Hankinta, digitaalinen hammasimplanttien suunnittelujärjestelmä, Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2023-004616
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 24

Digitaalinen hammasimplanttien suunnittelujärjestelmä

Johtajahammaslääkäri

Päätös

Johtajahammaslääkäri päätti hankkia SMOP-merkkisen, digitaalisen hammasimplanttien suunnitteluohjelman Implantona Oy:ltä.

Lisäksi johtajahammaslääkäri päätti hyväksyä SMOP-suunnitteluohjelman käytön Helsingin kaupungin tietoturvalinjauksesta poiketen perustuen alla esitettyihin perusteluihin.

Hankinnan arvioitu, sitoumukseton kokonaisarvo on 28 225,76 euroa (alv 0 %). Arvo on laskettu 48 kuukauden arvon perusteella. Hinta muodostuu suunnitteluohjelman käyttäjäkohtaisista lisenssimaksuista.

Päätöksen perustelut

Taustaa

Suun erikoishoidon yksikössä (Sehyk Helsinki) annetaan erikoishammaslääkäritasoista hoitoa muun muassa kirurgiassa ja protetiikassa.

Digitaalinen suunnitteluohjelma helpottaa erikoishammaslääkärien (protetiikan ja purennan kuntoutuksen ja suu- ja leukakirurgien) implanttihoitoihin liittyvää suunnittelua. Lisäksi ohjelma tarjoaa mahdollisuuden ohjattuun kirurgiaan, jolloin kirurginen toimenpide on sekä tekijälle että potilaalle selkeästi helpompi (toimenpideaika lyhenee ja komplikaatiot vähenevät). Suunnitteluohjelmaa tarvitaan erityisesti haasteellisissa, esteettiseen protetiikkaan ja siihen liittyvään kirurgiaan (implantointiin) liittyvissä hoidoissa.

Sehykissä on pilotoitu ajalla 1.6.2021-31.5.2023 Implantonan digitaalista implanttien suunnittelujärjestelmää (SMOP).

Käyttäjiltä saatujen kommenttien perusteella järjestelmä on koettu helppokäyttöiseksi ja yhteistyö palveluntuottajan kanssa on toiminut hyvin. SMOP:n avulla on pystytty ratkaisemaan ongelmallisimpia implanttihoitoja. Suunnitteluohjelma lisää työn ennustettavuutta niin kirurgian kuin protetiikankin osalta. Vaativissa potilastapauksissa implanttiohjurin avulla saadaan implantti asennettua hyvään asentoon, lopputulos on parempi, hoitokertoja ja erikoisosia säästyy. Kirurgin työn osalta hoidon riskit pienenevät ja implantin hyvällä asemoinnilla saadaan paras mahdollinen kattaus proteettiselle työlle. SMOP:n avulla on päästy tekijää ja potilasta tyydyttävään hyvään kiinteään ja esteettiseen hoitotulokseen.

Vuonna 2020 tavoitteena oli kilpailuttaa suunnittelujärjestelmä vuonna 2022. Päätös hankkia suunnitteluohjelma toistaiseksi voimassa olevana Implantona Oy:ltä ei sulje pois mahdollisuutta kilpailuttaa tai ottaa lisäksi jokin muu tai muita suunnittelujärjestelmiä sopimuskauden aikana.

Tietoturva ja tietosuoja

Kaupungin tietosuojavastaava on 24.4.2020 antamassaan ohjeessa todennut, että tietosuojaa koskevista ohjeista poikkeamisesta tulee tehdä päätös toimivaltaisen viranhaltijan toimesta.

SMOP-implanttisuunnitteluohjelman vaikutustenarviointi ja riskianalyysi on tehty 16.4.2021 yhdessä suun terveydenhuollon, Implantona Oy:n ja sosiaali- ja terveystoimialan tietosuojalakimiehen ja tietotekniikkapalveluiden kesken. Vaikutustenarvioinnissa todettiin, että henkilötietoja käsitellään Amazon aws pilvipalvelimessa sekä tietojenkäsittelyn ylläpitotehtävissä EU/ETA-alueen ulkopuolella (Ukrainassa), mikä on kaupungin tietoturvalinjausten vastaista.

Potilaasta pilvipalveluun kryptattuna siirtyvät tiedot ovat Helsingin suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmän potilas-ID, hampaiston pintatieto sekä röntgenkuva (kktt). Potilas-ID:n pystyy kääntämään nimeksi ja henkilötunnukseksi vain kirjautumalla Helsingin suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmään, johon vaaditaan yksilöllinen käyttäjätunnus ja salasana. Tietojenkäsittelyn ylläpitotehtävissä ei ole pääsyä potilasdataan, ellei käyttäjä sitä erikseen myönnä.

Arvioinnissa todettiin, ettei Amazon aws pilvipalvelimelle siirtyvien tietojen perusteella ole mahdollista tunnistaa henkilöä.

Mikäli tietosuojavastaava päivittää tietoturvaan tai -suojaan liittyvää ohjeistusta, huomioidaan mahdolliset, tähän sopimukseen vaikuttavat linjaukset sopimuskauden aikana tekemällä tarvittavat toimenpiteet.

Hankinnan arvo

Hankinnan arvioitu, sitoumukseton kokonaisarvo on 28 225,76 euroa. Arvo on laskettu 48 kuukauden perusteella, koska hankinnasta solmittava sopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi.

Vuosihinta koostuu käyttäjäkohtaisesta Pro-lisenssistä yhdeksälle käyttäjälle ja Smart-lisenssistä viidelle käyttäjälle. Pro-lisenssin vuosihinta ilman arvonlisäveroa on 645,16 euroa ja Smart-lisenssin 250,00 euroa.

Suunnitteluohjelman avulla mahdollisesti hankittavien poraohjaimien kustannuksia ei ole huomioitu hankinnan arvossa, koska niiden kustannukset eivät liity suunnitteluohjelmiston hankintaan, vaan kuuluvat hammaslaboratoriokustannuksiin.

Kyseessä on pienhankinta, johon ei sovelleta lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksesta (1397/2016).

Sopimus

Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen.

Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 17 vuorokauden kuluttua siitä, kun palveluntuottaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja muutoksenhakuosoituksen tiedoksi.

Hankinnasta solmitaan sopimus toistaiseksi voimassa olevaksi. Sopimuskauden on suunniteltu alkavan 1.6.2023. Molemmilla osapuolilla on mahdollisuus irtisanoa sopimus päättymään kolmen (3) kuukauden irtisanomisajalla.

Hankintavaltuudet

Johtajahammaslääkärin valtuus päättää hankinnasta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätökseen hankintavaltuuksista sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla 14.2.2023 § 28.

Lisätietojen antaja

Eeva Rantala, johtava hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 42539

eeva.rantala@hel.fi

Päättäjä

Sebastian Kaste
johtajahammaslääkäri