäkit on siirretty saman suojatien yhteyteen ajoratapysäkeiksi. Suojatie on varustettu keskisaarekkeella. Ajoratapysäkit rauhoittavat autoliikenteen nopeuksia. Suuntimotien nopeusrajoitus on koulun kohdalla 40 km/h. Suuntimotien liikennemäärä vuoden 2017 liikennelaskennassa oli noin 5900 ajoneuvoa vuorokaudessa. Suojatiellä ei ole sattunut vuosien 2012–2021 välillä poliisin tietoon tulleita jalankulkijaonnettomuuksia. Vastaavin perustein kuin edellä mainitussa Puistolantien tapauksessa, melko alhainen liikennemäärä ei perustele liikennevalojen tarvetta. Valo-ohjaamaton suojatie tarjoaa jalankulkijalle sujuvamman kadunylitysmahdollisuuden, ja keskisaareke yhdessä ajoratapysäkkien kanssa helpottavat kadun ylittämistä.

Liikenneympyrälle eli kiertoliittymälle ei ole nykyisellä katualueella tilaa Tattariharjuntien ja Tullivuorentien risteyksessä, joten toteuttaminen vaatisi asemakaavan muutoksen. Parhaillaan on käynnissä yksisuuntaisten pyöräteiden suunnittelu Tattariharjuntielle välille Malmin kalmistotie–Valuraudantie. Yksisuuntaiset pyörätiet vaativat lisätilaa katualueeseen Tullivuorentien ja Valuraudantien välillä, minkä vuoksi suunnittelu liitetään Sepänmäen asemakaavan muutokseen, jolloin Tattariharjuntien katualuetta voidaan hieman leventää. Tattariharjuntien ja Tullivuorentien risteyksessä voidaan tutkia liikenneympyrävaihtoehtoa, jos se on liikenteellisesti järkevää, mutta liikenneympyrän kohdalla jouduttaisiin louhimaan kalliota melko laajalta alueelta. Tattariharjuntien ja Tullivuorentien risteyksessä on tapahtunut vuosien 2012–2021 välillä neljä poliisin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta. Kaikki onnettomuudet ovat olleet moottoriajoneuvojen välisiä eikä niissä ole ollut henkilövahinkoja. Määrä on koko kaupungin mittakaavassa pieni vertailtaessa kaikkien risteyksien onnettomuusmääriä. Näkemäolosuhteet risteyksessä eivät ole parhaat mahdolliset, mutta maastossa tehdyn havainnointikäynnin mukaan riittävät risteävän liikenteen havaitsemiseksi. Tattariharjuntien liikennemäärä oli vuoden 2019 laskennassa noin 13 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tullivuorentien liikennemäärä oli vuoden 2015 laskennassa noin 3400 ajoneuvoa vuorokaudessa. Risteyksen liikenteellinen merkitys ja liikennemäärät vähenevät tulevaisuudessa, kun uusi Ilmasillantie rakennetaan Lahdenväylän ylittävän Ilmasillan ja Malmin entisen lentokentän uuden asuinalueen välille. Liikenneympyrän rakentaminen ei siten tässä vaiheessa ole taloudellisesti kannattavaa, kun alueen muu liikennesuunnittelu on vielä käynnissä.

Aloitteessa ehdotetut hankkeet eivät edellä mainituista syistä sisälly vuoden 2023 talousarvioehdotukseen. Puistolantien ja Koudantien risteykseen suunnitellut tyynyhidasteet sisältyvät talousarvioehdotukseen.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Jussi Yli-Seppälä, liikenneinsinööri: 09 31037054

jussi.yliseppala@hel.fi