Vahingonkorvaus, henkilövahinko, 26.3.2022, Elisabeth Kochin tie

HEL 2022-005729
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 144 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 12.10.2022 § 226 (liukastuminen)

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 12.10.2022 (226 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikkö on 12.10.2022 (226 §) päätöksellään hylännyt 26.3.2022 osoitteessa Elisabeth Kochin tie tapahtuneeseen liukastumiseen liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen. Päätös on nähtävillä kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.

Esitetyt vaatimukset ja perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessa määrältään 1 000,00 euron vahingonkorvausvaatimuksensa 26.3.2022 noin kello 15.00 osoitteessa Elisabeth Kochin tie ajoradalla tapahtuneeseen liukastumiseen liittyen. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä ja nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Hakija toteaa oikaisuvaatimuksessaan muun muassa, että hänen oli pakko kulkea ajorataa pitkin päästäkseen autolleen, joka oli pysäköity ajoradan varteen eli ajoradalla kävely ei ollut vältettävissä kyseisellä paikalla.

Perustelut

Lautakunta viittasi yksikön päällikön päätöksessä esitettyyn asiaa koskevaan selvitykseen ja yhtyi yksikön päällikön asiassa antamaan päätökseen ja sen perusteluihin.

Asiassa ei ole tullut esille mitään sellaista uutta selvitystä, joka antaisi aihetta päätöksen muuttamiseen.

Tuottamusvaatimuksesta johtuen ei pelkkä ajoittainen liukkaus talviolosuhteissa yksinään synnytä kaupungin vahingonkorvausvastuuta silloinkaan, kun se on ollut myötävaikuttamassa vahinkoon, vaan edellytyksenä on, että kunnossapito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti taikka kadun kunnossapitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty. Lisäksi edellytetään syy-yhteyttä virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä.

Kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan sekä vahingonkorvauslain (412/1974) vastuusäännösten että kunnossapitolain (669/1978) kunnossapidon laatutasoa määrittävien säännösten kautta. Kadun käyttäjien mahdollisuudesta omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteisiin on mainittu esim. kunnossapitolain (669/1978) muuttamista koskevassa hallituksen esityksessä (HE 281/2004, ks. yksityiskohtaiset perustelut s. 16).

Yksikön päällikön päätöksessä on selvitetty sää- ja keliolosuhteita ennen vahinkoa ja sen tapahtumisen aikaan. Vahinkopäivänä on esiintynyt vähäistä lumisadetta ja lämpötila vahinkohetkellä on ollut +0,5 °C astetta. Lämpötila oli vahinkopäivänä vaihdellut -1,6 °C pakkasasteen ja 5,1 °C lämpöasteen välillä. Katujen liukkaus ei ole ollut jalankulkijoille ennalta-arvaamatonta.

Ajoratoja ei talvikunnossapidetä jalankulkijoita vaan ajoneuvoliikennettä varten. Tämän vuoksi jalankulkijalta edellytetään erityisen suurta varovaisuutta hänen liikkuessaan ajorataosuudella esimerkiksi ajoradan varteen pysäköidylle autolleen ja sieltä pois. Kunnossapidolta saadun selvityksen mukaan vahinkopaikka on III-hoitoluokan vähäliikenteinen ajorata, jolla oli ennen vahinkoa edellisen kerran GPS-tietojen mukaan tehty auraus ns. Wille-työkoneen karhentavalla verkkoterällä 24.3.2022 klo 12:02-12:09. Ajoradoilla liukkautta torjutaan joko hiekoittamalla tai suolaamalla vain erityisen liukkaissa keliolosuhteissa pysäkeillä, jyrkissä mäissä ja risteysalueilla. III-luokan ajoratojen liukkauden torjuntaa suoritetaan vain mäkipaikoissa ja suojateillä.

Liukkaudentorjuntaa ei ole mahdollista reaaliajassa toteuttaa siten, että kadun mitkään osa eivät koskaan olisi liukkaat. Kaupunki katsoo, että tässä tapauksessa ei ole todettavissa laiminlyöntiä, tahallisuutta tai tuottamusta, vaan liukkaudentorjuntaa on ennen vahinkoa tehty kyseisellä III-hoitoluokan kulkuväylällä ajoratoja koskevien kaupungin normien ja asetettujen toimenpideaikojen mukaisesti.

Lopputulos

Helsingin kaupunki ei ole vahingonkorvauslain nojalla vastuussa liukastumisen seurauksena syntyneestä vahingosta.

Kaupunkiympäristölautakunta katsoi, että yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Sovellettu lainsäädäntö

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Tieliikennelaki (729/2028) 3 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1-4 §, 14 §

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Helena Loikkanen, lakimies, puhelin: 09 310 24512

kymp.korvausasiat@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus 17.10.2022
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.