Palveluverkkosuunnittelun tavoitteet ja periaatteet

HEL 2023-005712
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 97 §

Palveluverkkosuunnittelun tavoitteet ja periaatteet

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti palveluverkkosuunnittelua koskevista tavoitteista ja periaatteista seuraavaa:

a. Palveluverkkosuunnittelussa noudatetaan Helsingin kaupunkistrategiaa, toimitilastrategiaa ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategiaa, pelastuslaitoksen palvelutasopäätöstä sekä palvelutiloihin ja palveluiden toteuttamiseen liittyvää lainsäädäntöä. Palveluverkkosuunnittelussa noudatetaan kaupunkiyhteisiä tietolähteitä, linjauksia ja ohjeistuksia sekä kaupunkiyhteisen palveluverkkosuunnittelun periaatteita ja linjauksia. Palveluverkkosuunnittelu on toimialalla pysyvää toimintaa.

b. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palveluverkkosuunnittelua tehdään järjestämisvastuun näkökulmasta ja HUS-järjestämissopimuksen mukaisesti, huomioon ottaen palveluiden tuottamiseen ja toteuttamiseen liittyvät sidosryhmät. Palvelujen perustan muodostaa oma tuotanto, jota täydennetään hankitulla tuotannolla

c. Palveluverkkoa tarkastellaan tuotantotavasta riippumatta vuosittain säännöllisesti, alueellisesti, palvelukohtaisesti ja ennakoivasti nykyiseen suoritetietoon ja ennustettuun palvelutarpeeseen ja talouteen perustuen. Palvelutarvetta tulee mitata ja arvioida alueittain ja palvelukohtaisesti perustuen yleisiin väestö- ja sosioekonomisiin mittareihin sekä järjestelmistä yhteismitallisesti ja määrävälein kerättävään asiakas- ja suoritetietoon. Ulkopuolisilta palveluntuottajilta edellytetään palveluverkkosuunnitteluun tarvittavan tiedon keräämistä ja toimittamista.

d. Palveluiden tulee olla saavutettavuudeltaan palvelun tarvitsijalle mahdollisimman optimaalisia. Saavutettavuutta tulee arvioida palvelukohtaisesti sekä palvelun järjestämisen että asioinnin näkökannoilta. Saavutettavuudella tarkoitetaan digitaalisten palveluiden saavutettavuutta, asiakkaan luo kotiin tuotavien ja liikkuvien palveluiden saavutettavuutta sekä fyysisten toimipisteiden saavutettavuutta.

e. Etäasiointi korvaa fyysistä asiointia niille asiakkaille, jotka kykenevät etäasiointiin ja niissä palveluissa, joiden järjestäminen etäpalveluna on toiminnan kannalta perusteltua. Etäasioinnilla tarkoitetaan tässä yhteydessä digitaalisia palveluita, kuten verkossa tai mobiilisovelluksella toteutettavia palveluita, sekä puhelimitse toteutettavia palveluita. Digitaalisia palveluita kehitetään ja toteutetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan digistrategian 2023–2025 mukaisesti.

f. Sosiaali- ja terveyspalveluiden fyysisten toimipisteiden sijaintia arvioidaan saavutettavuusanalyysien perusteella lähtökohtaisesti julkisen liikenteen matka-ajan näkökulmasta. Matka-aikoja tarkastellaan palvelun luonteen, kuten asiointitiheyden ja palvelun sisällön ja laadun mukaan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden fyysisten toimipisteiden sijaintia pitää arvioida myös esteettömyysnäkökohdat huomioon ottaen. Palveluiden keskittämisessä on käytettävä harkintaa. On alueita, joita palvelee paremmin hajautetut kuin keskitetyt palvelut. Palvelupisteitä toteutettaessa on huomioitava myös asiakaspysäköinnin mahdollisuus.

g. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa tiivistetään toteuttamalla perhe-, seniori- sekä terveys- ja hyvinvointikeskukset sekä niitä tukevat lähipalvelupisteet. Näihin keskuksiin sijoitettavat toiminnot arvioidaan soveltuvuusperusteisesti ja palvelukohtaisesti huomioon ottaen tilamitoitukseen ja kustannuksiin liittyvät rajoitteet. Tiivistämisen tulee ottaa huomioon myös segregaation ehkäisy. Siksi toimipisteiden sijoittelussa mukaan lukien lakkauttaminen tulee pitää huolta siitä, etteivät asian kannalta herkät alueet jää vaille lähipalveluja. Palveluverkkoa suunniteltaessa on huolehdittava siitä, että sotepalveluita on tarjolla kattavasti ympäri kaupunkia, jotta työntekijöiden on mahdollista olla tietoisia ja ottaa työssään huomioon kaupunginosien ominaispiirteet ja yksilölliset haasteet.

h. Pelastustoimen palveluverkon suunnittelua ohjaa palvelutasopäätös. Palveluverkon toteuttamisen kannalta tärkein mittari on tavoitettavuusaika, eli aika Hätäkeskuksen hälytyksestä siihen hetkeen, kun ensimmäinen pelastusyksikkö on kohteessa.

i. Työ- ja asiakastilat suunnitellaan yhteis- ja monikäyttöisinä sekä muuntojoustavina Helsingin kaupungin toimitilastrategian mukaisesti kuitenkin niin, että huomioon otetaan palveluiden erityispiirteet ja se, että samaa mallia ei välttämättä voi soveltaa kaikissa palveluissa. Palveluiden laadun takaaminen ja työntekijöiden työhyvinvointi huomioidaan kaikessa tilasuunnittelussa. Tilahankkeiden tilaratkaisuja kehitetään saadun palautteen perusteella, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin tulevaisuuden palveluiden tarpeisiin.

j. Uuden tilan tarvetta pyritään välttämään ja tilankäyttöä tehostamaan. Ennen uusia tilahankkeita optimoidaan olemassa olevien tilojen käyttöä muun muassa lisäämällä niiden yhteiskäyttöisyyttä, vähentämällä henkilökohtaista huonetilaa ja pidentämällä aukioloaikoja.

k. Uusia tilahankkeita voidaan esittää, mikäli se on palveluiden nykyisen käytön ja palvelutarve-ennusteen näkökulmasta tai tilojen huonon kunnon vuoksi perusteltua, palvelujen nykyisissä tiloissa on korkea käyttöaste ja niitä käytetään optimaalisesti, eikä asiakkaita voida saavutettavuuden tai toiminnan luonteen perusteella ohjata etäasiointiin tai korvaaviin tiloihin.

l. Tiloja ylläpidetään suunnitelmallisesti pitkäaikaiseen palvelutuotantoon käytettävissä rakennuksissa. Toimintaan soveltumattomista tai tarpeettomaksi käyneistä tiloista luovutaan.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttuja asiantuntijoita, eivätkä nämä siitä syystä osallistuneet kokoukseen.

Asiassa tehtiin seuraavat vastaehdotukset:

Vastaehdotus 1:
Jäsen Pentti Arajärvi: kohta e ensimmäinen virke seuraavasti ja uusi toinen virke: Etäasiointi korvaa fyysistä asiointia niille asiakkaille, jotka haluavat etäasiointia ja kykenevät siihen ja niissä palveluissa, joiden järjestäminen etäpalveluna on toiminnan ja palvelun luonteen kannalta perusteltua. Fyysisen saavutettavuuden hyväksi toteuttamiseksi tulee toimialan tehdä yhteistyötä Helsingin seudun liikenteen ja Helsingin liikennelaitoksen kanssa.

Kannattaja: jäsen Sinikka Vepsä

Vastaehdotus 2:
Jäsen Pentti Arajärvi: kohta f loppuun lisäys: Sosiaali- ja terveyspalveluiden fyysisten toimipisteiden sijaintia pitää arvioida myös esteettömyysnäkökohdat huomioon ottaen.

Kannattaja: jäsen Sinikka Vepsä

Vastaehdotus 3:
Jäsen Pentti Arajärvi: kohta g loppuun lisäys: Tiivistämisen tulee ottaa huomioon myös segregaation ehkäisy. Siksi toimipisteiden sijoittelussa mukaan lukien lakkauttaminen tulee pitää huolta siitä, etteivät asian kannalta herkät alueet jää vaille lähipalveluja.

Kannattaja: jäsen Sinikka Vepsä

Vastaehdotus 4:
Jäsen Pentti Arajärvi: kohta j: kappaleen viimeinen tai-sana korvataan sanalla "ja".

Kannattaja: jäsen Sinikka Vepsä

Vastaehdotus 5:
Jäsen Meri Valkama: Muutetaan kohdasta b lause "Tuotanto voi olla joko omaa tuotantoa tai hankittua tuotantoa" muotoon "Palvelujen perustan muodostaa oma tuotanto, jota täydennetään hankitulla tuotannolla".

Kannattaja: jäsen Sinikka Vepsä

Vastaehdotus 6:
Jäsen Meri Valkama: Lisätään kohdan g perään seuraava virke: "Palveluverkkoa suunniteltaessa on huolehdittava siitä, että sotepalveluita on tarjolla kattavasti ympäri kaupunkia, jotta työntekijöiden on mahdollista olla tietoisia ja ottaa työssään huomioon kaupunginosien ominaispiirteet ja yksilölliset haasteet."

Kannattaja: jäsen Sinikka Vepsä

Vastaehdotus 7:
Jäsen Meri Valkama: Muutetaan kohdan i teksti muotoon: "Työ- ja asiakastilat suunnitellaan yhteis- ja monikäyttöisinä sekä muuntojoustavina Helsingin kaupungin toimitilastrategian mukaisesti kuitenkin niin, että huomioon otetaan palveluiden erityispiirteet ja se, että samaa mallia ei välttämättä voi soveltaa kaikissa palveluissa. Palveluiden laadun takaaminen ja työntekijöiden työhyvinvointi huomioidaan kaikessa tilasuunnittelussa. Tilahankkeiden tilaratkaisuja kehitetään saadun palautteen perusteella, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin tulevaisuuden palveluiden tarpeisiin."

Kannattaja: jäsen Sinikka Vepsä

Vastaehdotus 8:
Jäsen Laura Korpinen: Teen vastaehdotuksen siten, että päätösehdotuksen kohdan f loppuun lisätään lauseet: Palveluiden keskittämisessä on käytettävä harkintaa. On alueita, joita palvelee paremmin hajautetut kuin keskitetyt palvelut. Palvelupisteitä toteutettaessa on huomioitava myös asiakaspysäköinnin mahdollisuus.

Kannattaja: puheenjohtaja Daniel Sazonov

Vastaehdotukset käsiteltiin päätöskohdan mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätös syntyi seuraavasti:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 5 (jäsen Meri Valkama)

Jaa-äänet: 5
Maaret Castrén, Laura Korpinen, Seija Muurinen, Matti Niiranen, Daniel Sazonov

Ei-äänet: 8
Pentti Arajärvi, Eva Biaudet, Martina Houtsonen, Kati Juva, Minna Lindgren, Oula Silvennoinen, Meri Valkama, Sinikka Vepsä

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi jäsen Meri Valkaman vastaehdotuksen 5 äänin 8 - 5.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 (jäsen Pentti Arajärvi)

Jaa-äänet: 7
Maaret Castrén, Martina Houtsonen, Laura Korpinen, Seija Muurinen, Matti Niiranen, Daniel Sazonov, Oula Silvennoinen

Ei-äänet: 6
Pentti Arajärvi, Eva Biaudet, Kati Juva, Minna Lindgren, Meri Valkama, Sinikka Vepsä

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 7 - 6.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä jäsen Pentti Arajärven vastaehdotuksen 2.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä jäsen Laura Korpisen vastaehdotuksen 8.

3 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 6 (jäsen Meri Valkama)

Jaa-äänet: 0

Ei-äänet: 2
Eva Biaudet, Meri Valkama

Tyhjä: 11
Pentti Arajärvi, Maaret Castrén, Martina Houtsonen, Kati Juva, Laura Korpinen, Minna Lindgren, Seija Muurinen, Matti Niiranen, Daniel Sazonov, Oula Silvennoinen, Sinikka Vepsä

Poissa: 0

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi jäsen Meri Valkaman vastaehdotuksen 6 äänin 2 - 0 (tyhjä 11).

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä jäsen Pentti Arajärven vastaehdotuksen 3.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä jäsen Pentti Arajärven vastaehdotuksen 4.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä jäsen Meri Valkaman vastaehdotuksen 7.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti asiasta hyväksyttyjen vastaehdotuksien osalta esittelijän ehdotuksesta poikkeavasti.

Katso äänestystulos taulukkona

Esittelijä

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Pirjo Sipiläinen, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 42256

pirjo.sipilainen@hel.fi