Puistosuunnitelma, Läntisen Helsingin keskuspuisto, Mätäjokilaakson kaupunkipuisto, Kaarelanpuisto ja Kartanonhaka, Kaarela, nro VIO 6268

HEL 2023-001548
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 16

Kaarelanpuisto ja Kartanonhaka, OmaStadi 2.0, Mätäjokilaakson kaupunkipuiston sekä Läntisen Helsingin keskuspuiston puistosuunnitelman hyväksyminen

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteinä 2–4 olevan Mätäjokilaakson kaupunkipuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustukset nro VIO 6269/1, 2 ja 3.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Kaarelan (33.) kaupunginosassa, Malminkartanon-Kannelmäen osa-alueella, alavalla laaksoalueella, jonka halki virtaa Mätäjoki. Suunnittelualue on laaja, erittäin suosittu maiseman, luontoarvojen ja virkistystä palvelevien toimintojen kokonaisuus, joka palvelee erityisesti Kannelmäen ja Malminkartanon sekä muidenkin lähikaupunginosien asukkaita. Alue on voimassa olevissa asemakaavoissa osoitettu puistoksi tai lähivirkistysalueeksi VL-, VP- ja P-merkinnöillä. Mätäjokilaakson kaupunkipuisto on esitetty piirustuksissa VIO 6269/1, 2 ja 3.

Suunnitelma on laadittu alueen asukkaiden OmaStadi 2.0 -ehdotuksen pohjalta. Aluetta toivotaan kehitettäväksi identiteetiltään vahvana läntisen Helsingin keskuspuistona.

Mätäjokivarren kaakkoispuolella sijaitsee vilkas talvikunnossapidetty kävely- ja pyöräreitti, ja joen luoteispuolella hieman hitaampaan liikkumiseen houkutteleva puistoreitti. Alueella on hiihtolatuja talvisin. Mätäjoen ylittää suunnittelualueella 5 kävelysiltaa.

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 40 hehtaaria. Esitettävien toimenpiteiden alue on tähän nähden huomattavan pieni.

Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan OmaStadi 2:0:ssa asukkaiden ideoima kaupunkipuiston kohentaminen.

Suunnitelma

Asukkaiden ehdottamien toimintojen sijoittelussa on otettu huomioon alueen kasvillisuus ja joenvarren erityiset luontoarvot. Alueelle on esitetty mm. hienovaraisesti parannettavia polkuja, kaksi piknikpaikkaa ilman grillausmahdollisuutta, ajonestopuomeja, opastauluja, uutta puu- ja pensaskasvillisuutta muutamiin kohtiin, niityksi kehitettävää nurmea sekä lukuisia uusia penkkejä ja kaksi yksittäistä istuinta (ei kuitenkaan luontoarvoiltaan herkimmille kohdille).

Alueelle sijoitetaan yleisopasteet puistokokonaisuuden pääsaapumiskohtiin Kannelmäen ja Malminkartanon suunnasta. Alueelle sijoitetaan muutamia muita opastauluja kertomaan alueen erityisistä luontoarvoista sekä kannustamaan siisteyteen. Alueelle ei sijoiteta uusia grillauspaikkoja, leikkivälineitä, turva-alustoja tai muita rakenteita. Alueella olevat puut ja muu kasvillisuus säilytetään.

Suunnitelmia on kehitetty asukkaiden kanssa maastokävelyllä ja asukastilaisuudessa sekä muokattu kaksi kertaa esillä olleisiin luonnoksiin saatujen kommenttien pohjalta.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksista VIO 6269/1, 2 ja 3 sekä liitteenä 1 olevasta suunnitelmaselostuksesta.

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevien asemakaavojen mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnittelu on toteutettu yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa. OmaStadi-ehdotuksen tekijät ovat myös olleet mukana suunnittelussa.

Osallistavan budjetoinnin OmaStadi 2.0 -hankkeessa Mätäjokilaakson kaupunkipuiston kehittäminen sai vahvaa kannatusta. Ideointia jatkettiin asukasaktiivien kanssa maastokävelyllä keväällä 2022, ja syksyllä 2022 järjestettiin laajempi asukastilaisuus Kanneltalolla. Lisäksi asukkailta pyydettiin kommentteja OmaStadi-sivustolla sekä alustavaan luonnokseen (12.9.2022 – 3.10.2022) että esillä olleeseen puistosuunnitelmaluonnokseen (7.12.2022-1.1.2023). Kommentteja saatiin molemmilla kerroilla kymmenkunta.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 5. Suunnitelmaa on muokattu saadun palautteen pohjalta useaan otteeseen mm.

  • siirtämällä piknikpaikkoja ja penkkejä kauemmas asutuksesta
  • vaihtamalla suunniteltuja penkkejä yksittäisiin istuimiin
  • lisäämällä ajonestopuomeja ja suojakasvillisuutta
  • lisäämällä kirsikkapuita lumenkaatopaikan pohjoispuolen kummulle
  • suunnittelemalla joen pohjoispuolisten polkujen kunnostuksen hyvin kevein menetelmin (hake/puru) toteutettavaksi
  • jättämällä luontoalueet kokonaan valaisematta

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 190 000 euroa.

Puiston hoitoluokkiin osoitetaan pieniä muutoksia, kun nykyisiä nurmialueita muokataan niityiksi (hoitoluokkamuutos A2 tai A3 / RAMS R2 -> B2 / RAMS A2). Suurin osa puistoalueesta säilyy ennallaan.

Ehdotuksen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 6800 euroa (alv 0 %).

Suunnitelmat pyritään toteuttamaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Suunnitelman toteutukseen (suunnittelu ja rakentaminen) on varauduttu osallisuusrahastosta varatulla hankkeen määrärahalla pormestarin päätöksen (HEL 2021-011972) mukaisesti vuonna 2023.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston kehittämisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 / henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.

Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.

Lisätietojen antaja

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi

Päättäjä

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja