Vahingonkorvaus, autovaurio, 13.12.2022, Henrikintie 27

HEL 2022-015128
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 157
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 20.12.2022 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui Kyläkirkontiellä Henrikintie 27 kohdalla 13.12.2022 klo 13.30 ajoneuvon jäätyä pohjasta kiinni tien keskikohdassa olleeseen, puutteellisesta talvikunnossapidosta johtuvaan korkeaan pattiin. Vaatimuksen mukaan hakija oli edennyt tasaista vauhtia, mutta hänen oli pysähdyttävä, koska tiellä oli kaivuri. Vahinkopaikalla oli käytössä vain toinen ajokaista. Vahinkopaikalla olleet henkilöt auttoivat työntämään hakijan lumeen kiinni jäänyttä ajoneuvoa irti hangesta. Ajoneuvo saatiin pois, mutta samalla hakijan ajoneuvon pohjapanssari repeytyi, ja kiinnikkeet menivät säpäleiksi.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Helsingissä talvihoidon piiriin kuuluvat alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin liikenteellisen merkityksen mukaan. Kyläkirkontie kuuluu vahinkopaikan kohdalla hoitoluokkaan III.

Ajoradat aurataan kunnossapitoluokituksen mukaisessa toimenpideajassa. Työhön ryhdytään lumi- tai sohjokerroksen paksuuden ylittäessä kunnossapitoluokan mukaisen lähtökynnyksen. Lumen ja sohjonpoiston toimenpideaika tarkoittaa aikaa sateen päättymisestä aurauksen loppuun saattamiseen. Ensin hoidetaan liikenteellisesti keskeiset alueet. Jatkuvan lumisateen aikana I- ja II-luokan ajoradat on pidettävä kulkukelpoisina. III-luokan ajoradoilla aurauksen lähtökynnys on lumen osalta 5 cm ja sohjon osalta 4 cm. III-luokan ajoradoilla aurauskynnyksen ylityttyä toimenpideaika on klo 7–19 välillä 12 tuntia, ja klo 19–7 välillä sataneen lumen tai muodostuneen sohjon osalta auraus tulee olla saatettu loppuun klo 19 mennessä. Poikkeukselliset säätilan vaihtelut otetaan huomioon olosuhteiden sallimalla kohtuullisella tavalla. Lumen ja sohjonpoiston toimenpideajat voivat ylittyä jatkuvan lumipyryn aikana.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan alueella on tehty talvikunnossapidon tarkastusajot ennen vahinkoa torstaina 8.12.2022 klo 12.45–13.00, maanantaina 12.12.2022 klo 14.30–14.45 ja tiistaina 13.12.2022 klo 13.15–13.30. Auraukset ennen vahinkoa on tehty torstaina 8.12.2022 klo 13.00–13.30, perjantaina 9.12.2022 klo 15.15–15.30 ja lauantaina 10.12.2022 klo 20.00-20.30. Vahinkopaikka on aurattu tunti vahingon tapahtumisen jälkeen, tiistaina 13.12.2022 klo 14.30-15.00. Aurattava katu on kaventunut kadun läheisyydessä olevan työmaan takia. Työmaasta on varoitettu tietyömaamerkein.

Forecan Helsingin Kumpulan mittausasemalla tehtyjen mittausten mukaan lauantaina aurauksen jälkeen ja sunnuntaina 11.12.2022 on ollut pääosin poutaista, ja lumen syvyys on ollut keskimäärin 25 cm. Maanantaina 12.12.2022 ja vahinkopäivänä 13.12.2022 on esiintynyt lumisateita. Vahinkohetkellä 13.12.2022 lämpötila on ollut -6,9 °C ja lumen syvyys on ollut 38 cm.

Kaupungin palautejärjestelmään ei ole tullut palautteita vahinkopaikan talvikunnossapidosta ennen vahinkotapahtumaa. Kaupungille ei ole esitetty kyseisestä vahinkopaikasta muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16). Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi.

Tietyömerkillä varoitetaan tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja, kuten irtokiviä tai kuoppia.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kaupungin vahingonkorvausvastuu konkretisoituu vain, mikäli kaupunki on laiminlyönyt velvollisuuttaan pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapito on tarkkaillut vahinkopaikkaa säännöllisesti, kunnossapitotyöt olivat meneillään vahingon tapahtuessa, ja vahinkopaikka on aurattu tunti vahingon jälkeen tästä vahingosta ja vahingonkorvausvaatimuksesta tietämättä. Vahinkopaikka kuuluu hoitoluokkaan III. III-luokan kadut aurataan I- ja II-luokan katujen jälkeen.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää, ja ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Vahinkopaikan kohdalla on ollut tietyömaa, josta on varoitettu tietyömerkein, ja jonka kohdalla ajettaessa on noudatettava erityistä varoivaisuutta.

Edellä esitetyn perusteella vahinkopaikkaa on kunnossapidetty kaupungin normien mukaisesti ja kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §, liite 3.1. A11

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 19.12.2022 tekemän päätöksen § 45 mukaan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5.000 euroa.

Vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta myös silloin, kun vaatimus on määrältään yksilöimätön.

Lisätietojen antaja

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö