Vahingonkorvaus, kiinteistövahinko, 18.1.2023, Näyttelijäntie 5-7, As Oy Näyttelijäntie 5-7

HEL 2023-002655
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 25

Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, kiinteistövahinko 18.1.2023 Näyttelijäntiellä

Yksikönjohtaja

Päätös

Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että Näyttelijäntien 5-7:ssä sijaitsevan asunto-osakeyhtiön portaan edessä oleva metallikaide on vaurioitunut 18.1.2023 ennen kello 9 lumenaurauksen seurauksena. Hakijan mukaan kyseinen kaide-elementti johtaa jalkakäytävältä taloyhtiön portaikolle ja kaide on osittain vääntynyt kallelleen aurausauton osuessa siihen.

Hakija epäilee vahinkoa Staran aurauskaluston aiheuttamaksi auraussuunnan ja -jälkien perusteella.

Hakija vaatii hakemuksessaan vahingon korvaamista kokonaisuudessaan tai vahingon korjaamista. Kustannusarvio on hakemuksen mukaan noin 1000 euroa.

Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan tapahtumapäivänä eli 18.1.2023 Staran koneet ovat auranneet alueella ja tiedot perustuvat GPS-tietoihin. Vahingoittunut kaide on kääntynyt niin, että aurauskoneen olisi pitänyt ajaa ns. vasten liikennettä, mutta GPS-tiedon mukaan yksikään kone ei ole ajanut käytävää vasten liikennettä. Kaiteeseen on täytynyt osua jokin muu kuin Staran kone. Staralla ei ole tietoa vahingon aiheuttajasta.

Staran työkoneiden kuljettajien ja työntekijöiden velvollisuus on ilmoittaa työssä sattuvista vahingoista välittömästi työnjohdolle ja vahingonkärsijälle. Vahingosta ei aiheudu sanktiota kuljettajillemme. Staran ajoneuvot ovat liikennevakuutettuja.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei vahinko ole aiheutunut kaupungin tuottamuksesta eikä vahingon ja kaupungin toiminnan välillä ole syy-yhteyttä. Näin ollen kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.

Lisätietojen antaja

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943

ville.alatyppo@hel.fi

Päättäjä

Ville Alatyppö
yksikönjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus 17.2.2023, saate
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Vahingonkorvausvaatimus 17.2.2023
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Vahingonkorvausvaatimus 17.2.2023, liite, kuva, 3
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Vahingonkorvausvaatimus 17.2.2023, liite, viestinvaihtoa
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.