Vahingonkorvaus, aitavaurio, talvi 2021-2022, Paneliantie 56

HEL 2022-013176
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 14

Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, aitavaurio talvella 2021 - 2022 Paneliantiellä

Yksikönjohtaja

Päätös

Kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen osittain ja korvata vahingosta 40 euroa hakijan ilmoittamalle tilille jäljempänä mainituin perusteluin.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että lumiaurat ovat vahingoittaneet hakijan tontin rajalla, kadun puolella sijainnutta verkkoaitaa, joka oli pystytetty tuija-aidan suojaksi. Vahinko on ilmoitettu tapahtuneeksi talven 2021 – 2022 aikana Paneliantiellä, lähellä Kotikonnuntien risteystä. Hakijan on ilmoittanut laittaneensa aidan suojaksi aurauskepit, jotka oli myös ajettu kumoon, kun lunta on työnnetty aitaa vasten. Hakija oli joutunut uusimaan koko verkkoaidan tolppineen vahingon takia.

Hakija on toimittanut korvausvaateen kiinteistön verkkoaidan korjauskustannuksista ja vaati uusista aitatolpista 29,00 euroa (kuittia vastaan), aitaverkosta 51,80 euroa (kuittia vastaan) sekä matkakulujen ja työn osuudesta 99,20 euroa (ei kuittia). Kokonaisvaade vahingon osalta on 180 euroa.

Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan kyseisessä kohteessa talvikunnossapidosta on vastannut Stara ja sen aliurakoitsija talvella 2021 - 2022. Vahingon aiheuttajaa on vaikea selvittää vahingon aikamääreen epäselvyyden vuoksi ja ilmoitetusta vahingosta on kulunut liian kauan aikaa. Stara ei pysty varmuudella ottamaan kantaa siihen, mikä kuljettaja tai kone mahdollisesti liittyy kyseiseen vahinkoon. Ei ole osoitettu, että vahinko olisi johtunut Staran vastattavasta syystä, eikä roudan aiheuttamaa vauriotakaan voida poissulkea.

Hakija ei ole myöskään osoittanut hakemuksessaan riittävän selvästi, millä tavoin tai missä määrin verkkoaita ja tolpat ovat vaurioituneet aurauksen seurauksena. Verkkoaita, tolpat ja kepit voivat myös olla liian kevyitä tai huonosti kiinnitettyjä, etteivät ne kestä lumen tai roudan painoa. Korvausvaatimus on selvittämätön korvausvastuun ja aiheutuneen vahingon osalta, kun vahingonaiheuttajaksi epäilty (Stara) ei ole saanut mahdollisuutta todeta aiheutunutta vahinkoa, vaan hakija on itse korjannut kyseisen vahingon ennen Staran katselmusta.

Hakijan kiinteistöön kuuluvaa tontin rajaa on selvitetty Helsingin kaupungin käyttämästä karttapalvelusta, Paikkatietovipusesta (liite 5). Liitteen kuvassa punainen viiva osoittaa kiinteistön tontin rajat. Sen mukaan näyttää siltä, että vahinkoalue on kaupungille kuuluvaa aluetta, ja alue sijaitsee hakijan tontin ulkopuolella ja kaupungin rajalla. Hakijan tontin ja jalkakäytävän väliseksi alueeksi on arvioitu 1,3 metriä ajotien reunasta mitattuna Paneliantien puolella. Karttatietojen perusteella ei voida täysin varmasti todeta, onko verkkoaita ollut hakijan tontin vai kaupungin puolella.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Ajoradan puhdistamisen yhteydessä lumen kasaaminen ajoratojen reunaan ja niille suunnitelluille paikoille on sallittua.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei kyseistä vahinkoa ole voitu täysin riidattomasti ja aukottomasti osoittaa Staran aiheuttamaksi. Eikä ole voitu osoittaa, että kyseinen vahinko on aiheutunut kaupungin tuottamuksesta tai vahingon ja kaupungin toiminnan välillä olisi selvä syy-yhteys. Näin ollen Staran korvausvastuuta ei voida täysin varmuudella todentaa kyseisessä vahingossa. Tämä tulee ottaa huomioon mahdollista korvausta arvioitaessa.

Stara korvaa tolpista ja verkkoaidasta 40 euroa ja perustelee korvaussummaa sillä, että aiheutuneen vahingon määrästä tai esimerkiksi arvon alenemisesta ei ole annettu luotettavaa ja uskottavaa selvitystä (vahingon arviointi, kustannuslaskelma, maksutosite tms.) sekä vahingon aiheuttaja on selvittämätön. Lisäksi hakijalle ei saa syntyä vahingosta rikastumisperustetta.

Lisätietojen antaja

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943

ville.alatyppo@hel.fi

Päättäjä

Ville Alatyppö
yksikönjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus 7.11.2022, saate
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Vahingonkorvausvaatimus 7.11.2022
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Vahingonkorvausvaatimus 7.11.2022, liitteet, kuvat
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Vahingonkorvausvaatimus 7.11.2022, liitteet, kuitit
Liitettä ei julkaista internetissä.
5. HEL 2022-013176 Paneliantie 5 rajat
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.